Takana on monta ohjelmoitua viikonloppua ja edessä monta ainakin yhtä ohjelmoitua ja kiireistä. Nyt on pieni hengähdystauko, joten siitä, että saa olla enimmäkseen kotona on otettava ilo irti! Erityinen perjantai, vaatii perjantaiherkkua. Sinisimpukat it is! Olen valmistanut niitä aiemmin siiderissä ja valkoviinissä. Makua on haettu muun muassa chilillä, cayannepippurilla, omenalla, pekonilla tai varsisellerillä, välillä kaikilla edellämainituilla yhtä aikaa, välillä vaihtelevin yhdistelmin. Siideriliemi on minulle mieluisin. Tällä kerralla päätin kokeilla uutta reseptiä Andalusian auringossa keittokirjasta. Siinä simpukat saavat makunsa appelsiininkuoresta, chilistä, sahramista ja sherrystä.
Sherry on itselleni juomana lähes tuntematon. Kun joku mainitsee sanan sherry, mielessä alkaa heti pyöriä Kummeli-sketsi: "otin vapauden tuoda teille hieman sherryä." Onneksenne en löytänyt pätkää youtubesta. Muutamat aiemmin kokeillut reseptit Andalusian Auringossa -kirjasta ja blogista ovat vahva suositus kokeilla myös Espanjalaisia simpukoita Ariela Säkkisen reseptillä.
Sinisimpukat ovat sesongissa. Ne ovat parhaimmillaan syksyllä ja keväällä, mutta itse miellän ne ennenkaikkea tälläiseksi varhaiskevään tarjottavaksi. Keväästä puheenollen viikonloppukokin face-sivulla on meneillään keväinen arvointa. Siitä lisää lopuksi. Simpukkasuunnitelmat meinasivat mennä syteen alkumetreillä, sillä kaupungissa ja kauppahallissa kävijä soitteli, että ostokset on muuten ok, mutta simpukoita ei enää ole. Tällä kerralla kotikaupungin market pelasti, ja sieltä löytyi simpukoita kohtuulliseen 8€ kilohintaan. Kilosta simpukoita riittää meidän nelihenkiselle perheelle tuhdimmaksi iltapalaksi, kun päivällinen on jäänyt kaikilla välistä. Vanhempi apukokki pitää simpukoista, mutta nuorempi ei. Tuore maalaisleipä kelpaa onneksi kaikille.
*
Espanjalaiset simpukat
1 kg sinisimpukoita
80 g serranokinkkua
öljyä paistamiseen
sipuli
2 valkosipulin kynttä
punainen chili
pienen (luomu)appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
1 dl oloroso sherryä
hyppysellinen sahramia
2 dl kuohukermaa
1 dl vettä
mustapippuria
suolaa
tarjoiluun
hienonnettua persiljaa, lehtipersiljaa tai kevätsipulia
Esikäsittele simpukat. Huuhtele simpukat ja puhdista tarvittaessa poistamalla "parta". Heitä pois simpukat, jotka eivät sulkeudu, tai joiden kuori on vaurioitunut.
Suikaloi kinkku. Kuumenna kasarissa hieman öljyä ja paista kinkkusuikaleita, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Lisää sitten kasariin ohueksi suikaloitu sipuli, valkosipuli ja puolet chilistä ja appelsiininkuori. Muutaman minuutin jälkeen kaada mukaan sherry ja sahrami. Anna kiehua ja lisää kerma. Keitä vielä hetkinen. Lisää pippuri ja suola
Tarkista, että liemi kiehuu kunnolla ja lisää simpukat. Anna porista kannen alla pari minuuttia. Ravista ja anna hautua toiset pari minuuttia. Heitä pois simpukat, jotka eivät ole kypsyessään auenneet. Ripottele päälle loput chilistä, hienonnetut yritit ja tarjoile tuoreen maalaisleivän kanssa.
*
Alkuperäisen reseptin oloroso-sherry oli kuivaa. Meidän alkossa oli saatavilla tasan yhtä olorosoa, ja se oli puolimakeaa jälkiruokaviiniä, mutta koska olin päättänyt tehdä simpukoita, ajattelin ottaa riskin. Menkööt syteen tai saveen. Makean sherryn vuoksi lisäsin liemeen heti suolaa. Jos käytät kuivaa sherryä, kannattaa odottaa suolan kanssa, sillä simpukoissa itsessään on merellistä aromia ja suolaa tulee myös kinkusta.
Minun onneni on, että en tiedä miltä kuivaan sherryyn valmistettujen pitäisi maistua, mutta ei tämä puolimakeaan sherryynkään valmistettu mikään huti ollut. Itse asiassa espanjalaiset simpukat saivat ruokapöydän ympärillä ylistäviä arvioita siitä, että ne olivat yksiä parhaista, vaikka samasta suusta epäiltiin millainen lopputulos mahtaa tulla, kun kerman kanssa läträtään. Olisi kiva kuulla miten kauhistunut sherrytietäjä Ariela Säkkinen on reseptimuunnoksesta?
Liemi oli niin hyvää, että siivilöin ja pakastin ylijääneen. Vaikka lientä jäi vain vähän, sen voi hukuttaa kalakeittoon tai kalan kastikepohjaan. Olin erityisen ihastunut hentoon appelsiinin aromiin, joka häivähti suussa jälkimakuna. Sahrami ja tumma sherry värjäsivät liemen kauniiksi. Simpukoiden valmistaminen on niin helppoa, että jos ei ole vielä kokeillut, niin nyt kannattaa. Ainoa kohta, jossa voi mennä mönkään on ylikypsentää simpukat. Simpukoita ei keitetä, vaan ne kypsyvät pääosin höyryssä, joten se on toinen kohta mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Simpukoiden ei tarvitse uida kypsennysliemessä. Kannellinen kasari on paras valmistusastia, ja se voin myös krouvisti nostaa keskelle pöytää. Simpukat ovat ruokaa, joka kuuluu syödä yhdessä!
Viikonloppukokin face-profiilissa on menossa parhaillaan keväinen arvonta. Tulevana maanantaina arvottava voittaja saa palkinnoksi liput (2 kpl) Kevätmessuille. Arvontaan voit osallistua tykkäämällä arvonta-julkaisusta ja voittomahdollisuuden voit tuplata lunastamalla toisen arvan tykkäämällä Viikonloppukokin profiilista.
En ole kyllä yhtään kauhuissani:-) Sitä varten ne reseptit on, että niistä tehdään omilla twisteillä omanlaisia <3
VastaaPoistaIhanaa viikoloppua teille!
No, huh! Oli kyllä oikeasti tosi hyviä myös puolimakealla sherryllä.
PoistaMukavaa viikonloppua myös sinulle!
Täällä innokas simpukkafani, Voi niin mahtava resepti jälleen Arielan kirjasta! Sherryä en muista vuosiin nauttineeni, täytyypä katsoa Tallinnasta viikon päästä mitä lajeja sieltä löytyy!
VastaaPoistaTäytyy tunnustaa, että kuulun niihin, jotka pitävät sherryä mummojuomana, mutta täytynee alkaa ajatella toisin. Onnea sherryostoksille! Simpukat ovat NIIIN hyviä ja helppoja valmistaa.
Poista