keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Kananmunakastike - viikonloppukokki retrokokkina

Työkiireet ovat pitäneet viikonloppukokin kiireisenä viimeiset viikot. Kun molempien vanhempien työpäivät venyvät pitkiksi, perheen ruokahuolto on vähän niin ja näin. Alkuviikoksi jääkaapista riittää aina viikonlopun jämäruokia lämmitettäväksi, mutta näin puolen viikon maissa lähes kaikki jämäruuatkin on hyödynnetty aikuisten lounailla ja koko perheen päivällisillä. Pakastimesta löytyisi aina lihaa, kalaa ja kanaa, mutta jos mitään ei muista ottaa sulamaan, käsissä on käytännössä pelkkää ei oota. Jäinen raaka-aine ei taivu suosiolla päivälliseksi.  Tänään oli mentävä niillä eväin, mitä kaapeista sai kasaan haalittua. Ihan hirveän paljon muuta kuin perunoita ja kananmunia ei kaappien uumenista löytynyt. Siitähän se ajatus sitten lähti, kananmunakastikkeesta. Koulussa kananmunakastiketta syötiin pinaattilättyjen kanssa. Kananmunakastike sopii hyvin kastikkeeksi kalalle, mutta se on ravitseva ruoka ihan sellaisenaan, kun kala on jäässä ja pinaatti kaupassa.



retroruoka, kasvisruoka, kananmunakastike, kastike, kasvisruoka, arkiruoka




*

Kananmunakastike


6  kovaksi keitettyä kananmunaa

30 g voita
2 rkl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

valkopippuria
suolaa

Sulata voi ja sekoita voisulaan vehnäjauhot. Lisää maito ja kiehauta. Anna kiehua koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia, että jauhot ehtivät kypsyä. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Lisää kovaksi keitetyt hienonnetut kananmunat maitokastikkeeseen. Tarkista maku ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.

*


retroruoka, kasvisruoka, kananmunakastike, kastike, kasvisruoka, arkiruoka







 Kananmunakastike on syytä pitää mielessä näin kesäkauden lähestyessä. Se on nimittäin loistava uusille perunoille. Kastiketta voi tuunata yrteillä tai vaikkapa curryllä. Minä tarjosin kananmunakastiketta keitettyjen perunoiden kanssa. Lisukkeena oli myös tahninilla maustettua kukkakaalia, mutta se onkin toinen juttu se!



retroruoka, kasvisruoka, kananmunakastike, kastike, kasvisruoka, arkiruoka


6 kommenttia:

  1. Eikä, voin mastaa kastikkeen suussani. Pakko tehdä joku kerta taas.

    VastaaPoista
  2. Itsekin olen ajatellut, että miksi se on kala ja kananmunakastike aina yhdessä (no, koulussa oli pinaattilätyt vai oliko minun aikana veriletut ja pari pottua valkokastikkeella ilman munaa...), kun kumpikin hoitaisi tietyn asian yksinään ravitsemuksellisesti. Ja silti ei ole tehtyä koskaan kasvis-kananmunakastike-comboa. Pitäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista anonyymi! Olin ihan unohtanut: äiti laittoi verilättyjen kanssa kananmunakastiketta ja puolukkasurvosta. Se oli hyvää! Olen lähiaikoina postaamasta myös tuon kukkakaali-lisäkkeen ohjetta, joka näkyy kuvissa. Sekin sopi hyvin kananmunakastikkeeseen.

      Poista
  3. Kananmunakastike! Enpäs oo syönyt sitten kouluaikojen. 😉 Mut ei se kyl pahaa ollut. Voisi ehkä kokeillakin joskus. 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä Sanna! Mulla ei ole traumoja kouluruuan suhteen, mutta hiihdosta olen oppinut nauttimaan lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen, joitakin vuosia sitten.

      Poista