perjantai 4. heinäkuuta 2014

Juhlan kunniaksi: mansikka-Brita

Pyöräytinpä Brita-kakun töitten jälkeen. Juhlaan onkin monta syytä: perjantai, kesä, loma, aurinko ja nimpparit. Yleensä nimpparikakkuna on tarjoiltu Mansikkacharlottaa, mutta työpäivän jälkeen se on liian suuritöinen leivonnainen. Tai voisihan siinä tietysti oikaista ja ostaa kääretortun valmiina, mutta kerran kesässä kuuluu leipoa mansikkacharlotta alusta loppuun itse, ja se leipominen jää nyt toiseen kertaan.






Tästä lähtien kerran kesässä tulee leipoa myös mansikka-Brita. Loistava leivonnainen, helppo, nopea ja riittoisa. Suhteeni marenkiin on vähän kimurantti. Ymmärrätte varmaan, jos luette postaukseni epäonnistuneesta Pavlovasta. Kiitos työkavereille tsemppauksesta. Brita on voitettu!




*

Mansikka-Brita


Pohja
150 g leivontamargariinia
1,5 dl sokeria

3 keltuaista

2 dl venhäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

1 dl maitoa

Marenki
3 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria

mantelilastuja

Täyte
2 dl kermaa
1 dl turkkilaista jugurttia
2 tl vanilijasokeria

1 l mansikoita

Koristeluun
mansikoita
basilikanlehtiä

Aloita valmistamalla marenki. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Laita keltuaiset talteen pohjaa varten. Vaahdota ensin valkuaisia vaahdoksi ja lisää höttöiseen vaahtoon sokeri. Vaahdota kunnes marenki on niin jämäkkää, ettei tipu kulhosta, vaikka sen kääntäisi ylös alaisin.

Siirry sitten pohjan valmistamiseen. Vaahdota sokeri ja rasva. Lisää vaahtoon keltuaiset hyvin sekoittaen. Lisää venhäjauhoja, joihin on sekoitettu leivinjauho, taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille. Levitä taikinan päälle marenki ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista esilämmitetyssä uunissa 180  asteessa noin 20-25 minuuttia.

Valmista täyte vaahdottamalla kerma. Lisää vaahtoon turkkilaista jugurttia ja mausta vanilijasokeria.

Leikkaa kakku levy kahteen osaan. Nosta toinen levy suoraan tarjoiluastiaan. Laita päälle täyteen vaahto ja mansikat. Nosta varovasti toinen kakku levy päälle. Koristele kakku mansikoilla ja basilikanlehdillä. Tarjoile mahdollisimman pian.

*

Britasta löytyi googlaamalla vähän erilaisia ohjeita. Toisissa pohjaa esipaistettiin ja mittasuhteetkin olivat vähän erilaisia. Valitsin kultaisen keskitien. Monista ohjeista poiketen valmistin ensin marengin. Näin vältyin tiskaamasta vatkaimia. Valkuaisvaahdon jälkeen vaahdotin samoilla vatkaimilla rasvan ja sokerin. Toisin päin ei olisi ilman tiskausta onnistunut.

Marengin valmistuksessa on pari kriittistä vaihetta. Ensinnäkin tietysti valkuaisten ja keltuaisten erottelu. Toisekseen välineiden  täytyy olla kuivat ja puhtaat. Mahdollisuuksien mukaan kannattaakin käyttää teräskulhoa. Siinä ei voi olla rasvan jämiä samaan tapaan kuin muovikulhossa. Käytin leivontaan luomumunia, joiden sanotaankin vaahtoutuvan paremmin.













Jääkaapissa oli leivontamargariinia, jonka parasta ennen päiväys oli menossa umpeen. Muutoin olisikin ehkä käyttänyt oikeaa voita, mutta näinpä vältyin heittämästä margariinia pois. Tulipahan käytettyä.








Täyte variaatiokin oli onnistunut. Turkkilainen jugurtti tasapainotti mukavasti pohjan ja marengin makeutta olematta kuitenkaan liian hapan. Ehkä vähän sitruunankuorta olisi voinut raastaa vielä mukan.

Koristeluun käytin mansikoiden lisäksi basilikanlehtiä. Mansikka ja basilika myös ovat aivan ylivertainen yhdistelmä, vaikka ei ihan heti uskoisi.






Näiden kakkukahvien jälkeen on hyvä keskittyä olennaiseen eli kesänviettoon. Tänään onkin tämän kesän ja loman paras ilta. Viimeinen työpäivä on ohi ja loma alkamassa, mutta yhtäkään lomapäivää ei ole vielä kulunut.









Muuten jasmiini kukkii ihanasti. Kun vain saisi tuoksun välitettyä tänne!





1 kommentti:

  1. Note to myself: Herkullinen täyte tuli myös viinimarjoista, mascarponesta ja kermasta

    VastaaPoista