tiistai 1. heinäkuuta 2014

Kesän ensimmäinen kaalisalaatti

Vihdoin sain tekaistua kesän ensimmäisen varhaiskaalisalaatin. Kaali on suurta herkkua, mutta jotenkin vain en ole saanut aikaiseksi. Ensin tietysti piti odottaa, että kaupasta saa kotimaista kaalta, ja sitten muut touhut veivät mukanaan niin, että unohdin koko varhaiskaalin. Tämä kesän ensimmäinen kaalisalaatin  valmistin coleslaw-tyyppisesti.


*

Varhaiskaalisalaatti


3/4 varhaiskaalista
tilliä
keltasipuli
1 rkl valkoviinietikkaa

suolaa
sokeria
1 dl majoneesia
1 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl  dijon-sinappia
sitruunan mehu

Suikaloi sipuli ja mittaa päälle valkoviinietikkaa. Anna sipulin kypsyä etikassa sen aikaa kuin suikaloit varhaiskaalin.

Valmista kastike yhdistämällä mausteet, majoneesi ja turkkilainen jugurtti. Sekoita kastike ja suikaloidut sipuli ja kaali sekä tilli. Anna makuuntua jääkaapissa vähintään pari tuntia ennen tarjoilua. Pidempikään aika ei makua pilaa, päin vastoin.

*

Harmittavasti minulla ei ollut vielä käytettävissäni uuden sadon sipulia, jos olisi ollut, en olisi kypsytellyt sitä valkoviinietikassa. Itse pidän etikkaisista mauista ruuissa, mutta yritin kuitenkin olla varovainen, sillä tiedän, että kaikille se ei ole mieleen. Etikan käyttö oli tällainen hätäratkaisu, että sain sipulista vähän vatsaystävällisempää. Ihan vähän etikkaisuus tuli esille salaatissa, mutta ilmeisestikään ei liiaksi, niin vähän salaattia jäi tähteeksi.

Olin varannut myös pekonia salaattia varten. Aikomukseni oli paahtaa pekonia salaatin päälle koristeeksi, mutta se unohtui. No, toisella kerralla sitten. Päivän toisesta lisäkkeestä vastasi apukokki 5 vuotta. Hän valmisti mummonkurkkuja. Toimin apukokkina pilkkomalla kurkut ja avustamalla aineiden mittaamisessa.


*

Mummonkurkut

4 avomaankurkkua
tillipuntti
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
n 2rkl väkiviinaetikkaa

Kuori ja pilko kurkut ja pilko tilli pieneksi. Lisää kannelliseen tiiviiseen astiaan kaikki aineet sekaisin ja hölskyttele. Laita jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi pariksi.

*


Sunnuntaisen päivän kunniaksi keittelimme ensimmäiset uudet siiklit ja puolisoni savusti lohen. Neiti 5-veen valmistavat mummonkurkut täydensivät kesäistä sunnuntai päivällistä mukavasti. Kaalisalaatti sopi näiden kanssa tarjottavaksi kuin nenä päähän. Kesä maistuu kesälle!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti