tiistai 25. huhtikuuta 2017

Soijamarinoituja kananmunia parilla tarjoiluehdotuksella

Kananmunat ovat ehdottomasti keväistä ruokaa. Pääsiäinen on luonnollisesti munasesongin huippu. Liittyyhän munaan niin paljon kristillistä symboliikkaa. Uuden elämän symboliikka sopii tosin laajemminkin kevääseen ja siksipä päätin näin huippusesongin jälkeen vinkata herkullisen kananmunaohjeen. Pääsiäisen aikaan silmiini sattui eräässä facebookin ruokaryhmässä kuva soijamarinoiduista kananmunista. Vinkiksi reseptiin sain linkin soppa365-sivustolta löytyvään reseptiin. Testierä soijamarinoituja munia tehtiin pääsiäisenä. Olimme niin tyytyväisiä lopputulokseen, että päätin tehdä munia myös apukokkien isovanhemmille, jotka olivat juhlistamassa tyttöjen syntymäpäiviä. Soijamarinoidut kananmunat sopivat täydellisesti alkuruokapöytään tai vaikkapa vapputarjottavien joukkoon brunssille tai illanistujaisiin. 



soijamarinoidut kananmunat



Marinadia tärkeämpi juttu näissä kananmunissa on keittoaika. Kananmunien keittoaika on 6.50, ei enempää eikä vähempää. Aika lasketaan siitä, kun munat lasketaan kiehuvaan veteen. Toinen tärkeä juttu on, että kananmunat jäähdytetään nopeasti. Jäähdytetyt kananmunat keitetään ja lasketaan marinadiin, josta ne saavat makunsa ja kauniin värinsä.




*

Soijamarinoidut kananmunat



6 kananmunaa

marinadi


6 rkl lämmintä vettä

1 rkl sokeria
2 rkl miriniä
1 3/4 dl soijaa, mielellään vähäsuolaista


Laita kananmunat yksi kerrallaan kiehuvaan veteen. Keitä 6 minuuttia 50 sekuntia. Tällöin keltuainen hyytyy, mutta jää vielä pehmeäksi, miltei juoksevaksi. Valkuainen hyytyy kokonaan.

Jäähdytä nopeasti kananmunat nopeasti jäävedessä tai juoksevan veden alla. 

Sillä aikaa kun muna jäähtyvät sekoita marinadin ainekset noin puolen litran vetoiseen kanneliseen astiaan esim. pakasterasiaan.

Kun munat ovat jäähtyneet pinnalta ja kuori ne. Kun pinta on kylmä, kuori lähtee helposti vaikka sisus olisi vielä lämmin. Käsittele munia varovasti, sillä ne ovat melko pehmeitä ja rikkoutuvat helposti.

Laita kuoritut kananmunat marinadiin. Marinadin pitäisi peittää munat kokonaan. Tämä kannattaa ottaa huomioon astiaa valittaessa. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 6 tuntia tai vaikka yön yli.

Ota munat esille ennen tarjoilua. Halkaise ne ja viimeistele vähintään ripauksella suolaa.

Munien kanssa voi tarjota myös esimerkiksi majoneesia, avokadoa, mäti, katkarapuja ja niin edelleen.

*


Alkuperäisessä soijamarinoitujen munien reseptissä etikkana oli käytetty sherryviinietikkaa, joka kuulemma saa lopputuotteen maistumaan erityisen hyvältä. Minulla ei ollut kyseistä etikkaa, vaikka aika monta lajia kaapista löytyykin. Päätin korvata sherryviinietikan mirinillä, koska arvelin, että sen omalaatuinen makeus voisi olla jotain samaa, kuin mitä sherryviinietikalla haettiin. Varmuuden vuoksi lisäsin marinadiin myös sokeria.



soijamarinoidut kananmunat



Pääsiäisen pöydässä soijamarinoituja kananmunia syötiin alkuruuaksi mädin, majoneesin ja avokadotahnan kanssa. Kokosin annoksen teräksiseen Aalto-vatiin salaatin lehtien päälle ja viimeistelin sen tillillä, kapriksilla ja vihreillä oliiveilla. Tarjottimella oli myös marinoimattomia munia nirsojen varalle. Keitto-ohje aika oli  kaikille kananmunille sama. Tällainen munatarjotin oli oikein mukava alkuruoka savustetulle kalalle, valkoviinikastikkeelle ja keitetyille perunoille.






soijamarinoidut kananmunat



soijamarinoidut kananmunat



Luulen, että tästä eteenpäin tulen noudattamaan orjallisesti 6 50 keittoaikaa, vaikka en niitä marinoisikaan. Munia keittäessä kiinnitin kuitenkin huomiota siihen, että jääkaappikylmille munille keittoaika saattaa olla hieman liian lyhyt, mutta huoneenlämmössä säilytetyille juuri passeli. Kiehuva vesi nimittäin jäähtyy aika tavalla, kun sinne tiputtaa kuusi kylmää kananmunaa. Isommissa jääkaappissa säilytetyissä munissa sisältö jäi minusta aavistuksen liian valuvaksi, jopa valkuainen.

Sunnuntaina soijamarinoidut kananmunat pääsivät jälleen teräsvadilla salaattipedillä tarjolle kun juhlimme apukokkien syntymäpäiviä. Ruokapöytämme on valitettavan pieni, ja vaikka ruokapöytään istuivat oman perheen lisäksi apukokkien isovanhemmat, ruokapöytä kävi niin pieneksi, että päätimme rakentaa noutopöydän.



*

Apukokkien syntymäpäivämenu 2017



karjalanpiirakoita

soijamarinoituja kananmunia
uunissa paahdettua parsaa ja broccoliinoa 

keitettyjä perunoita ja palapaistia

mehua ja kahvia


*

Pääruoka oli apukokkien yhdestä suusta lausuma toiveruoka. Alkuruuat olivat enemmänkin Viikonloppukokin visioita. Halusin rakentaa alkuruoka pöydän kevyesti kasviksista. Toinen tärkeä kriteeri oli se, että valmistelut pystyi tekemään etukäteen. Mikä ei kuulu joukkoon -karjalanpiirakat valitsin pöytään, koska tiesin niiden maistuvan lapsille. Oikeassa olin. Jälkiruoka tarjottavista uusilla resepteillä leivottiin 8-vuotiaan kanssa appelsiinibrownieita ja minä testasin Mimosa-kakun. Uudet reseptit saavatkin sitten oman juttunsa lähitulevaisuudessa. Valkosuklaa-karpalocookie alkaa olla 11-vuotiaan bravuuri. Tälläkin kerralla hän pyöräytti cookiet pöytään täysin itsenäisesti.




soijamarinidut kananmunat, alkupalat





alkupalat, soijamarinoidut kananmunat




soijamarinoidut kananmunat, alkupalat



Edit 27.4. lisätty linkkejä


8 kommenttia:

  1. Minulla on viiriäisen munia vähän liialti, monellakohan keittominuutilla niitä alkaisi säätämään? Kolmella vai neljällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siinä onkin Sari säätämistä! En käyttäisi ainakaan huoneenlämpöisiin kovin monta minuuttia. Sanoisin, että mulla oli keskikokoisia munia. Leivoin nimittäin samasta munasatsista kakun, johon punnitsin munat. Yksi muna painoi noin 60 g. Viiriäisen muna taitaa painaa noin viidesosan tuosta. Kylmässä yön yli marinointi tuntui hyydyttävän keltuaisia vähän lisää.

      Poista
    2. Olen käyttänyt viiriäisen munia kolme yhtä kananmunaa kohden leivonnassa. Se oli kyllä älytöntä, kun kerran minulla oli taas liikaa viiriäisen munia ja rupesin niistä leipomaan jotain piirakkaa :D Niitä sai rikkoa urakalla taikinaan korvaamaan kananmunia. Ehkäpä kokeilen tätä sillä kolmen minuutin keittämisellä.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen ohje. Ehkä voisin heittää seuraavaan japanikattaukseen. Itse laitan kananmunat aina kylmään veteen. Kuoret halkeilee huomattavasti vähemmän keittämisen aikana, kun ei tule suoraa shokkia kuumaan menemisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta! Shokkia voi koittaa pienentää käyttämällä huoneenlämpöisiä munia ja laskea munat hyvin varovasti kiehuvaan veteen. Olen huomannut, että on tärkä käyttää tarpeeksi isoa kattilaa, jossa on runsaasti vettä. Tämän ohjeen juju tuon marinadin ohessa on ehdottomasti keittoaika. Kiitos kommentista Polkkapossu!

      Poista
  3. Oi miten ihanat tarjottavat sinulla oli apukokkien juhlissa. Mielelläni olisin mukana ollut ja kyllä vieraittesi kelpasi. Hauskaa Vappua sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Meillä oli hyvin valikoitu kutsuvieraitten joukko: isovanhemmat. Mukavaa vappua myös sinulle!

      Poista