torstai 31. toukokuuta 2018

Apukokit tekivät ruokaa Suomen lasten kotiruoka -kirjasta

Sain kustantajalta arvioitavaksi yhden ja arvottavaksi toisen (arvonta suoritettu 6.6.2018) Suomen lasten kotiruokaa- kirjan. Ohjeet arvontaan osallistumiseksi postauksen lopussa. Apukokit ovat pienestä pitäen olleet innokkaita ruuanlaittajia. Aina on löytynyt ikätasolle sopivaa hommaa. Salaattia voi repiä jo tosi pienikin ja 2-vuotias on esimerkiksi aivan loistava perunanpesijä. Vinkiksi näin sesongin kynnyksellä! Veitsikin molemmille on luotettu käsiin jo aika pienenä. Leipominen on useimmiten hoidettu mummun tai mummin kanssa ja jossakin vaiheessa kotonakin homma meni enemmän herkkujen puolelle. Vaikka toki niihin tylsempiinkin puuhiin, arkiruuanlaittoon ja tiskaamiseen, on osallistuttu. 


Suomen lasten kotiruoka, pitsapannari, broilertäytteiset pitaleivät





Selaillessani uutuuskirjaa, sain kuningasajatukset. Lupasin apukokeille, että kumpikin saa valita ja toteuttaa kirjasta mieleisensä ruokareseptin. Minulla oli tässä oma lehmä ojassa - myönnän. Yhtenä viikkona olin yksin kotona lasten kanssa ja ajattelin, että näin saan vähän apuja kiireisen arjen pyöritykseen. Halusin myös innostaa lapsia miettimään ruokaa vähän tarkemmin.  Mitä he haluavat syödä ja toisaalta mitä he osaavat valmistaa. Halusin myös herätellä heitä siihen, että ruuanlaitto työpäivän jälkeen ei ole ihan mikään läpihuutojuttu. Jos ei muuta niin, aikaa se ainakin ottaa.

Melkein olisin osannutkin veikata, että tämän suuntaisia valintoja lapsille. Hampparihirmu eli isompi apukokki valitsi broilertäytteiset pitaleivät ja pizzanrakastaja eli pienempi apukokki pitsapannarin. Koska kaikessa, siis ihan kaikessa, pitää olla tasapuolinen, niin sitten tässäkin asiassa. Molempien reseptit on kirjattu tähän yhteen postaukseen ja molemmilta on yhtä monta valokuvaa. Ei pitäisi tulla sanomista, mutta postauksesta tuli pitkä! Kirjoitin reseptit ylös juuri kuten ne on kirjassa julkaistu, että saisitte tuntumaa siitä millaisia ja kenelle suunnattuja reseptit ovat. 

*

Paras pitsapannari

6 annosta, helppo, gluteeniton

työvälineet: kuorimaveitsi, raastin, mittasarja, kulho, juomalasi, vispilä, paistinpannu, paistinlasta, leikkuulauta, veitsi, uunipannu, leivinpaperia, patakintaat, lävikkö, talouspaperia

1 porkkana
6 dl maitoa
3 kananmunaa
3 dl kaurajauhoja
1/2 tl suolaa (munamaitoon)
250 g naudan jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 tl kuivattua oreganoa
1/4 tl suolaa (jauhelihaan)
10 kirsikkatomaattia
puolikas punainen paprika

lisäksi 

1 ruukku villirukolaa (meillä suolaviiniheinä)


  1. Kuori ja porkkana ja raasta se raastimen isoimmalla terällä.
  2. Mittaa kulhoon maito. Riko kananmunat yksitellen juomalasiin ja lisää ne maitoon. Sekoita vispilällä, kunnes kananmunien rakenne on rikkoutunut. 
  3. Mittaa munamaitoon kaurajauhot ja suola. Sekoita vispilällä, kunnes taikina on tasaista. Sekoita joukkoon porkkanaraaste. Anna taikinan turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia. Ota jauheliha huoneenlämpöön.
  4. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen
  5. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää jauheliha. Paista paistinlastalla sekoitellen, kunnes jauheliha on kokonaan ruskistunut. Mausta suolalla ja oreganolla. Nosta pannu pois liedeltä
  6. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa puoliksi. Huuhtele paprika ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi suipommasta päästä alkaen. Jos paprikarenkaisiin jää valkoisia siemenkalvoja, leikkaa ne pois.
  7. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla. Kaada pannaritaikina vuokaan. Levitä päälle ruskistettua jauhelihaa kirsikkatomaatteja ja paprikarenkaita. Ripottele päälle juustoraastetta.
  8. Nosta uunipannu uunin keskitasolle. Kypsennä 25-30 minuuttia, kunnes pannarii on hyytynyt ja pinta kauniin ruskea. Nosta uunipannu patakintailla kuuman kestävälle alustalle.
  9. Huuhtele ruokolan lehdet lävikössä kylmällä vedellä ja taputtele kuiviksi talouspaperilla. Leivitä rukolaa valmiin pannarin päälle.
*



Suomen lasten kotiruoka, pitsapannari, broilertäytteiset pitaleivät

Suomen lasten kotiruoka, pitsapannari, broilertäytteiset pitaleivät

Nuorempi apukokki on tokaluokkalainen. Hänelle sattui näistä kahdesta vähän haastavampi resepti, mutta eipä ollut vaikea tämäkään resepti. Apukokki tarvitsi vain hyvin vähän apua. Resepti oli selkeästi kirjoitettu ja apukokki, vaikka onkin tottunut maalailemaan vähän suuremmalla pensselillä, noudatti reseptiä lähes kirjaimellisesti. Muutaman kerran muistuttelin mittaamisen tärkeydestä. Kirjan ehdoton etu onkin juuri se, että reseptit on kirjoitettu tosi selvästi ja vaiheet on kuvattu riittävän tarkasti. Reseptin lukeminen ei ole helppoa. Tarkistat määrän toisaalta ja katsot toisaalta mitä pitikään tehdä.

Lopputulokseenkin olimme tyytyväisiä kaikki! Luultavasti seuraavalla kerralla vaihdamme pitsapannarin jauhot tavallisiin vehnäjauhoihin, sillä paikoin pannarin mausta tuli kaurajauhojen vuoksi mieleen kaurapuuro. Meillä ei ole erityisruokavalioita, jotka täytyisi ottaa huomioon. Hyvä kuitenkin tietää, että kaurajauhoillakin pannari onnistuu.


Suomen lasten kotiruoka, pitsapannari, broilertäytteiset pitaleivät

Vanhemman apukokin resepti oli yksinkertaisempi toteuttaa, ja hän suoriutui tehtävästä ihan ilman apua. Taisin makoilla sohvalla ruokaa odottaessani.


*

Broilertäytteiset pitaleivät


4 annosta, helppo, munaton

työvälineet: leikkuulauta, veitsi, talouspaperia, mittasarja, pinnoitettu paistinpannu, puulasta, juomalasi, pullasuti, sitruspuserrin, lusikka

4 pitaleipää
500 g broilerin rintafilettä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
2 keskikokoista tomaattia
1/3 pientä kurkkua
puolikas punasipuli
8 isoa rapeaa salaatinlehteä
2 dl paksua maustamatonta jogurttia esim kreikkalaista
2 rkl sitruunamehua

paistamiseen ja voiteluun 

1 1/2 rkl öljyä

  1. Leikkaa pitaleivät veitsellä taskumaisiksi, niin että leivät voi täyttää
  2. Kuivaa broilerin rintafileet talouspaperilla ja ripottele pinnalle oreganoa, 1/3 tl suolaa ja ripaus mustapippuria.
  3. Kuumenna keskilämmöllä 1 rkl öljyä paistinpannulla ja pane broilerinfileet pannulle. Paista 3 minuutin ajan ja käännä fileet. Paista edelleen 3 minuuttia. Tarkista broilereiden kypsyys leikkaamalla viilto lihan keskelle. Liha on kypsää, kun sen sisus on kokonaan valkoista eikä enää punerra
  4. Nosta kypsät fileet puulastalla leikkuulaudalle ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi
  5. Pese tomaatit ja viipaloi ne
  6. Pese kurkku ja pilko se paloiksi.
  7. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi.
  8. Huuhdo salaatti ja painele se kuivaksi talouspaperilla. Revi salaatinlehdet pienemmiksi paloiksi.
  9. Jos jogurtin pinnassa on nestettä, valuta se varovasti purkkia kallistaen tiskialtaaseen.
  10. Halkaise sitruuna leikkuulaudalla. Purista sitruunasta mehua . Sekoita mehu jogurttiin. Lisää 1/3 tl suolaa ja ripaus pippuria
  11. Mittaa 1/2 rkl öljyä juomalasiin ja sivele se kevyesti pitaleipien molemmille puolille pullasudilla.
  12. Kuumenna paistinpannu miedolla lämmöllä ja nosta pitaleivät pannulle. Kuumenna, kunnes leivät ovat paahtuneita ja lämpimiä. Nosta ne lautaselle.
  13. Täytä pitaleivät. Asettele niiden taskuun salaattia, tomaattia, kurkkua, punasipulia ja lämmintä broilerinfilettä. Lusikoi lopuksi taskuun maustettua salaattia. Nauti.
*



Suomen lasten kotiruoka, pitsapannari, broilertäytteiset pitaleivät

Suomen lasten kotiruoka, pitsapannari, broilertäytteiset pitaleivät


Apukokki suoriutui tehtävästä tosi hyvin ja ripeästi, vaikka reseptiä lukiessani totesin, että se on monimutkaisesti kirjoitettu. Erityisesti pitaleipien kypsentämisen osalta. Olisi ehkä kannattanut tyytyä vain toteamaan, että kypsennä pitaleipä pakkauksen ohjeen mukaan. Leipiä ja ohjeita on monenlaisia. Toinen vähän isompi juttu on broilerin kypsentäminen. Broilerin rintafileelle ei riitä kypsennysajaksi 3 minuuttia puoleltansa, vaan se on ainakin tuplasti enemmän. Kypsymisaika on ehkä ohutleikkeelle tai vastaavalle. Kolmas juttu oli suolan määrä, joka ei reseptissä ja ainesosa luettelossa täsmää. 

Apukokki on laittanut ruokaa sen verran, ettei hänelle tullut ongelmia, vaikka yleensä onkin pilkun tarkka ohjeiden noudattaja. Apukokki osasi hämmentymättä tarkastaa broilerin kypsyyden, mikä onneksi oli kehotettu reseptissä tekemään. Pitaleivät hän valmisti leivänpaahtimessa, koska niin on meillä tehty aiemminkin. Apukokki totesi myös, että broileria tai kastiketta olisi voinut maustaa vähän reippaammalla kädellä. Seuraavalla kerralla sitten!i Aivan varmasti tämäkin resepti jäi elämään meidän perheeseen.


Suomen lasten kotiruoka, pitsapannari, broilertäytteiset pitaleivät


Suomen lasten kotiruoka -kirjassa riittää ruokareseptejä testattavaksi, ja sitten kun ne loppuvat voi siirtyä aamupaloihin, välipaloihin ja leivonnaisiin. Parasta on, että kirjan resepteissä käytetyt raaka-aineet ovat ihan tavallisia. Ne löytyvät lähikaupasta ehkä kotoakin ilman erillistä kauppareissua. Aloittelevalle ruuanlaittajalle kirja on perusteos. Kokkaamaan ryhtymistä helpottavat selkeät reseptit ja kuvat, yleinen muistilista kirjan alussa ja tarvikeluettelo jokaisen reseptin alussa. Kirjan ensimmäisiltä lehdiltä löytyy myös mittaamiseen ja kypsentämiseen liittyvää sanastoa. 

Äidin tavoitteet tulivat monessa suhteessa saavutettua. Molemmat huomasivat, että ruuan valmistamiseen meni paljon aikaa. Ei mikään pikku juttu työpäivän jälkeen. Vaikka saivat vielä laittaa mieleistään ruokaa. Hyvin diplomaattisesti kumpikin söi koko annoksen, eikä nillittänyt lainkaan, vaikka ruuassa oli muitakin kuin omia suosikkikasviksia. Sovimme myös, että ensi viikollakin on apukokeilla ruuanlaittovuoro. Ihmiskoe tuli suoritettua ja sen tulosten perusteella Suomen lasten kotiruokaa -kirjaa on helppo suositella.

ARVONTA SUORITETTU JA VOITTAJAN TIEDOT ILMOITETTU KUSTANTAJALLE: Ja sitten lopulta siihen arvontaan. Jättämällä kommentin 6.6.2018 klo 20 mennessä tämän postauksen loppuun, osallistut Suomen lasten kotiruoka -kirjan arvontaan. Kustantaja toimittaa kirjan perille kotimaiseen postiosoitteeseen. Jos en tavoita voittajaa torstai-iltaan (7.6) mennessä, suoritan uuden arvonnan. Jätä itsestäsi sellaiset tiedot, että saan sinuun yhteyden osoitteen selvittämiseksi ja kirjan toimittamiseksi perille. 

Viikonloppukokin ja apukokkien kokkailuja voit seurata blogin lisäksi myös facebookissa ja instagramissa.

37 kommenttia:

  1. Osallistun arvontaan! Meillä ollaan kyllä kasvissyöjiä, mutta uskon, että kirjasta löytyy sopivia ohjeita meidänkin perheen tarpeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osallistumisesta! Kasvissyöjällekin olisi kirjata löytynyt sopivia ohjeita. Mukavaa kesää!

      Poista
  2. Tämä kirja olisi meille tarpeellinen!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kesää Maria ja kiitos osallistumisesta. Harmi, ettei onni suosinut tällä kerralla.

      Poista
  3. Tätä olisi ihana testata lasten kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osallistumisesta! Valitettavasti joudut turvautumaan kirjakauppaan tai kirjastoon. Kirjaa voin kyllä suositella.

      Poista
  4. Ei vitsi, miten hienoja ruokia ja ruokasuorituksia! Mä aina ihmettelen, miten hyvin lapset suoriutuvat ruoanlaitosta!

    Osallistun myös arvontaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jannna kehuista ja osallistumisesta! Mukavaa kesää, vaikka arpa ei tällä kerralla suosinutkaan.

      Poista
  5. Mukana kivassa arvonnassa :)
    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osallistumisesta. T0ivottavasti onni suosii seuraavalla kerralla.

      Poista
  6. Wau sun apukokkeja :)Mukaan kivaan arvontaan.
    nelliina (@)yahoo.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osallistumisesta! Harmi, että arvonnassa onni ei suosinut

      Poista
  7. Mukana arvonnassa!
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  8. Kivalta vaikuttava kirja ja hyvä kirjoitus! Olen yrittänyt ottaa meilläkin lapset mukaan pienestä pitäen, että innostus leivontaan ja ruoanlaittoon syntyisi. Mukaan siis arvontaan, voisi olla meillekin sopiva teos! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvontakone tosiaan arpoi 8. kommentin voittajaksi. Onnea ja mukavia hetkiä teille keittiössä! Kustantaja toimittaa kirjan sinulle suoraan kotiisi.

      Poista
  9. Kirja olisi varmasti hyvä ideapankki kotitalousopettajan työhön, etenkin pienemmille oppilaille sopivien tuntien suunnittelussa! outivar@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti tästä saisi vinkkiä open hommiin! Kotitalous oli yksi mieliaineistani koulussa :)

      Poista
  10. Tuo kirja vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta. Osallistun arvontaan. Hääräämön kautta saat minuun yhteyden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osallistumisesta Laura! Valitettavasti onni ei suosinut tällä kerralla.

      Poista
  11. Osallistun kilpailuun. Vaikuttaisi oikein hyvältä meidän köökkiin,jossa osallistujien ikä vaihtelee.

    elinahovi@hotmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä kirjaa, vaikka onni ei tällä kerralla suosinutkaan!

      Poista
  12. Ehdottomasti mukana! 5-vuotias innokas apulainen jo auttelee keittiössä. katatei79@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, 5-vuotiashan voi tehdä keittiössä jo vaikka mitä! Kiitos osallistumisesta :)

      Poista
  13. Ehdottomasti mukana! Kotona ahkeria apukokkeja, jotka pitäisivät tästä varmasti!
    Johannamj@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osallistumisesta! Toivottavasti apukokkien innostus säilyy. Päästään pian helpolla kun saadaan käydä valmiiseen pöytään.

      Poista
  14. Mukana kokkikavereita kyllä löytyy.

    VastaaPoista
  15. Mukana!! Kotona 13v ja 9v apukokki!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onni ei suosinut tällä kerralla, valitettavasti. Kiitos osallisutmisesta!

      Poista
  16. Mukana arvonnassa! Meidän apukokki on niin villi, ettei kauheasti vielä hellan ääreen uskalla päästää, mutta eiköhän kirjan resepteistä löytyisi sellaisiakin juttuja, joissa pystyy jo auttelemaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osallistumisesta Katja. Eloisille apukokeille suosittelen perunan pesua ja salaatin repimistä :)

      Poista
  17. Mukana arvonnassa! Mun apukokit kaipaa vähän inspiraatiota! :) -heini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti teidän täytyy hakea apukokkien kanssa inspiraatiota toisaalta. Kiitos osallistumisesta.

      Poista
  18. Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! Arvontakone arpoi voittajaksi kommentin numero 8. Kahdeksannen kommentin on jättänyt Venelady.

    VastaaPoista