tiistai 5. syyskuuta 2017

Smetana punajuuret - arki-illan ruuan upgreidaus

Kotoa pois vietetty viikonloppu tarkoittaa sitä, että arki-iltoina ruuan valmistus on aloitettava A:sta. Maanantaina töistä tultuani laitoin ensimmäisenä punajuuria kiehumaan. Sitten laitoin hellalle toisenkin vielä toisenkin kattilan ja vasta sitten riisuin takin ja vaihdoin kotivaatteet. Kuulostaako tutulta? Työssäkäyvän perheen äidin arkea, miksei isänkin. Ainakin meillä arkiruuan laittaa se, joka ensin ehtii kotiin. Punajuurten kypsyminen ottaa aikansa, mutta niinpä ottaa makaronilaatikkokin. Punajuurten kypsyessä itsekseen, valmistin ison padallisen makaronilaatikkoa. Makaronilaatikon ohjetta en teille nyt kirjoittele, vaan kerron smetana punajuurten yksinkertaisen ja helpon ohjeen. 



smetana punajuuret



*

Smetana punajuuret


500 g punajuuria

1 prk smetanaa
1 tl piparjuuritahnaa
suolaa
vähän hunajaa
tuoretta timjamia
tuoretta oreganoa

(paahdettuja) pinjansiemeniä

Keitä punajuuret kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna kypsien punajuurten jäähtyä sen verran, että kädet kestävät kuorimista. Leikkaa punajuuret sopivan kokoisiksi paloiksi.

Sekoita smetanaan piparjuuritahna ja mausteet. Lisää smetanan joukkoon punajuuri lohkot ja anna maustua tovi. 

Lisää päälle pinjansiemeniä ja tarjoa lisäkkeenä. Smetana punajuuret sopivat arkiruuan lisäkkeeksi, mutta niitä kehtaa tarjota vähän juhlavammakin ruuan kanssa. 


*



smetana punajuuret



Täyteläiset smetanaisen punajuuret upgreidasivat maanantain makaronilaatikko-päivällisen uudelle tasolle. Saas nähdä tapahtuuko sama ilmiö huomenna, kun tarjolla on "eilistä" ruokaa. Smetana ei ole rasvaton maitotuote, mutta ei sitä kilokaupalla tarvitse syödäkään. Smetana on niin täyteläistä ja aromikasta, että se riittää maustamaan isonkin määrän punajuuria. Smetanan raikasta happamuutta on hyvä pyöristää pienellä määrällä juoksevaa hunajaa.



smetana punajuuret



Ruuassa käytetyt yrtit olivat muuten omasta yrttitarhasta. Jossa oreganon ja timjamin lisäksi on vielä tarjolla myös persiljaa, rosmariinia, salviaa ja vähän salaattiakin. Suolaviiniheinä, minttu, basilika ja korianteri eivät oikein enää kukoista. Tuota salviaa on tullut käytettyä tosi vähän. Onko sinulla antaa minulle yhtään salviavinkkiä?


4 kommenttia:

  1. Salvia kuuluu mielimausteisiini. Blogistani löytyy kanasaltimbocca, salviavoikastike kalalle ja kukkakaalille. Se sopii myös todella hyvin possun kanssa. Tiedätkö, sanoisin että salvia sopii kaikkeen...kuulemma jälkiruokiinkin. Sitä en ole kokeillut kuitenkaan...vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Täytyy käydä Maalaisbistrossa vakoilemassa salvia-reseptejä. Kanttarellirisottoonkin salvia sopi paremmin kuin hyvin.

      Poista
  2. Itse tykkään laittaa hernekeittoon valtavasti salviaa vallankin jos mukana on possunlihaa. Idea tuli Annemarta Borgenin Minun yrttini-kirjasta (Otava 1978), jossa hän tekee omaa Saint Germain -keittoaan laittaen neljän hengen annokseen ruokalusikallisen kuivattua timjamia ja kourallisen salvianlehtiä. Vahva maustaminen vaatii pitkän keittoajan. Suosittelen kyseistä kirjaa muutenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sekä salvia-, että kirjavinkistä. Täytyy seuraavalla kerralla katsoa löytyykö meidän kirjastosta tuota kirjaa.

      Poista