tiistai 29. maaliskuuta 2016

Raikas lemon curd itsetehtynä

Olen kaivannut uusia ideoita kakun täytteeksi. Meillähän on juhlaviikot meneillään. Lupailin  jo postausta täydellisesti onnistuneesta täytekakusta, ja se onkin tulossa myöhemmin. Ajattelin leipoa vielä pari kakkua ja tehdä sitten koosteen. Nyt kerron ensimmäisen kakun ainutlaatuisesta täytteestä, itsetehdystä sitruunatahnasta eli lemon curdista. Tahna valmistuu kätevästi mikrossa! 




*

Lemon curd

(noin 3 dl valmista tahnaa)

1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 dl sitruunamehua siivilöitynä (käytin 2,5 sitruunaa)
1 tl sitruunan kuorta
50 g voita sulatettuna

Valitse mikron kestävä kulho ja vispilä sitruunatahnan valmistukseen. 

Sulata voi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Riko kananmunat kulhoon ja mittaa sekaan sokeri. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon vielä sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste. Itse käytän mielelläni luomusitruunaa, jos raastan ruokaan tai leivonnaiseen kuorta. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voisula ja vatkaa aineet hyvin sekaisin.

Kuumenna aineksia mikrossa täydellä teholla puoli minuuttia. Ota seos mikrosta ja vatkaa voimakkaasti. Laita seos uudelleen mikroon, ja kuumenna taas täydellä teholla puoli minuuttia. Nosta astia taas pois ja vatkaa voimakkaasti. Jatka kypsentämistä kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi. Mikron tehosta ja astian muodosta riippuen sitruunatahnan valmistuminen kestää 3-5 minuuttia. Siirrä lemon curd puhtaaseen (lasi)purkkiin ja laita purkki jääkaappiin. Lemon curd säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa.

Käytä sitruunatahnaa kakkujen tai piirakoiden täytteenä. Lemon curd sopii hyvin myös paahtoleipien päälle tai croissantin kaveriksi.

*







Raikas sitruunainen täyte oli minulla mielessä, kun lähdin googlailemaan kakun kuvia ja täyte vaihtoehtoja internetin ihmeellisestä maailmasta. Pata porisee -blogista löysin mikrossa valmistettavan sitruunatahnan ohjeen. Ajattelin heti, että raikas sitruunainen täyte sopii kakkuun ja pääsiäiseen loistavasti. Tosin täytyy myöntää, että suhtauduin skeptisesti mikrovalmistukseen. En ole oppinut mikroa juuri käyttämään, ja se onkin meillä melkein tyhjän panttina. Epäluulo oli turhaa. Sitruunatahna valmistui helposti ja nopeasti. Jossain vaiheessa menin laskuissa sekaisin, ja minulle jäi epäselväksi montako 30 sekunnin kypsennystä tahna pyöri mikrossa. Tahnan valmistumisesta ei kuitenkaan ollut epäselvyyttä. Tahna muuttui kypsyessään keltaisemmaksi, kiinteämmäksi, kiisselimäiseksi ja kiiltäväksi. Valmiin tahnan kyllä tunnisti. Valtaosan tahnasta käytin täytekakkuun. Se mitä jäi yli, on jääkaapissa odottelemassa paahtoleivälle pääsyä.








4 kommenttia:

  1. Oih, ihanaa! Itse olen keitellyt vain sitruunakiisselit sitruunamarenkipiiraaseen, mutta curdit ostanut valmiina kaupasta. Tätä kyllä voisi kokeilla! Aineetkin löytyy lähes aina kaapista :-) Lemon Curdia käyttänyt muutamasti mansikkamoussen kaverina kakun välissä, on aika kiva makupari!

    VastaaPoista
  2. Tämä tosiaan oli ihanaa, ja niin helppo tehdä! Pelkästään kauniista väristä tulee jo hyvälle mielelle. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Meillä muuten leivotaan taas tänään valkosuklaa-karpalocookieita :)

    VastaaPoista
  3. En ole aiemmin ajatellut tehdä lemon curdia itse mutta mikä ettei, voisi kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tuoksussa basilikaa! Kokeile ihmeessä tehdä lemon curd itse. Oli tosi helppoa ja tuli hyvää. Sitruunaisuutta saa varmasti vähän säädeltyä sillä paljonko kuorta käyttää.

      Poista