keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Ruismarjapuuro - puuropäivästä helpotusta korona-arkeen

Pääsiäinen kolkuttelee jo aivan nurkan takana; kellokeskiviikon jälkeen tulee kiirastorstai, ja sehän on jo pääsiäinen. Ennen pyhiä kirjoittelen vielä arkijuttuja. Korona-arkea helpottamaan olen lanseerannut meillä puuropäivän. Meillä on syöty jo ohrapuuroa, helmipuuroa, riisipuuroa ja nyt viimeisimmäksi ruismarjapuuroa. Lapsuuteni herkkua.

ruismarjapuuro

Googlaillessani huomasin, että ruismarjapuuroa keitellään muistakin marjoista kuin puolukasta. Minulle ruismarjapuuro on aina ollut nimeonmaan puolukoista ja ruisjauhoista keitettyä puuroa. Puuropäivä oli oikein erityisen onnistunut tällä viikolla. Ruismarjapuuro oli kaikille mieluinen. Jopa teini, joka ei pidä puolukoista, eikä puurosta söi oikein hyvällä ruokahalulla. Puuro oli niin suosittua, että viimeisestä lautasellisesta syöjästä piti oikein käydä neuvotteluita. Ruismarjapuuroa keitettiin meillä siis ensimmäistä kertaa, mutta ei todellakaan viimeistä.

*

Ruismarjapuuro


1,5 l vettä
1 dl sokeria
5 dl puolukoita
hieman suolaa
4 dl ruisjauhoja

Kiehauta vesi, puolukat, sokeri ja suola. Lisää kattilaan ruisjauhot hyvin sekoittaen. Hauduttele kypsäksi noin 45 - 60 minuuttia välillä sekoittaen.

Nauti lämpimänä kylmän maidon kanssa.

*

ruismarjapuuro
Tämä perinneherkku on oivallinen ruoka kuluttaa pakastimen puolukkavarastoja loppuun. Meidän perheessä puolukoita kuluu talven aikana aika paljon. Toisten mielestä puolukka voi olla liian hapan marja, mutta pitkässä haudutuksessa hapokkuus haihtuu ja lopputuloksena on pehmän makuinen puuro. Minulla tahtovat aina ruisjauhot mennä jauhokaapissa vanhaksi. Ruisjauhoille ei tähän asti ole ollut juuri muuta käyttöä kuin muikkujen leivitys kerran pari kesässä, vaan nytpä on toinenkin käyttökohde.

Suosittelen todella lämpimästi puuropäivää muihinkin perheisiin. Olen saanut instagramin puolella ihan valtavasti kommentteja näistä meidän puuropäivistä. Osa on kommentoinut, että puuro ei pidä  nälkää riittävän pitkään. Puuron kanssa voi tarjota runsaitakin lisäkkeitä ja esimerkiksi maitoon keitetyt puurot kannattaa ilman muuta tehdä täysmaidosta. Kevyempi lounas tarkoittaa myös sitä, että päivän toinen ateria on sitten oltava jotain tuhdimpaa. Tai kenties aikaisempaa tai tuhdimpaa välipalaa. Moni on lähtenyt mukaan, ja keitellyt puuroja omalle perheelleen. Meillä on listoilla vielä ainakin mannapuuro, makaronivelli, kaurapuuro ja suolainen puuro. Mitäs puuroja vielä on?


ruismarjapuuro
Koska nämä ajat ovat tällaiset, suosittelen tuttuja, turvallisia, lohduttavia ja lämpimiä ruokia. Suosittelen myös keräämään perheen yhteen ruokapöydän ääreen. Se olisi tärkeää ihan tavallisessa arjessa, ja ainakaan nyt sille ei pitäsi liiaksi olla esteitä, kun kaikki harrastukset ovat katkolla ja perheenjäsenet kotona. Sitä mitä yhteisen pöydän ääressä syödään, ei ole merkitystä. Pääasia, että syödään. Ruoka ja ruoka-ajat tuovat arkeen rytmiä. Ruualla voi myös hyvin erottaa arjen ja juhlan. Tämän postauksen jälkeen meillä aletaan siirtymään arjesta juhlaan ja ruvetaan suunnittelemaan pääsiäsien viettoa ja pääsiäisen ruokia. Millaisia pääsiäisruokasuunnitelmia sinulla on?

6 kommenttia:

  1. Toimisikohan tämä ilman sokeria, :D saattaa olla liian hapan. Pitää ehkä testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokonaan, jos jättää pois, voi olla liian hapan, mutta määrää kyllä pystyy pienentämään. Vedin varman päälle, että kaikille maistuu.

      Poista
  2. Meilläkin on syöty puuroa kerran viikkoon lounaalla, paitsi tällä vajaalla arkiviikolla puuropäivä jää väliin. Ruispuolukkapuuro on minunkin herkkua, haudutan sen yleensä aina yön yli, silloin ruis imeltyy kunnolla, samaan tapaan kuin mämmi. Silloin luontaista makeutta tulee enemmän, mutta kyllä minäkin käytän sokeria, katsoin blogistani vanhan reseptin vuodelta 2011 ja sama määrä siinä on, vaikka imellytänkin puuron.

    Meillä pääsiäinen menee aina saman kaavan mukaan, perjantaina kala-ateria (kuhaa Maxin kalasta), lauantaina varsinainen juhla-ateria peuran kinkulla ja sunnuntaina se perinteinen karjalalainen brunssi (jolla pärjää koko päivän) litsauksineen. Blogista löytyy kaikki, ei tarvitse miettiä yhtään ;)

    http://sauvajyvanen.blogspot.com/search/label/p%C3%A4%C3%A4si%C3%A4inen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä kokeilla yön yli hauduttamista. Tosin se ei sähköuunissa ole kamalan fiksua, mutta puu-uunia ei ole.

      Mä luulen, että meidän pääsiäinen menee myös vanhoilla resepteillä. Hahmotelissa on kiirastorstain illalle rapuja, pitkäperjantaille kanaa ja juustokakkua, lauantaille lammasta ja pashaa, sunnuntaille kalaa varmaan vaan lohta ja jälkkäriksi mämmiä. Maanantaina voisi sitten kyhätä lasagnen.

      Kiitos linkistä! Siellähän oli pashakin. Se on ollut mun to do -listalla ikuisuuden.

      Hyvää pääsiäistä!

      Poista
    2. Juhlapuuro höystetään maltailla ja haudutetaan ensin noin 70 asteisessa sähkölieden uunissa ja viimeisessa vaiheessa haudutetaan kypsäksi noin 120 asteisessa sähkölieden uunissa.

      Ensimmäiseksi kuumennetaan 3,5 litraa vettä noin 5-6 litran kattilassa noin 70-72 asteiseksi. 1kg karkeita ruisjauhoja ja ½ kg leivontamaltaita sekoitetaan kattilaan vähitellen 70-72 asteiseen veteen, niin että saadaan puuromainen puuro. Jos puuro tuntuu liian sakealta, niin puuroa notkistetaan tarvittaessa 70 asteisella vedellä.

      Juhlapuuro laitetaan hautumaan noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja annetaan hautua noin 3 tuntia. Juhlapuuroa sekoitetaan hautumisen aikana joitakin kertoja. Juhlapuuron tulee olla nyt notkeaa puuroa. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä. Lisätään suolaa noin 1 teelusikallista. Sekoitetaan tasaiseksi.

      Juhlapuuro laitetaan uunivuokaan. Juhlauuroa voi aluksi hauduttaa hetken "vähän kuumemmassa" sähkölieden uunissa. "Vähän kuumemmassa" jälkeen uunin lämpötila alennetaan noin 120-130 asteeseen. Näin voidaan hauduttaa täysiä vuokia ja näin estetään puuron korppuuntuminen. Hauduttamisen aikana Juhlapuuron pinnalle voidaan lisätä 2-3 kertaa muutama lusikallinen vettä estämään kuorettumista. Hauduta juhlapuuroa sähkölieden uunissa 2-3 tuntia.

      Anna juhlapuuron seisoa viileässä 2-3 päivää.
      Juhlapuuron voit tarjoilla jälkiruoka-annoskulhoista keltaisen kermavaahdon, vihreän hillon tai marmeladin ja keltaisten hedelmäviipaleiden kanssa.


      Poista
  3. Kunnolla haudutettu ruisjauhopuuro.

    Haudutetaan ensin 70 asteisessa sähkölieden uunissa.

    Voidaan hauduttaa kunnolla kypsäksi
    120 asteisessa sähkölieden uunissa.
    TAI kaksikerroskattilassa vesihauteessa liedellä.
    TAI suuritöisemmin ja välillä useitakin kertoja sekoitellen liedellä.

    OHJE:

    2,5 litraa vettä.
    Vesi kuumennetaan kattilassa 70 asteiseksi tai ehkä hiukan yli. Lisätään karkeaa ruisjauhoa noin 70 asteiseen veteen vähitellen ja hyvin sekoittaen niin että saadaan sakeannotkeahko puuro. Laitetaan kansi kattilaan.

    Puurokattila laitetaan hautumaan noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja annetaan kunnolla hautua noin 3 tuntia. Sekoitetaan hautumisen aikana 2-3 kertaa.

    Puurokattila nostetaan liedelle ja lisätään suolaa noin 1-2 teelusikallista - maun mukaan -. sekoitetaan hyvin. Jos puuro on liian sakeaa, niin tässä vaiheessa voidaan tarvittessa lisätä kuumaa vettä.

    Puuro laitetaan kunnolliseen uunivuokaan. Puuro haudutetaan kunnolla kypsäksi noin 120 asteisessa sähkölieden uunissa. Puuron annetaan hautua noin 2 tuntia.

    VINKKI: Puuron voi hauduttaa kunnolla noin 2 tunnissa kypsäksi myös liedellä kaksikerroskattilassa vesihauteessa. Sekoitetaan 2-4 kertaa.

    Tai hauduta kunnolla kypsäksi liedellä 2 tunnissa, mutta silloin sitä joutuu enemmän valvomaan ja sekoittelemaan useammin.




    VastaaPoista