perjantai 19. kesäkuuta 2020

Pinaattivohvelit savulohitäytteellä

Kesäruokaa ulkona

Näillä keleillä keksii mielellään sellaisia ruokia, joita voi valmistaa grillissä. Perunat vielä juuri ja juuri viitsii keitellä sisällä, mutta uunin lämmittäminen on aivan no-no. Uunin lämmittäminen kuumentaa ennestään kuumaa kotia vielä lisää. Tänään uuni lämpenee juhannusaaton kunniaksi raparperipiirakan verran. Kesä on ehdottomasti lättysesonkia. Vaikka lättyjen paistaminen ei kuumenna kotia samalla tavalla, kun uunin lämmittäminen, paistaminen ja käristäminen sisätiloissa ei kiinnostele yhtään.  

Kotipihassa lättyjen paistaminen ei onnistu. Tällä viikolla keksin ratkaisun lättyongelmaan. Eihän vohvelit tietysti aivan sama asia ole kuin lätyt, mutta aika lähelle. Nostin vohveliraudan grillinkulmalle. Sähköpistoke on sopivasti lähellä. 


pinaattivohvelit ja savulohitäyte
Pinaattivohvelit ja savulohitäyte

Retrovohveliraudastani puuttuvat kaikki hienoudet. Siinä ei ole valoa, joka ilmoittaa vohvelin olevan kypsä, mutta rauta toimii kuin unelma. Helteisen päivän päivällinen oli jäänyt välistä, ja päädyin paistamaan pinaattivohveleita, joille taioin suolaisen täytteen savulohesta ja muutamista muista aineista, joita jääkaapista löysin. Taikinan kanssa saattoi lähteä vähän lapasesta. Vai miltä kuulostaa litran taikina kuudella munalla? 

pinaattivohvelit ja savulohitäyte

Pinaattivohveleita savulohitäytteellä

Vohvelitaikina onnistuu vähemmilläkin munilla, mutta halusin tehdä ruokaisamman taikinan. Ja kokonaisen litran maitoa käytin siitä yksinkertaisesta syystä, että jääkaapin maitopurkin päiväys oli tulossa vastaan. Kirjoitan tähän alle käyttämäni reseptin puolikkaana. Siitäkin riittää oikein hyvin ruokaa neljälle, jopa kuudelle ruokailijalle nälästä riippuen.


En ollut aiemmin tehnyt vohvelipannulla pinaattivohveleita ja siitä syystä surautin taikinan sauvasekoittimella sileäksi. Pelkäsin, että pinaatti jää kiinni retrorautaani. Rauta paistoi pinaattivohvelit kuin unelma ja savukalatäyte teki pinaattivohveleista ihan täydellisen aterian helteisen kesäpäivän iltaan. Jos juhannusmenussa on vielä tilaa, tai vaikkapa sunnuntain sapuskat on miettimättä tässäpä pinaattivohveleiden resepti.

pinaattivohvelit ja savulohitäyte


Pinaattivohvelit ja savulohitäyte

0,5 dl maitoa
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa
1 pss (150 g) pakastepinaattia
0,5 dl öljyä

paistamiseen voita tai öljyä

täyte

savulohta
suippopaprika pilkottuna
pieni punasipuli pilkottuna
suolaa
mustapippuria
200 g paprika-chili tuorejuustoa
1 prk creme fraichea
(piimää)

Valmista taikina. Riko munien rakenne rikki vispilällä. Lisää taikinaan jauhot, suola ja sulatettu pakastepinaatti. Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Laita taikina tekeytymään noin puoleksi tunniksi. Ennen kuin aloitat paistamisen lisää taikinaan öljy ja sekoita hyvin.

Sillä aikaa kun taikina tekeytyy jääkaapissa, valmista täyte. Sekoita täytteen aineet keskenään. Jos täyte jää liian paksuksi, sitä voi ohentaa mieleisellä maitotuotteella. Useasti käytän ohentamiseen jogurttia, mutta sen puuttuessa ohensin täytettä tällä kerralla piimällä. Laita täyte tekeytymään jääkaappiin  siksi aikaa kun paistat vohvelit.

Paista pinaattivohvelit vohveliraudalla. Jos rautasi vaatii, käytä paistamiseen voita tai öljyä. Ja vaikkei vaatisi, tuleehan rasvasta taikinaan makua. Tarjoile vohvelit savulohitäytteen ja kenties salaatin kanssa.
*

Minun megalonimaisesta taikinastani tuli hurja määrä vohveleita. Kaikkia ei jaksettu syödä kerralla, mutta niistä saatiin kelpo iltapala seuraavallekin päivälle, vaikka tietysti rapeus kärsi. Parhaimmillaan vohveli olisi suoraa raudasta, mutta minä tykkään paistaa ensin kaikki ja kutsua sitten syöjät pöytään. Yhdessä syöden ihan tavallinen arki-ilta tuntuu vohvelikesteiltä.

Hyvää juhannusta kaikille!

pinaattivohvelit ja savulohitäyte


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti