tiistai 20. kesäkuuta 2017

Itämainen slaw - herkkua kaalista

Kaalinrakastajalla alkaa olla hyvät ajat. Kotimaista varhaiskaalia alkaa olla saatavilla, ja hintakin on huokea. Coleslawta tulee tehtyä ympäri vuoden. Kesällä coleslaw tehdään tietysti varhaiskaalista, ja talvella talvikaalista. Keräkaaleja molemmat, eri lajikkeita vaan. Kaali sopii loistavasti lisäkkeeksi kesäisille ruuille niin lihoille kuin kaloille, siksipä tässä lähellä juhannusta on oivallinen aika kirjoitella taas kaalisalaatista.




itämainen slaw, coleslaw, yrttitarha, varhaiskaali



Sain kustantajalta arviointikappaleen Sirocco-kirjasta jo talvella. Aina aika ajoin olen tarttunut kirjaan, ja selaillut sitä. Olen todennut kirjan sisältävän monia hyviä reseptejä ja toisaalta tullut muistutelluksi monista vähän unhoon painuneista aamiais- ja välipalaherkuista. Mitään kovin uutta ja mullistavaa en ole Siroccosta löytänyt. Ehkä siitä syystä kirja on tähän asti toiminut enemmänkin ideoinnin lähteenä, mutta vihdoin viimein pääsin testaamaan reseptiä.




itämainen slaw, coleslaw, yrttitarha, varhaiskaali
Sabrina Ghayour: Sirocco on saatu arvostelukappaleena Gummerukselta




*

Itämainen Slaw

6 annosta

4 rkl kreikkalaista jogurttia
2 rkl majoneesia
1 rkl piparjuuritahnaa
1 tl jauhettua kanelia
2 tl jeeraa
kourallinen keltaisia rusinoita

1/2 varhaiskaalia
1/2 pienestä kukkakaalista
pieni fenkoli 
punasipuli
omena
minttua
korianteria
oreganoa
tilliä

suolaa
mustapippuria

Valmista kastike sekoittamalla jogurtti, majoneesi, piparjuuritahna, kaneli ja jeera keskenään. Lisää joukkoon rusinat ja mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Kuori punasipuli ja omena. Irrota omenasta siemenkota ja fenkolista kova kanta. Lohko omena ja fenkoli neljään osaan ja puolita sipuli. Suikaloi kaalin ja punasipulin puoliskat sekä omenan ja fenkolin neljännekset ohueksi terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Irrottele kukkakaalista pieniä kukintoja. 

Laita kasvikset laakealle vadille ja sekoita hyvin. Käsin sekoittaminen onnistuu kaikkein parhaiten. Lisää kasvisten päälle kastike sekä hienonnetut yrtit ja sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä kylmässä ja tarjoa lisäkkeenä.

*





itämainen slaw, coleslaw, yrttitarha, varhaiskaali




Coleslawn kannattaa antaa makuuntua tunti pari. Sen voi tehdä jopa edellisenä päivänä valmiiksi, jolloin maut ehtivät tasaantua entisestään. Ainakaan omassa slawssa edes omena ei tummunut. Makua taitaa tulla sitä enemmän, mitä ohuemmaksi kasvikset jaksaa suikaloida. Mandoliini on hyvä apuväline. Ohje mukailee melko tarkasti alkuperäistä. Ainoastaan mustakuminan siemeniä ei ollut käytössäni. Mistäköhän niitä saisi? Yrttejä lisäilin sitten vähän reilummalla kädellä. Niitä kun on. Omassa yrttitarhasta. Esimerkiksi oreganoa ei ollut alkuperäisessä reseptissä.




itämainen slaw, coleslaw, yrttitarha, varhaiskaali



Coleslaw sopii lisäkkeeksi melkein mille tahansa: kalalle, kanalle, lihalle tai osaksi kasvisateriaa. Me söimme coleslawta ensin sunnuntaisella kasvisaterialla falafelien kanssa pöydässä oli myös kuskussalaattia, minttukastiketta ja tuoretta leipää sekä romesco-kastiketta. Reilusta annoksesta jäi lisukkeksi myös tiistai-illan grillatulle broilerille

Sirocco vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta, mutta suomalaisen ruokaharrastajan näkökulmasta siinä on yksi ongelma: satokaudet. Pyrin nimittäin kokkaamaan satokausiajattelun mukaan, ja se ei välttämättä näissä resepteissä ole kovinkaan helppoa. Otetaan nyt esimerkkinä granaattiomena, jota käytetään hyvin monissa resepteissä. Suomessa hyvälaatuista ja kohtuuhintaista granaattiomenaa on parhaiten saatavilla talvella joskus joulun jälkeen, ja silloinpa ei Pohjolassa olekaan muita tuoreita raaka-aineita, joita reseptit vaatisivat. Esimerkiksi yrtit ovat älyttömän kalliita.




itämainen slaw, coleslaw, yrttitarha, varhaiskaali



itämainen slaw, coleslaw, yrttitarha, varhaiskaali


Siroccon makumaailma on kuitenkin kovasti mieleen ja siksi aion pitää kirjan silmissäni. Aina tulee hetkiä, jolloin jokin kirjan resepteistä natsaa hetkeen. Reseptit sinänsä ovat helposti toteutettavissa. Olen onnistunut löytämään valtaosan raaka-aineista melko helposti tai ainakin tiedän, että niitä on periaatteessa saatavilla. Siroccon kirjoittaja Lontoossa asuva iranilaissyntyinen kokki Sabrina Ghayour vie lukijat Lähi-itään lähinnä mausteiden avulla. Raaka-aineet ja valmistusmenetelmät ovat länsimaisille tuttuja ihan jokapäiväisestä arkiruuasta. 

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta

Edit 21.6.2017 Linkkejä lisätty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti