tiistai 5. helmikuuta 2019

Inkiväärinen, hunajainen ja valkosipulinen sitruslohi

Vihdoin sitruslohi rantautui minunkin  keittiööni. Sitruslohia on uiskennellut resepteissä jo aiempina sesonkeina ja tämänkin sesongin alussa olen bongannut useamman resepti. Vielä on kautta jäljellä, joten tässä vielä minun versioni. Lohi on arkiruokana verraton, sillä se kypsyy uunissa niin nopeasti. Sitruslohestani tuli valkosipulisena, inkiväärisenä ja hunajaisena varsinaista flunssan karkoitusruokaa. En tiedä johtuuko se lohesta vai mistä, mutta meillä on oltu tänä talvena varsin terveitä. (kop, kop, kop)


sitruslohi


*

Sitruslohi

4 annosta

puolikas sitruuna viipaleina
lime viipaleina
puolikas sweetie viipaleina

n. 700 g lohifile

2 rkl raastettua inkivääriä
pari raastettua valkosipulin kynttä
limen mehu
2 rkl soijaa
2 tl hunajaa

3 rkl pistaasimurua 

Sekoita keskenään raastetut inkivääri, valkosipulinkynsi. soija, limen mehu ja hunaja. Laita lohifile uunivuokaan ja valele marinadi fileen pintaan. Ripottele päälle pistaasimuru. Asettele päällimmäiseksi sitrusten viipaleet.

Paista lohta 175 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia lohifileen paksuudesta riippuen. 

Tarjoile esimerkiksi perunoiden kera nälkäiselle perheelle päivälliseksi.

*

sitruslohi

Kannattaa pyrkiä käyttämään mahdollisuuksien mukaan sitrukset luomuversioina. Luomuhedelmätkin kannattaa pestä hyvin, ja ei-luomut oikein ekstra hyvin. Ideani sitrusloheen lähti oikeastaan sweetiestä, jonka olin ostanut testimielessä. Sweetie ei oikein kutkutellut makuhermojani, ja sille oli keksittävä parempaa käyttöä kuin sellaisenaan syöminen. Sitruslohessa sweetie toimi mukavasti.

Meillä käydään jatkuvaa vääntöä lohen kypsyydestä. Mies tykkäisi syödä lohen 42 asteisena, mutta minä kypsennän lohen muutaman asteen kuumemmaksi. Yleensä kalafileen paksuimpaan kohtaan aseteltu mittari näyttää minun kokkaillessani 45 astetta. Silloinkin otan lohifileestä mieluumin pyrstöpuolelta eli käytännössä vielä kypsempää kalaa. Ei taida olla kulinaristin merkki?

sitruslohi
Kuvasta näkyy hyvin miten sopiva kypsyys lohelle on 45 astetta.


Pääsenpä muuten tällä sitruslohella osallistumaan myös kuukauden ruokahaasteeseen. #kuukaudenruokahaaste on ollut joitakin vuosia naftaliinissa ja nyt sen ovat uudistuneina nostaneet esiin Kokit ja Potit Hannele ja Hannan soppa Hanna. Helmikuussa aiheena ovat sitrukset. Katsotaan ehdinkö vielä tehdä vielä toisenkin sitruspostauksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti