lauantai 24. marraskuuta 2018

Thaimaalainen kalakeitto kuhasta

Kuha on kala, jota meillä syödään lohen jälkeen eniten. Ostan kuhan yleensä työkaverilta tuoreeltaan valmiiksi fileiksi laitettuna. Toisinaan hankin kalaa paikalliselta kalastajalta, jonka kautta saan muutakin kalaa sen mukaan miten ahti suo antejaan. Kalastajalta ostettu kuha on kokonaista, ja sellaistakin luksusta häneltä voi ostaa kuin suomustettua kuhaa.  Valmiiksi suomustettu kala on sitten itse vedelty fileiksi. Vaalealihainen kuha on miedon makuinen kala, ja kuhafileeseen saa paljon enemmän makua kun sen paistaa nahkoineen päivineen. Kalan mieto maku sai minut miettimään uusia tapoja maustaa kuhaa. Tulevasta thaimaan lomasta inspiroituneena päätin kokeilla miten kuha taipuu thai-henkiseen keittoon. Vaalealihaista kalaa on noilla seuduin keitoissa ja sitä paitsi thai-tyylinen kanakeitto on yksi perheen suosikkikeitoista.


thaimaalainen kalakeitto


*

Thai-henkinen kalasoppa kuhasta

6-8 annosta

tilkka ruokaöljyä
rasia herkkusieniä
1 rkl soijakastiketta
2 rkl punaista currytahnaa
1 tl korianteria
2 tl jeeraa
punainen chili
pari pientä keltasipulia
muutama valkosipulin kynsi
6 porkkanaa
2 suippopaprikaa
vettä
2 rkl kalakastiketta
limen mehu
3 kaffirlimen lehteä
ripaus ruokosokeria
200 ml extra creamy kookoskerma
150 g pakastepapuja
3 kuhafilettä
(suolaa)

lehtipersiljaa tai tuoretta korianteria

Aloita valmistelemalla kasvikset. Puhdista ja pilko herkkusienet pienemmäksi. Kuori ja pilko sipulit melko pieneksi. Kuori porkkanat ja tee niistä vaikka lantteja. Pilko chili ja paprika. 

Lisää kattilaan tilkka valitsemaasi ruokaöljyä. Minä käytin miedon makuista oliiviöljyä. Kuullottele herkkusieniä öljyssä. Mausta sienet soijakastikkeella. Nostele sienet lautaselle sivuun odottamaan keiton valmistumista.

Lisää kattilaan vähän öljyä. Kuullottele öljyssä korianteria ja jeeraa. Lisää sekaan currytahna. Kun mausteista alkaa irrota tuoksua, ala lisäämään kasviksia. Aloita sipuleista ja porkkanoista. Kun ne ovat kuullottuneet, lisää paprikat. Laita kattilaan vettä niin, että kasvikset peittyvät reilusti. Ota huomioon, että liemeen lisätään vielä raaka-aineita. 

Mausta keitto limen mehulla, kalakastikkeella, kaffirlimen lehdillä ja ripauksella sokeria. Anna kiehua kunnes porkkanat ovat lähes kypsiä. Lisää vielä kookoskerma ja pakastepavut, ja kun keitto alkaa uudelleen kiehua laita sekaan suupalan kokoisiksi pilkotut kuhat. Tässä vaiheessa voi vaikka sammuttaa jo levyn. Kala kypsyy kuumassa liemessä kannen alla muutamassa minuutissa. Lisää vielä lopuksi herkkusienet keittoon. Tarkista maku. Voi olla, että suolaa ei tarvitse erikseen lisätä, sitä kun on kala- ja soijakastikkeessa ja currytahnassakin. 

Tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle voi pilkkoa tuoreita yrttejä lehtipersiljaa tai korianteria tai vaikka vähän molempia.

*thaimaalainen kalakeitto

Aasialaistyylisten ruokien raaka-aineluettelo venyy usein tosi pitkäksi niin tälläkin kerralla. Hommaakin valmistamisessa on. Pitää puhdistaa, kuoria, pilkkoa, kuullottaa jne. Lopputulos kyllä palkitsee! Lautasellinen höyryävää keittoa toimii näillä keleillä lounaana. Koko kattilallista soppaa, emme saaneet syötyä yhdellä kerralla (onneksi!). Jäähdytin keiton nopeasti ja laitoin jääkaappiin. Taas pelasti lauantaisoppa tiistai-illan.

Kiinnitittekö reseptissä huomiota siihen, että soppaan käytettiin vain 3 kalafilettä. Säästin yhden fileen cevicheä varten, ellei sinulla ole ceviche- tai muita suunnitelmia kannattaa käyttää soppaan kaksi kokonaista kalaa. 

Mukavaa viikonloppua!


thaimaalainen kalakeitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti