Tyhjän kaapin jälkiruoka voi osoittautua herkulliseksi. Niin kävi tämänä cointreaulla marinoitujen ja maustetun jogurtin kanssa tarjottujen sitrusten kanssa. Tyhjästä pystyy nyhjästä! Melkein aina kaapissa on joko turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia, ja sitä maustamalla saa aikaan pieniä ihmeitä. Sitruksista kaapista löytyi veriappelsiinia ja appelsiinia, jotka marinoin sitrusliköörillä. Ohjeen jälkiruoka on siis aikuisille tarkoitettu. Erityisen hyvälle jälkiruoka maistui tuhdin ja täyttävän pihviaterian päätteeksi. Mitään tämän raskaampaa ei olisi mahaan mahtunut, vaikka jälkiruokavatsa erikseen onkin.
*
Cointreaulla marinoitua appelsiinia ja verigreippiä maustetulla jogurtilla
2 annosta
appelsiini
verigreippi
2 cl cointreauta
Maustettu jogurtti
1 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl tomusokeria
1 tl ruusuvettä
1 cl cointreauta
Sekoita maustetun jogurtin aineet keskenään ja nosta jogurtti jääkaappiin vetäytymään.
Fileoi sitrushedelmät. Kaada lohkojen päälle sitruslikööriä. Jätä lohkot marinoitumaan toviksi.
Kokoa annos nostelemalla lohkot tarjoiluastioihin ja lusikoi päälle maustettu jogurtti.
*
Täysrasvaisella jogurtilla saa jälkiruokaan aikaan kevyemmän vaikutelman kuin että sitrusten päälle olisi lisännyt maustettua vaahdotettua kermaa. Käyttämäni sitrukset jäivät aika happamaksi, vaikka jogurtti tasaa happoisuutta tosi hyvin. Jos olet makean ystävä kannattaa harkita sokerin lisäämistä sitruslohkojen päälle.
Jälkiruokien luottomaustajani on aromaattinen ruusuvesi, jota löytyy ainakin etnisten kauppojen valikoimista ja mausteita myyvistä erikoisliikkeistä. Ruusuvesi sopii hyvin myös maustamaan täytekakkuja. Hankkiessasi ruusuvettä tarkista kuitenkin, että ruusuvesi on kelvollista elintarvikekäyttöön, sillä ruusuvettä maahantuodaan ja käytetään myös kauneudenhoitotarkoituksiin.
Turkkilainen ja kreikkalainen jogurtti ovat monikäyttöisiä. Eroakin niillä on. Turkkilainen on miedompaa ja koostumukseltaan kermaista. Kreikkalainen jogurtti on happamampaa ja proteiinipitoisempaa. Niitä molempia suositellaan käytettäväksi kylmänä, sillä kuumennettaessa ne saattavat juoksettua. Juoksettumisen olen kerran todennutkin, kun kaavin kanakastikkeeseen jogurttipurkin jämiä. Sekä kreikkalainen että turkkilainen jugurtti ovat molemmat mielestäni loistavia jälkiruokiin ja keventämään esimerkiksi kermakakun täytettä, eikä niistä kumpikaan ole yhtä hapanta kuin rahka. Blogista löytyy muutamia vinkkejä:
Jälkiruoka minun makuuni. Jälkiruoat ovat harvinaista herkkua Maalaisbistrossa... Aurinkoterveisiä Annelta.
VastaaPoistaMeillä asuu pari ihmistä, joiden mielestä jälkiruoka on parasta koko ateriassa ;) Minulla jälkiruoka-innostus kulkee vähän kausittain. Välillä jaksaa tehdä ja välillä ei.
Poista