torstai 20. lokakuuta 2016

Fenkoli "confit" - erilainen tapa valmistaa fenkolia

Jo pitkään on ollut päällä sellainen vaihe, että perinteiset salaatti-tomaatti-kurkku -viritelmät eivät oikein maistu. Syksyn koleus on entisestään vahvistanut ajatusta siitä, että lämmin kasvislisäke on parempi. Fenkoliconfit -resepti on taas lainattu Myllymäen Kasvikset-kirjasta. Kirja piti jo palauttaa kirjastoon, mutta hätäisesti käsinkirjoitetun muistiinlapun turvin kirjaan reseptin blogiin muistiin itselle ja teille lukijoille. Fenkoliconfitin tarjoilin kuhan lisäkkeenä. Kalan reseptikin on tulossa myöhemmin... Confit  on klassinen ranskalainen säilömismenetelmä, jota käytetään nykyisellään enemmänkin valmistusmenetelmänä. Tiedättehän - Canard de confit - rasvassaan haudutetun ja säilötyn ankankoiven. Confit nimitystä voidaan käyttää myös monista muista rasvassa kypsennetyistä raaka-aineista. Fenkoliconfit valmistetaan hauduttamalla fenkoli kypsäksi oliiviöljyssä. Siksi lainausmerkit confitin ympärillä.








*

Fenkoli "confit"


2 fenkolia
3 dl oliiviöljyä
2 laakerinlehteä
5 valkosipulin kynttä
suolaa
tuoretta timjamia
puolikas pienestä säilötystä sitruunasta

vettä

Laita uuni kuumenemaan 175 asteiseksi. Laita uunivuokaan kaksi fenkolia pilkottuna. Lisää laakerinlehdet, kuoritut ja kevyesti veitsen lappeella murskatut valkosipulin kynnet, tuoreet timjamin varret sekä pilkottu säilötty sitruuna. Mausta suolalla, mutta varovasti sillä säilötty sitruuna on suolainen. Kaada päälle 3 dl oliiviöljyä.

Laita vuoka uuniin ja paista tunnin verran. Lisää kypsymisen aikana varovasti pieniä määriä vettä uunivuokaan, ettei öljy kuumene liikaa. Tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi kalalle.

*

Poikkesin alkuperäisestä reseptistä sen verran, että tuoreiden sitruunoiden sijaan käytin säilöttyä sitruunaa. Koska säilötty sitruuna on aika suolainen, lisäsin vain aivan vähän suolaa ruokaan. Vuoka oli uunissa tunnin verran, mutta jotenkin jäin ajattelemaan, että se olisi voinut hautua uunissa jopa pidempään.








Alkuperäisessä reseptissä kehotettiin lisäämään vettä, ettei öljy kuumene liikaa. En oikein ollut varma, mitä liian kuuma öljy tarkoittaa, ja lisäsinkin kolmesti puolisen desiä kylmää vettä öljyn sekaan.






Fenkoli on aromaattisuudessaan mielenkiintoinen kasvis. Minun tulee laitettua sitä aika usein kalan lisäkkeeksi. Fenkolilla voi maustaa myös keittoja ja patoja. Kalan lisäksi fenkoli sopii mielestäni hyvin yksiin karitsanlihan kanssa.  Anis tuoksuu fenkolia pilkkoessa varsin voimakaasti, mutta makuna anis ei juuri nouse esiin. Aniksen maku on mieto, vain häivähdys. Fenkolia voisi syödä raakanakin, mutta olen aina kypsentänyt sen. Kypsentäminen tuntuu luontaisemmalta. Fenkoli taitaa Suomessa olla aika vähän käytetty kasvis. Laitankin tähän loppuun linkkejä aikaisemmin resepteihin, joissa olen aikasemmin käyttänyt fenkolia:





4 kommenttia:

  1. Tosi kivan kuuloinen ohje! Minä olen tehnyt "confitia" kirsikkatomaateista mutta tähän aikaan vuodesta voisi olla omiana testata samaa fenkolilla. Kokeiluun menee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maikki kommentista! Kunnia reseptistä tosin kuuluu Tommy Myllymäelle, jonka Kasvikset kirjaan olen aivan ihastunut. Minä puolestani voisin confata kirsikkatomaatteja :)

      Poista
  2. Onpas mukava ohje! Tätä voisi kokeilla, hieman vaihtelua perinteiseen lisukelinjaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Valmistamisessakin pääsi helpolla.

      Poista