sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Tuulinen päivä Suomenlinnassa

Loman alkajaisiksi viikonloppukokki perheineen lähti yhden yön kaupunkilomalle Helsinkiin. Toisen päivän pääkohteeksi oli valitsimme Suomenlinnan. Paikallisopas liittyi seuraamme Kauppatorilta ja lauttamatkan aikana muutuimme todellisiksi turisteiksi.

Päämäärä retkellämme oli selvä. Tavoite oli Kustaanmiekka ja Pizzeria Nikolai. Päivä oli todella tuulinen ja kesähepenein varustautuneina yritimme valita reittiämme siten, että viileä tuuli tuntuisi mahdollisimman vähän. Ensimmäinen pysähdys oli jo heti lauttarannassa Suomenlinnan panimon terassilla, jossa nautimme kahvikupilliset, ellei vatsa olisi ollut hotellin aamiaisesta niin täynnä, olisi ollut houkuttelevaa maistaa vaikkapa lautasellinen kalasoppaa.


Paikallisoppaan johdattamana tutustuimme Suomenlinnan kirkkoon. Olen vieraillut Suomenlinnassa vain pari kertaa aiemmin, eikä kummallakaan kerralla kirkko osunut reitille. Kirkko on sisustukseltaan varsin luterilainen. Etenkin kun keväisen Prahan matkan jäljiltä on muistissa koristeellinen Pyhän Vituksen katedraali. On vaikea kuvitella miltä Suomenlinnan kirkko on Venäjän vallan aikana näyttänyt sipulikupoleineen. Karu ja eleetön kirkko teki vaikutuksen.  Erityisen hieno yksityiskohta oli mielestäni kattokruunu. Kaunista on myös se, että kirkko toimii myös majakkana. Ja sopiihan se oppiinkin.

Lapsille mielenkiintoinen kohde oli sukellusvene, jossa kävivät sisällä ihan kaksin. Aikuiset tyytyivät odotteleman ulkona. Tytöt ovat sen verran kokeneita museokävijöitä, että olivat osanneet esittää kysymyksiä oppaille. Pienempi oli halunnut tietää, miten yläsänkyyn pääsee, mutta isompi oli osannut esittää kysymyksiä liittyen veneeseen ja sen toimintaan esimerkiksi hapen riittävyydestä.Jollei halua tutustua sukellusveneeseen tai museoon, voi ihan vain keskittyä ihailemaan kauniita rakennusia, maisemia ja vaikka purjeveneitä.

Kun vihdoin nälkäisinä saavutimme Pizzeria Nikolain, jouduimme mennä sisään syömään, niin kovasti tuuli kävi terassille. Sisätilat olivat elämys niin lapsille kuin aikuisillekin. Komeat kivet seinissä vaikuttivat!

Pizzahan on aina hyvää ja varsinkin raikkaassa merituulessa reippailun jälkeen se maistui taivaalliselta kera kylmän oluen. Lapset söivät oman pizzansa viimeiseen palaseen, vaikka olisin voinut vannoa, että niin isoa pizzaa tytöt eivät jaksa syödä.

Palvelu oli Nikolaissa erinomaista ja nopeaa. Kaksi huomautettavaa asiaa kuitenkin on. Ensinnäkin juomapuolella monet juomat olivat lopussa esimerkiksi useampi limsa ja III olut hanasta. Tämä on hyvinkin ymmärrettävää, kun siihen astinen kylmä alkukesä oli loppunut edelliseen, todella helteiseen, päivään. Väkeä oli kuulemma ollut liikkeellä todella paljon.

 Vähän suuremman miinuksen ravintola saa siitä, että pizzan puolitus maksoi. Ymmärrän kyllä, että puolikkaastakin pizzasta tulee ravintolalle kustannuksia muun muassa tiskikustannusten myötä, mutta puolitusmaksu kuitenkin tuntuu hassulta, sillä ruokaa ja juomaa pöytäseurueemme tilasi reilusti. Jos vatsa on täynnä, ei kokonaista jaksa syödä, silloin kannattaa puolitetustakin vähän maksaa.

Monella suomalaisella Suomenlinna on kokematta, sitä voi ehdottomasti suositella turistikohteeksi ja kiireettömän päivän viettoon. Helsingistä saari on helposti saavutettavissa ja perillä riittä monenlaista tekemistä ja näkemistä. Matkaan voi varata evästä, tai sitten voi käydä ravintolassa syömässä ja nautiskelemassa. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti