torstai 24. heinäkuuta 2014

Klassikko kokeilussa munakokkeli

Näyttää siltä, että klassikkokokeilujeni raaka-aine on kananmuna, ja mikäs siinä, kananmunastahan on moneksi. Olen viime aikoina ostanut kananmunani tuoreena suoraan pientuottajalta. Kaupastahan ei samana aamuna munittuja munia saakkaan. Liesäarvoa tietysti antaa se, että kanojen kasvattaja panostaa kanojensa elinoloihin ja ravintoon. Väittäisin sen maistuvan munissa!

Yksinkertainen ja simppeli ruoka on parasta. Makuja ei välttämättä tarvitse olla monia, eikä niiden tarvitse olla voimakkaita. Ideana oli keksiä sopiva lisäke uusille perunoille ja grillissä valmistetuille lohiperhosille. Nuorimmainen on meillä se, joka nirsoilee kalaruokien suhteen ja se on otettava huomioon, kun miettii ateriaa. Kananmunan ystävä hän on! Muutaman ulkomaanmatkan hän on käytännössä elänyt kananmunilla.

Kala ja kananmuna on oiva makupari, siispä hotellin aamiaisilta tuttu munakokkeli päätyi lisäkkeeksi helteisen päivän päivälliselle.
*

Munakokkeli


4 munaa
2 dl kuohukermaa
suolaa
nokare voita

Ota kattila, jonka sisään mahtuu metallikulho. Laita vettä kiehumaan kattilaan. Riko kananmunat metallikulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Laita kulho vesihauteeseen ja lisää kerma sekä voi nokare. Anna muna-kerma seoksen kypsyä vesihauteessa välillä sekoittaen noin 10-15 minuuttia.  Mausta suolalla. Kun munakokkeli on kypsää, nosta metallikulho pois vesihauteesta. 

Voit pysäyttää kananmunan kypsymisen lisäämällä kokkelin sekaan ruokalusikallisen tai pari ranskankermaa tai vaihtaa sen toiseen astiaan. Silloin kokkeli tietysti myös jäähtyy. Samassa astiassa ja tuorekelmulla peitettynä kokkeli pysyy lämpimänä vähän aikaa.

Tarjoa munakokkeli vaikkapa pääruuan lisäkkeenä kalan kaverina tai aamiaiseksi pekonin kera.

*
Munakokkeli onnistui hyvin ja rakennekin mieleinen. Kermaa ehkä olisi voinut käyttää vähän nuukemminkin, mutta minulla sattui olemaan pakastimesta sulatettu kermapurkki, joten käytin kaiken. Kerma ei olisi enää odottelua kestänyt.  Lisäkkeenä annos riitti oikein mainiosti 2 aikuiselle ja 2 lapselle. 

Uskoisin, että juuri tällä tavoin, vesihauteessa, munakokkelia tullaan viikonloppukokin taloudessa valmistamaan toistamiseen, kenties kylmänä talvi-aamuna aamiaiseksi. Silloin voi muistella helteistä kesää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti