lauantai 15. maaliskuuta 2014

Sinisimpukoita viikonloppukokin tapaan


Mieleni on tehnyt jo pitkään simpukoita. Valitettavasti niitä ei ole tästä pikku kaupungista kovin usein saatavilla. Joskus olen niitä nähnyt kalatiskissä, mutta silloin ne ovat yleensä isokokoisia. Mielestäni pienet ovat parempia, ainakin silloin kun ne tekee höyryttämällä. Gratinointiin varmasti käyvät isommatkin yksilöt hyvin.

Sinisimpukat ovat edullista herkkua, joskus niitä näkyy myynnissä tarjoushinnoin vain 6.90 €/ kg. Eilen sinisimpukoiden hinta oli Tampereella hallissa 8,5 €/kg. Kilosta riittää kolmelle, alkupalana neljällekin syötävää.

Jotkut liikkeet käyvät verkkopussissa myytävät simpukat läpi yksitellen ja myyvät vain elävät simpukat asiakkaille. Me ostimme niin sanotusti sian säkissä eli kalakauppias ei ollut käynyt simpukoita läpi. Meillä kävi hyvä tuuri. Verkkopussista löytyi vain kaksi simpukkaa, jotka eivät päätyneet pataan. Toisesta oli kuori rikki ja toinen ei sulkeutunut. 

Simpukoiden valmistaminen on mielestäni helppoa ja nopeaa, mutta kuitenkin sen verran erityistä, että sopii hyvin tarjottavaksi esimerkiksi silloin kun halutaan juhlistaa. Simpukat ovat myös hyvää seurusteluruokaa. Simpukoita, valkoviiniä, tuoretta leipää ei siinä muuta tarvita. Tai no lautasliinat. Meillä päätettiin tänään juhlistaa alkavaa viikonloppua. Hyvä syy juhlalle sekin, varsinkin kiireisen viikon jälkeen.

Simpukoiden valmistaminen tosiaan alkaa siitä, että ne käydään läpi, pestään ja poistetaan parta. Jos avonainen simpukka ei kopauttelusta huolimatta sulkeudu, niin sitä ei kannata laittaa pataan. Myös rikkinäiset ovat syömäkelvottomia. Kypsentämisen jälkeen simpukan kuuluu olla auki. Kiinni olevat simpukat kannattaa jättää syömättä  


*

Sinisimpukat viikonloppukokin tapaan

1 kg sinisimpukoita
50 g voita
salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
sellerinvarsi
1/2 punaista chiliä
2 dl valkoviiniä
laakerinlehti
timjami
mustapippuria
ripaus sokeria


Aloita puhdistamalla ja pesemällä simpukat. Kuullota sipulit, sellerinvarsi ja chili voissa. Varo ruskistamasta. Lisää valkoviini ja mausteet. Kun liemi kiehuu kunnolla, lisää joukkoon simpukat. Peitä kannella. Anna simpukoiden kypsyä höyryssä 2-3 minuuttia, ravistele kattilaa ja anna kiehua vielä hetki, 1-2 minuuttia. Varo kuitenkaan keittämästä liian pitkään muuten simpukat kutistuvat ja muuttuvat sitkeiksi.

Nostele simpukat kuumaan tarjoiluastiaan tai suoraan syville lautasille annoksina. Kaada päälle osa liemestä ja koristele persiljalla. Tarjoile tuoreen leivän esimerkiksi patongin kanssa.

*


Simpukoita tuli todella maukkaita! Olin aikonut laittaa simpukoihini myös persiljaa, mutta se oli jäänyt ostamatta. Maku oli kuitenkin kohdillaan ilman persiljaakin. Lähinnä se olisikin antanut näköä ja väriä annokselle. Onneksi punainen chili toi vähän väriä. 

Simpukat kelpasivat hyvin myös vanhemmalle apukokille. Pienimmäinen ei suostunut niitä edes maistamaan, mutta viihtyi kuitenkin hyvin pöydässä patonkia mussuttaen. Seuraavalla kerralla sitten.

 Valkoviininä käytin Malat Riesling Kellergärten 2011. Alkossa suositeltiin tätä uutuutta hyvänmakuisena. Minun makuuni se oli ehkä aavistuksen liian hapokas ja aika sitruksinen. Viini oli myös vähän liian kallis tähän tarkoitukseen. Hintaa pullolla oli noin 12 €. Meillä on täällä alkossa vähän sellainen ongelma, että valikoimissa on tosi vähän 8-10 € hintaisia viinejä, joista kuitenkin löytyisi hyviäkin vaihtoehtoja. Tuon hintaluokan viinit olisivat hyviä juuri tällaisiin tarkoituksiin, joissa ruokaankin tulee viiniä. Kaikkien ohjeiden mukaanhan ruuassa kannattaisi käyttää samaa viiniä kuin mitä aikoo juoda.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti