perjantai 28. elokuuta 2020

Munakoisoa ja muita kuulumisia

Luova tauko ja kesäkuulumisia


Hupsista! Luova tauko on venynyt parin kuukauden mittaiseksi. Kesän kuluessa kuulumisia on voinut seurata Viikonloppukokki-blogin fb- ja instaprofiileista. Parin kuukauden aikana on reissattu Lapissa, tehty retkiä lähiseudulle ja lapsuusmaisemiin. Aikaa on vietetty kotona ja mökillä, kun sen vihdoin löysimme. Kesällä on syötykin. Viime lauantain neljän tähden illallisia lukuunottamatta ruoka on ollut aika lailla arkista. Hyvää kuitenkin. Yhtenä päivänä on keitetty perunoita ja toisena yli jääneet on paistettu. Varsinkin mökillä on menty helpoimman kautta. Apukokit ovat poimineet mukillisen mustikoita kumpikin ja piirakka on tehty valmistaikinaan. Mökillä on ollut kuumana puugrilli ja kotona kaasugrilli. Kesän kuluessa on turvauduttu pääosin vanhoihin tuttuihin ja hyväksi todettuihin respeteihin. 

munakoiso fetatäytteellä



Munakoiso itkee, ei sen syöjä


Yksi uusista ja onnistuneista reseptikokeiluista oli paahdetut munakoisoviipaleet, jotka täytin fetalla ja tomaatilla. Inspiraatio tähän ruokaan löytyi Savusuolaa-blogista. Janican tavoin itketän munakoison lähes aina, vaikkakin nykyisistä lajikkeista saa hyvää ruokaa ilman itketystä. Parempaa tulee kun itkettää! Olen sitä mieltä, että kitkeryys itketetään munakoisosta, eikä kitkerällä munakoisolla itketä sen syöjää. Pidän munakoisosta kovasti ja onnekseni perheessä on enää yksi, joka munakoisolle nirsoilee. Hänkin jo syö pitkään kypsytettynä, soseutettuna muiden ruokien seassa ja juurikin itketettynä. Mikähän siinä on, että munakoiso ei oikein meinaa sopia lasten suuhun?

munakoiso fetatäytteellä


Paahdettu munakoiso yrttisellä tomaatti-fetatäytteellä

iso munakoiso
suolaa itketykseen
oliiviöljyä

täyte

6 aurinkokuivattua tomaattia
150 g fetajuustoa
2 rkl korppujauhoja
valkosipulin kynsi
nippu tuoreita yrttejä
(lehtipersiljaa, oliiviyrttiä, timjamia ja basilikaa)
mustapippuria

Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi. Sirottele viipaleiden päälle suolaa ja anna suolan vaikuttaa. Suola nostaa munakoisojen pintaan vettä, kuivaa munakoisoviipaleet noin vartin kuluttua ja pyyhi pois ylimääräinen suola. Käännää viipaleet ja itketä ne toiseltakin puolelta. 

Lämmitä uuni 225 asteiseksi. Kuivaa vielä itketetyt munakoisot ja asettele ne pellille leivinpaperin päälle. Yhdelle pellille ei kannata laittaa liian monta viipaletta. Itse asettelin ison munakoison viipaleet kahdelle uunipellille. Valuta hieman oliiviöljyä viipaleiden päälle ja laita reiluksi 5 minuutiksi uuniin. Tarkkaile viipaleiden kypsymistä. Tässä vaiheessa munakoison ei tarvitse olla kokonaan kypsää. Se laitetaan uudelleen uuniin täytteiden kanssa. Kypsymisaika riippu munakoison rakenteesta, viipaleiden paksuudesta, uunisi tehosta ja tähtien asennosta.

Sillä aikaa kun munakoisot kypsyvät uunissa valmista täyte. Pilko yrtit ja valkosipuli pieneksi. Murustele feta ja sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.  Jos täyte näyttää kovin kuivalta pöperöltä, voit kenties lorauttaa tiukan öljyä myös siihen.

Nostele täytettä lusikalla esikypsennettyjen munakoiso siivujen päälle. Laita pellit takaisin uuniin ja jatko kypsennystä vielä kymmenisen minuuttia. Tässä vaiheessa kannattaa napsauttaa kiertoilmatoiminto pois päältä.

Täytetyt munakoisoviipaleet käyvät ruuaksi sellaisenaan vaikkapa tsatsikin kera. Meillä niiden kanssa tarjottiin grillattua possua ja maailman helpointa perunasalaattia.
*

Munakoisomuisteluiden myötä hyvää kesän viimeistä viikonloppua! Minä vietän ensimmäistä kertaa elämässäni venetsialaisia omalla mökillä.

munakoiso fetatäytteellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti