lauantai 14. maaliskuuta 2020

Pähkinäiset toffeeomenat ja mantelimaito

Olin yllättynyt, kun näin Lidlin hedelmätiskissä kotimaisia (ahvenanmaalaisia) omenoita. En ole aiemmin kotikaupungissa bongannut kotimaisia omenoita enää tähän aikaan vuodesta. Välittömästi alkoi tehdä mieli uuniomenoita. Ajattelin laittavani niistä terveellistä jälkiruokaa. Ajatus terveellisyydestä vesittyi kuitenkin jo siinä vaiheessa, kun päätin täyttää omenan fudgella. Kotona tutkailin jääkaappia, ja totesin, että maapähkinävoipurkin lopun voisi käyttää omenan täytteenä myös. 


Pähkinäiset toffeeomenat ja mantelimaito

Sinänsähän nuo raaka-aineet ovat ihan hyviä, ja periaatteessa kohtalaisen terveellisiäkin, ainakin puhtaista raaka-aineista valmistettuna. Kävi kuitenkin niin, että tuoteselosteesta huomasin fudgen sisältävän pahaa-pahaa palmuöljyä. Luultavasti palmuöljyttömiäkin vaihtoehtoja olisi ollut. No meillä syödään kovin vähän mitään valmista, joten luultavasti ruokavaliomme on lähes palmuöljytön. Kokonaanhan sitä ei pysty välttämään, enkä oikein osannut ajatella, että sitä olisi fudgessakin.



*

Pähkinäiset toffeeomenat ja mantelimaito

4 annosta

4 omenaa

täyte

2 rkl maapähkinävoita
50 g huoneenlämpöistä voita
1/2 tl inkivääriä
2 rkl ruokosokeria

4 fudgea

tarjoiluun

mantelimaitoa
kanelia
pähkinöitä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Pese ja halkaise omenat. Pyöräytä omenan siemenkota irti ja asettele omenat uunivuokaan.

Sekoita täytteen ainekset keskenään fudgea lukuunottamatta. Aseta toffeekaramelli omenan puolikkaan keskelle ja lusikoi päälle täytettä.

Kypsennä omenoita uunissa noin 20 minuuttia omenoiden koosta ja lajikkeesta riippuen.

Tarjoa omenat kylmän mantelimaidon, kanelin ja saksanpähkinöiden kera.
*


Pähkinäiset toffeeomenat ja mantelimaito

Omenat eivät olleet kovin makeita lajikkeita, ja osa perheestä olisikin kaivannut lisää sokeria. Lapset olisivat halunneet vanilijakastiketta, mutta sitä ei ollut, joten mantelimaitoon oli tyytyminen. 

Vaikka korona tuntuu tehokkaasti tyhjentävän kauppoja, uuniomenajälkkäriin luultavasti löytyy ainekset helposti ehkä jopa kotoa kaapeista. Useammassa taloudessa kai on kotivaraa ihan tavallisesti. Minä päätin, että en ala koronan vuoksi hamstraamaan mitään. Toisaalta ruuanlaitto harrastuksen myötä minulla on kaapeissani kohtalaisen hyvä kotivara muutenkin. 

Mun kotivara koostuu sellaisista aineista, jotka meillä kuuluu ihan normaaliin arkiruokaan. Pakastimessa on lihaa, kalaa, marjoja ja leipä. Kuiva-ainekaapissa pastaa, riisiä, nuudelia, hiutaleita, suurimoita, hernekeittoa, tomaattimurskaa, tonnikalaa, linssejä, kikherneitä, teetä, kahvia, kaakaota ja niin edelleen. Varasto kiertää hyvin. Sen huomasin tänään pakastinta siivotessani. Siellä ei jään lisäksi ollut juurikaan poisheitettävää. Jäätä olikin sitten aika reippaasti... Muutaman ison suutarin heitin menemään. Kiinnostaa ehkä miksi meillä oli suutarin kaltaista roskakalaa pakastimessa. No suutareita on ongittu ja pakastettu ravuille syötti kaloiksi. Ajattelin, että ongitaanpa ensi kesän rapumertoihin tuoreet kalat ja tehdään tilaa ihmisten ruualle.

Pähkinäiset toffeeomenat ja mantelimaito

4 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulta! Minusta meillä päin on ollut kotimaisia omppuja Lidlissä ihan läpi talven. Nyt tosin omenat menevät oraville ja mustarastaille, en saa täyttää niitä millään herkuilla ja syödä itse. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No teillä on oraville ja mustarastailla hyvät eväät! Tämän vinkin voi pistää mieleen ja käyttää sitten syksyllä, kun omenoita riittää ihmisillekin ;) Saattaa olla, että kotimaisia omppoja on ollut täällä aiemminkin, mutta nyt sattui pistämään silmään.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Herkkua on! Syysomenoista olisi varmasti vielä parempaa.

      Poista