perjantai 24. huhtikuuta 2020

Poropuuro on suolainen kaurapuuro

Koronakotoilun -  tai eihän tämä mitään koko aikaista kotoilua ole. On myös koronaetäilyä sekä töistä, että koulusta - viikko-ohjelmaan on tosiaan kuulunut puuropäivä. Edellinen tänne postaamani puuro oli ruismarjapuuro toissa viikolla. Viime viikollakin oli puuropäivänä, silloin syötiin mannapuuroa. Mannapuurosta ei ole ihan postaukseksi asti, mutta tämän päivän puurosta on! Poropuuro oli suolainen kaurapuuro eli savory oatmeal. Ajatus voi tuntua vähän kummalliselta, mutta ei se sitä sitten lopulta olekaan, kun vähän miettii. Meillä on totuttu syömään kaurapuuroa aamiaiseksi, mutta suolainen kaurapuuro, höysteistä riippuen, menee kyllä ihan tuhdista lounaasta. Eikä se lopulta ole yhtään sen kummallisempaa kuin risotto tai ohratto. Se on tehty vain kaurasta.

suolainen kaurapuuro_ savory oatmeal_poropuuro



suolainen kaurapuuro_ savory oatmeal_poropuuroPoropuuro on oikeastaan kaurapuuron de lux-versio. Sen verran oli hyvät höysteet. Itse puuron seassa on maustamatonta tuorejuustoa ja päällä savupororouhetta, puolukkaa, pähkinäsekoitusta ja yhtä aivan minun lempijuustoani nimittäin Kaltbach Gryereä, jota aina välillä poikkean hakemaan Juustosopista Tampereen kauppahallista. Eikös poropuuro kuulostakin herkulliselta?

*

Poropuuro


4 annosta

1 l vettä
4 dl kaurahiutaleita
hieman suolaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

höysteeksi

pieni nokare voita
75 g poron kylmäsavurouhetta
pähkinäsekoitusta 
(1 rkl kutakin pistaasi-manteli-auringonkukansiemen)
puolukoita
30 g kaltbach gruyereä raastettuna

tarjoiluun

voisilmä


Kiehauta vesi ja mausta suolalla. Lisää kaurahiutaleet. Sekoita hyvin ja jätä hautumaan lämpimälle levylle, kunnes puuro on kypsää. Puuroa ei kannata liiemmin sekoitella, ettei se muutu liisterimäiseksi. Lisää lopuksi tuorejuusto. Sekoita puuro tasaiseksi.

Valmistele höysteet. Sulata paistinpannulla pieni nokare voita ja lämmitä pororouhetta hieman. 

Koko puurosta kaunis annos lisäämällä höysteet pororouheen, puolukat, pähkinäsekoituksen ja juustoraasteen puuron päälle. Jos budjetti sallii, veistä vielä nokare voita kruunaamaan annos.
*
Suolaisissa puuroissa ei kannata käyttää ihan pikahiutaleita. Olen kyllä sitä mieltä, että ihan niitä minuuttihiutaleita ei kannata käyttää ensinnäkään. Mitä pidempi haudutus, sitä enemmän makua. Kovasti käsitellyt ja esikypsennetyt eivät pitkällä haudutuksella parane, vaan muuttuvat muhjuksi ja liisteriksi. Vähempi käsittely on mielestäni parempi. Jos aikaa on, voi kokeilla haudutella puuron ihan suurimoista. Mutta silloin haudutteluun on hyvä varata vähintäänkin tunti. 

Toinen vinkkini on keittää puuro täysmaitoon. Makua tulee enemmän ja puuro täyttää vatsaa pidempään. Myös tuorejuusto toimii ja tuo ihanan täyteläisen ja kermaisen rakenteen. Myös kasvismaidot toimivat puurossa hyvin, ellei maito muuten kuulu tai sovi ruokavalioosi.

suolainen kaurapuuro_ savory oatmeal_poropuuro


Suolaisten puurojen höysteissä mielikuvitus on rajana. Olen aikaisemmin tehnyt muun muassa pekonipuuroa. Usein olen hakenut myös Hannan sopasta inspiraatiota. Esimerkiksi kananmunalla ja banaanilla aivan kypsennyksen loppuvaiheessa höystetty voimapuuro sopii hyvin sellaisen päivän aamuun, kun tiedät tarvitsevasi paljon energiaa. Lounaaksi puolestaan sopii mainiosti suolainen puuro, joka on höystetty keitetyillä kananmunilla ja sienillä samaan tapaan kun tänään valmistettu poropuuro.

Korona-arki näyttää jatkuvan. Meille on ensi viikolla tulossa ensimmäistä kertaa kaupungin jakama koululaisten ruokakassi. Saas nähdä mitä se pitää sisällään. Ruokakassista ja sen sisällöstä riippumatta, meillä todennäköisesti on ensi viikollakin puuropäivä. Minulla kummittelee mielessä aina vain se makaroonivelli. Niin ja sitten on vielä piimävelli, mutta en ole aivan varma uskallanko moista perinneruokaa edes ehdottaa.

Mukavaa ja keväistä viikonloppua kaikille lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti