keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Kookoksenmakuinen sosekeitto porkkanasta, bataatista ja kikherneistä

Keitto on arjen taklaaja! Minulla oli sellainen onni, että pääsin tekemään porkkanoista, bataatista, perunasta ja kikherneistä sosekeittoa niin, että ketään muuta ei ollut kotona. Ai miksi se on onni? Jos syöjät ovat lähettyvillä, mielipiteitä siitä, mitä keittoon saa laittaa on yhtä monta kuin syöjiä. Olen varma, että viimeistään kikherneet olisivat olleet tämän keiton raaka-aineista sellaisia, jotka olisivat aiheuttaneet ylenmääräistä narinaa ja nurinaa. Kukaan ei narissut eikä nurissut, kun kattila täynnä upean väristä keittoa nostettiin keskelle pöytää. Päinvastoin silkkinen koostumus ja hento kookoksenmaku saivat meidät muistelemaan muutaman vuoden takaista Thaimaan matkaa. Sellaista se on elämä ja ruokailu perheessä.



kookoksenmakuinen sosekeitto



*

Kookoksenmakuinen sosekeitto


500 g porkkanaa
3 perunaa
pieni bataatti
sipuli
mieto punainen chili
oliiviöljyä
vettä
2 tl punaista currytahnaa
250 g kikherneitä
suolaa 
mustapippuria
2 tl jeeraa
1 tl korianteria
limenmehu
400 ml kookosmaitoa

Kuori ja pilko kasviksia pienemmiksi palasiksi. Laita kattilaan oliiviöljyä ja kuullotta muutama minuutti. 

Laita kattilaan vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla, pippurilla ja currytahnalla. Keitä niin kauan, että kasvikset ovat kypsiä.

Valuta ja huuhtele kikherneet ja lisää kattilaan.

Jos keitossa nestettä on runsaasti, ota osa talteen ja ohenna keittoa tarpeen mukaan. Ota huomioon myös kookosmaito, joka vielä lisätään keittoon. Soseuta keitto parhaaksi katsomallasi välineellä. Oma sauvasekoittimeni on niin susi, että käytän soseuttamiseen nykyisin yleiskonetta. Sillä rakenteesta tulee ihanan silkkinen.

Nosta keittokattila takaisin hellalle, mausta vielä limenmehulla, korianterilla ja jeeralla. Kaada joukkoon kookosmaito ja kiehauta keitto vielä kertaalleen.


Tarkista valmiin keiton maku ja eikun syömään. 

*

kookoksenmakuinen sosekeitto

Ohjeen mukaan valmistettuna keittoa tulee iso satsi, mutta ei haittaa. Keitto vain paranee lämmitettäessä ja se kestää hyvin myös pakastamista. Kannattaa kuitenkin varata iso kattila. Taisin soppani keittää ihan 5 litran kattilassa.

Meillä oli perheessä pitkään tapana soppalauantai. Valitettavasti tapa on päässyt vähän unohtumaan, mutta täytyy terästäytyä ja lanseerata soppalauantai uudelleen. Kun lauantain lounaaksi jaksaa valmistaa lounaan, pelastaa samalla seuraavalta viikolta ainakin yhden kiireisen arki-illan. Tapa taisi tulla jo pikkulapsiaikana, koska keitto oli sellaista ruokaa, joka maistui koko porukalle. Keittojen repertuaari on vuosien varrella vain vähän muuttunut. Nakkikeitto on entistä suosikkisoppaa, ja nyt useinmiten meillä pyydetään kana-nuudelikeittoa, jossa myös on kevyt thaitwisti. Lisää Viikonloppukokin keittoja löydät esimerkiksi keitto-tunnisteen avulla. 


kookoksenmakuinen sosekeitto

Jotta saisin palautettua soppalauantain takaisin viikko-ohjelmaan, kaipaisin teiltä lukijoilta vähän apua. Vinkkaa minulle oma suosikkisoppasi, ja osallistu samalla ihan pienen  ruokaan liittyvän yllätyksen arvontaan. Soppavinkkisi voit jättää blogin-kommenttikenttään (pidä huoli, että yhteystietosi jäävät näkyville tai ovat muuten tiedossani) tai tästä postauksesta kertovan facebook-julkaisun alle Viikonloppukokin-sivuilla. Yllätys arvotaan su 21.10.2018 klo 20 ja voidaan toimittaa kotimaiseen postiosoitteeseen. 

Yllätys arvottu ja voittajalle ilmoitettu henkilökohtaisesti.

5 kommenttia:

  1. Kalakeitto, jossa on fenkolia.

    VastaaPoista
  2. Vinkkiä en tähän hätään osaa antaa, mutta onpa herkullisen näköistä! Pitää laittaa resepti korvantaakse��

    VastaaPoista
  3. Oma poika on aivan villinä kookokseen ja tämä voisikin olla hänelle loistava herkkuruoka. Pakko testata.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kaikille kommenteista. Arvoimme voittajan illalla ja hänelle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

    VastaaPoista