tiistai 6. lokakuuta 2015

Sieniretken saalista jäi säilöttäväksi asti

Sieniretkissä on monta asiaa, joista pääsee nauttimaan. Kaunis syksyinen metsä, raikas ulkoilma, hiljaisuus, puiden humina, hyvät eväät ja ehkä nuotiokin. Saalis taitaa olla kaikkein vähämerkityksellisin asia. Minun sienimetsäni ovat tänä syksynä huutaneet tyhjyyttään. Onneksi viime viikonlopun sieniretkeltä saatiin saalista. Harvoin sattuu kohdalle retkiä, joissa kaikki sieniretken parhaat puolet tulevat esiin. Lauantain perinteinen retki oli sellainen. Voi löytämisen riemua! Yllätys löytöjäkin tehtiin, kun aarteenetsintään saivat lasten lisäksi osallistua myös aikuiset. Kuvaan vangittu nuotiosta leijaileva savu, on lapsille todiste metsänhengestä vielä jälkikäteenkin. Metsä on mystinen paikka.Suppilovahverot ovat siitä armollisia kerättäviä, että niiden jälkikäsittelyssä ei ole tulenpalava kiire. Lähes koko päivän kestäneen sienten keräämisen, retkeilyn, tulistelun ja evästelyn jälkeen sienet pantiin viileään paikkaan ja käsiteltiin vasta seuraavana päivänä. Yritämme poimia sienet mahdollisimman puhtaina, että siivoamiseen ei tarvitse kuluttaa paljoa aikaa. Joskus onnistumme niin hyvin, että siivottavaa ei jää. Nyt tuuli oli sen verran kova, että koriin oli yrityksestä huolimatta lentänyt roskia. Kaikkien sienikorit oli siivottava huolellisesti.

Pakastin pienen osan sienistä. Pakastimeen menevät sienet kiehautin kuivalla pannulla omassa nesteessään. Valutin kiehautetut sienet vielä siivilässä ja pakastin minigrip-pusseissa. Pakastetut suppikset tulevat mielestäni vähän sitkeiksi, ja sen vuoksi kuivaan aina suurimman osan suppissaaliista. Niin tälläkin kerralla. Kuivattuina sienet säilyvät vuosia hyvinä, kun ne vain ovat valolta ja pölyltä suojassa. Sienten on oltava myös ehdottoman kuivia. Yksikin kosteaksi jäänyt suppis, voi pilata ison purkillisen sieniä.

Kuivuria meille ei ole, enkä malta uuniakaan pitää päällä sienten kuivaamiseen, mutta hätä keinot keksii. Olemme kovia saunomaan, mutta nyt on saunomisessa muutaman päivän tauko. Suppikset on levitelty lauteille sanomalehtien päälle kuivamaan. Veikkaan, että viimeistään keskiviikkona saan kerätä sunnuntai-iltana saunan lauteille levitellyt sienet lasipurkkeihin. Toisinaan sanomalehdet on levitelty yläkerran kylppärin lattialle sanomalehtien päälle kuivumaan. Myös lattialämmitys kuivattaa sienet tehokkaasti.

Kuivattuja sieniä voi murustella sellaisenaan esimerkiksi kastikkeiden mausteeksi. Liottamalla sieniä vedessä tai maidossa niistä voi paistaa piirakan tai keitellä kastikkeen, muhennoksen tai keiton. Täällä olen aikaisemmin julkaissut ohjeen pippurisesta suppilovahveropiirakasta ja pähkinäisestä suppilovahveropiirakasta

1 kommentti: