sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Haasteita, haasteita - Syksyinen lempeä ja savuinen salaatti tofusta, silmusalaatista ja punajuuresta

Viime aikoina olen joutunut ja saanut vastata useampiin haasteisiin, erilaisissa tilanteissa ja eri elämänaloilla. Tässäpä vastaus yhteen haasteeseen, ehkä kuulette myöhemmin niistä muistakin haasteista. Tähän asti tässä harrastuksessa olen haastanut ainoastaan itse itseni, mutta tilaisuuden tullen päätin ottaa vastaan ensimmäisen ulkopuolelta heitetyn haasteen. Jalotofu ja Silmusalaatti heittivät haasteen kehittää resepti, jossa on yhdistetty kotimaisen jalotofun ja silmusalaatin tuotteita.  Haasteen tuloksena syntyi salaatti.*

Syksyinen lempeä ja savuinen salaatti tofusta, silmusalaatista ja punajuuresta


Marinoidut punajuuret
punajuuria

rypsiöljyä
valkoviinietikkaa
suolaa
hunajaa
mustapippuria
kuivattua timjamia
pari tippaa Liquid Smoke - nestemäistä savua

Jalotofu kylmäsavu 
vähän öljyä paistamiseen

salaattia
Letkeän lempeää silmusalaattia
paahdettuja seessaminsiemeniä

Vinegrette
punasipulia
suolaa
hunajaa
punaviinietikkaa
rypsiöljyä
mustapippuria

Valmista ensin marinoidut punajuuret. Keitä punajuuret kypsäksi. Anna jäähtyä hieman ja kun sormet kestävät kuori ja lohko ne mieleisesi kokoisiksi paloiksi. Valmista marinadi sekoittamalla ainekset. Mausteita voi laittaa mielen ja maun mukaan. Ole kuitenkin varovainen nestemäisen savun kanssa ja lisää sitä tippa, pari kerrallaan. Jos sinulla ei satu savua olemaan, voi sen jättää poiskin tai sitten savustaa punajuuret savustimessa. Mielestäni rypsiöljyä ja valkoviinietikkaa on hyvä lisätä marinadiin niin, että öljyä on 2 osaa ja etikkaa  1 osa. Sama suhdeluku toimii hyvin vinegretissakin.

Seuraavaksi käsittele tofu. Leikkaa tofu viipaleiksi ja kuivata se. Laita leikkuulaudalle talouspaperia, jolle asettelet tofuviipaleet. Laita viipaleiden päälle vielä toinen talouspaperi ja lisää päälle esimerkiksi lautanen painoksi.

Sillä aikaa, kun tofu kuivuu, voit valmistaa vinegretin makuuntumaan. Pilko punasipuli pieneksi lisää päälle etikka ja muut aineet. Etikan ja öljyn suhdelukuhan oli yksi osaa etikkaa kaksi öljyä. 

Lopulta paista tofuviipaleet öljytilkassa molemmin puolin miedolla.

Jos sinulla on seessaminsiemenia valmiiksi paahdettuna (minulla aina on, ellei ole paahda kuivalla pannulla esim. ennen tofun paistamista), voitkin koota salaatin. Asettele annoksen pohjaksi valitsemaasi salaattia ja sitten letkeän lempeää silmusalaattia. Nostele annoksen kruunuksi kauniin punaiset marinoidut punajuuret ja lämpimän ruskean paistopinnan saanut tofu. Koristele paahdetuilla seessaminsiemenillä ja lusikoi hapokas kastiketta terävöittämään erityisesti punajuuren makua.
*


Salaatti vaatii esivalmistelua, mutta esimerkiksi punajuuret voi valmistaa jo päivä aiemmin. Ne säilyvät jääkaapissa hyvin useitakin päiviä. Itse valmistin punajuuria isomman satsin, ja niitä on syöty meillä myös merimiespihvin lisäkkeenä. Samoin minulla on tapana paahtaa seessaminsiemeniä vähän enemmän, ja käyttää niitä salaattissa, rahkan seassa jne. Yhtä kertaa varten ei laiska kokki viitsi pannua sotkea.

Ottaa vastaan haaste on sinänsä yksinkertaista ja melko simppeliä. Mutta tässäkin yksinkertaisessa asiassa oli lopulta monta monessa. Ensi-innostuksen laannuttua tajusin, että en ole ikinä laittanut tofusta ruokaa, Sitten laskeskelin, että en ole edes syönyt tofua montaakaan kertaa. Onneksi Jalotofulla oli tarjolla valmiiksi maustettuja vaihtoehtoja. Testiksi paistoin Jalotofun mietoa chiliä ja söin sen pitaleivän välissä, että saan jonkinlaista tuntumaa tekstuuriin ja makuun. 

Myös Silmusalaatin tuotteet olivat minulle ennestään tuntemattomia. Vaikeuskerrointa lisäsi se, että kotikaupungin kaupoista ei tuoteita juuri tällä hetkellä ole saatavilla. Esitin toiveen ruokakauppaani, ja sieltä vastattiinkin, että mahdollisesti tulevaisuudessa Silmusalaatteja on heidänkin valikoimissaan. Kaupassa on menossa iso remontti ja sen vuoksi valikoima on juuri tällä hetkellä suoraan sanottuna kehno. Onneksi sattui asiaa naapurikaupunkiin (tosin melkein viime tipassa), josta mukaani nappasin Letkeän lempeän. 

Yksi johtavaista ajatuksista ruuanlaitossani on kokata sesonginmukaisesti. Punajuuri on jo pitkään kutkutellut makuhermoja ja ajatus lähtikin oikeastaan rakentumaan punajuuren ympärille. Maultaan vähän multainen, makea punajuuri sopi mainiosti savuisen tofun kaveriksi. Punajuuren multaista aromia vahvistin vielä parilla tipalla nestemäistä savua. Paahdetuista seessaminsiemenistä salaatti sai pähkinäistä makua, jota sinimailanen omalla hennolla pähkinäisellä aromillana tuki. Ilman Lempeän letkeää salaatti olisi saattanut jäädä liian multaiseksi, savuiseksi ja tunkkaiseksi. Silmusalaatista ruoka sai rapeutta ja hernemäistä raikkautta ja tuoreutta.

Erityisesti tofu yllätti minut positiivisesti. Nopeasti valmistettava raaka-aina teki salaatista tuhdimman. Onnistumisen riemu oli niin suuri, että samalla reseptillä valmistin itselleni vielä lounassalaatin, kun maut oli ensin testattu iltapalalla. Testiryhmään kotona kuului myös puoliso, joka hänkin näytti combolle vihreää valoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti