tiistai 12. helmikuuta 2019

Kampasimpukoita, ilmakuivattua kinkkua ja kevään odotusta

Minulla olisi jo pidemmän aikaa ollut tarvetta viittin-tipoille mitä kokkaamiseen tulee. Jostakin syystä ei tunnu oikein olevan ideoita. Jos ideoita sattuu olemaan, niin tuntuvat voimat olevan vähissä. Kokkaamisessa (ja syömisessä) on tullut käytettyä luvattoman paljon oikoteitä. Tai sitten on syöty vain vanhoja, tuttuja ja helppoja aterioita. Siihen nähden kampasimpukoista koottu alkuruoka-annos on oikeastaan suorastaan loistokas. Ja se on toteutettu ilman oikoteitä. Majoneesikin on itse valmistettu. Tiesitähän muuten, että sauvasekoittimella saa valmistettua majoneesin kokonaisesta kananmunasta ja öljystä tuossa tuokiossa? Ohje majoneesiin ja koko värikkäiseen kampasimpukka-annokseen tulee tässä:


kampasimpukka_ilmakuivattukinkku_avokadotahna


*

Värikkäitä kampasimpukoita ja ilmakuivattua kinkkua


Majoneesi1 kananmuna
2 tl omenaviinietikkaa
1 rkl Dijonsinappia
hieman suolaa
2 dl neutraalin makuista öljyä


Mittaa kaikki korkeaan kulhoon ja sekoita. Tämä ohje koskee vain sauvasekoittimella valmistettua majoneesia, eikä sauvasekoittimella valmistettaessa tosiaan tarvitse erotella valkuaisia ja keltuaisia. Itse valmistettu majoneesi säilyy ainakin viikon jääkaapissa. Sen voi siis huoletta valmistaa etukäteen.

Avokadotahna


tilkka öljyä
salottisipuli pieneksi pilkottuna
pari pientä valkosipulin kynttä pieneksi pilkottuna

avokado
pieni punainen chili

0,5-1 dl luonnonjogurttia

puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Kuullota sipuleita tilkassa öljyä. Anna sipuleiden jäähtyä. 
Halkaise chili ja ota pois siemenet. Laita chili, avokadon hedelmäliha kulhoon ja kuullotetut sipulit kulhoon. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kulhoon mausteet ja luonnonjogurttia sen verran, että saat avokadotahnalle mieleisen koostumuksen.  

Avokadotahna kannattaa valmistaa hieman etukäteen, että maut ehtivät tasaantua. Sitruunanmehu estää avokadoa tummumasta, mutta kokemuksesta osaan kyllä sanoa, että enää seuraavana päivänä avokadotahna ei ole ihan yhtä kauniin väristä.


Kampasimpukat

kampasimpukoita
voita
öljyä
suolaa 
pippuria

Nosta (pakastetut ja sulatetut) kampasimpukat hyvissä ajoin ennen paistamista talouspaperin päälle lämpenemään. Kuivaa simpukat huolellisesti.

Paista simpukoita kuumalla pannulla öljy-voiseoksessa 2 minuuttia puoleltansa. Mausta suolalla ja pippurilla. 


persimonia
ilmakuivattua kinkkua
babypinaattia
pistaasimurua

Kokoa annos juuri ennen tarjoamista. Asettele pinaatinlehtien ja ohueksi viipaloitujen persimonien päälle paistetut kampasimpukat ja ilmakuivattu kinkku. Lisää avokadotahna ja majoneesi. Viimeistele pistaasimuruilla.  

*
Monet pelkäävät kampasimpukoiden paistamista, mutta turhaan. Kampasimpukoiden paistaminen ei ole vaikeaa, mutta tarkkana siinä pitää olla. Kun ottaa pari juttua huomioon, niin silloin onnistuu. Ensinnäkin pannu pitää olla kuuma. Sen vuoksi on hyvä käyttää valurautapannua, tai jotain muuta pannua, joka kestää kuumentamisen hyvin kuumaksi. Kampasimpukoiden paistettaessa olla kuivia. Jääkaappikylmät simpukat eivät onnistu, ne jäähdyttävät kuuman pannun. Muista nostaa simpukat riittävän ajoissa huoneenlämpöön. Tämä on otettava huomioon erityisesti silloin, kun simpukat ovat pakastettuja. Meillä ne useinmiten ovat. Jos käytössäsi on pieni pannu, paista simpukat mieluummin useassa erässä, että pannu jaksaa pysyä kuumana ja paistoaika on lyhyt.


kampasimpukka_ilmakuivattukinkku_avokadotahna

Toinen innovaatio tässä reseptissä oli tuo majoneesi. Olen kyllä tehnyt aiemminkin majoneesia itse, mutta olen aina erotellut keltuaiset ja valkuaiset ja valmistanut majoneesin keltuaisista. Koska olen nuuka, olen pakastanut valkuaiset. Pakastetuista valkuaisista olen paistanut marenkeja ja pavlovia, ja lisännyt niitä erinäisiin taikinoihin, munakkaisiin ja munakasrulliin. Valitettavasti niitä pakastettuja valkuaisia kertyy pakastimeen enemmän kuin niitä muistaa käyttää. Kun eteen tuli video, jossa majoneesiin käytettiin koko kananmuna, se oli testattava heti. Majoneesia voi luonnollisesti maustaa haluamillaan mausteilla esimerkiksi valkosipulilla, parikalla, chilillä tai vaikkapa savupaprikalla. Tähän ilotulitukseen en enää kaivannut enempää makuja, joten ihan maustamattomalla majoneesilla mentiin.

Olen jo aloittanut tulevan viikonlopun kokkausten suunnittelun. Mielessäni olen makustellut poroa ja lammasta. Saas nähdä mitä tuleman pitää. Jauhopeukaloakin kutittaisi. Blogia aiemmin Viikonloppukokin kokkailut tallentuvat instagramiin tai fb-sivulle. Tervetuloa seuraamaan näilläkin kanavilla.


kampasimpukka_ilmakuivattukinkku_avokadotahna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti