sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Perinteistä kotiruokaa palmusunnuntain kunniaksi - ruskea kastike ja lihapullat

Usein huomaan viikonlopun jälkeen, että ruoka ei ole välttämättä ollut lapsille kaikkein mieleisintä, vaikka apukokit syövät mielellään monenlaisia ruokia. Mitä nyt nuorempi joskus nirsoilee. Palmusunnuntain ruoka oli sunnuntairuuaksi hyvinkin lapsiystävällistä ja lasten mieleen. Tosin toive lihapullista ei tullut lasten suusta, vaan sen esitti mies. Minäkin oikein innostuin lihapullista ja päätin, että, jos mies tekee lihapullia, niin minä teen pitkästä, pitkästä, aikaa lihapullien kylkeen kunnon vanhanaikaisen ruskean kastikkeen. Lihapullat ja ruskea kastike on oikein hyvää sunnuntairuokaa. Ei arki-iltana töiden jälkeen ole aikaa alkaa pyörittelemään lihapullia ja käristelemään jauhoja kastikkeeksi.


*

Lihapullat ja ruskea kastike


700 g naudan jauhelihaa
200 g sika-nauta jauhelihaa 

2 dl vettä
1 dl korppujauhoja

1 sipuli 
nokare voita sipulin kuullottamiseen

suolaa
mustapippuria
valkopippuria
2 rkl worcestershire-kastiketta

1 kananmuna 
1 keltuainen

Ruskea kastike

50 g voita
2-3 rkl vehnäjauhoja
5-7 dl vettä
suolaa

Aloita ruuan valmistaminen pilkkomalla lihapullataikinaan tuleva sipuli hyvin pieneksi silpuksi. Kuullota silppua pannulla voi nokareessa, kunnes se on kuultavaa ja kypsää. Nosta sipulisilppu sivuun jäähtymään. 

Jos aikomuksesi on paistaa lihapullat uunissa uunipannulla, on hyvä aika laittaa uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Mittaa kulhoon pari desiä vettä ja lisää veden sekaan korppujauhot. Anna jauhojen turvota nesteessä noin 10 minuuttia. 

Sekoita jauhelihat, kuullotettu sipuli ja mausteet taikinaan ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi kananmuna ja yksi keltuainen ja vaivaa taikina vielä tasaiseksi. Paista taikinasta pieni koepala paistinpannulla, jotta pystyt tarkistamaan, onko taikinassa riittävästi suolaa ja muita mausteita.

Kun taikina on mieleisesi makuista, pyörittele taikinasta haluamasi kokoisia palloja. Laita pullat tiiviiksi riveiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista kuumassa uunissa vajaa parikymmentä minuuttia riippuen lihapullien koosta. Toinen vaihtoehto on paistaa lihapullat paistinpannussa hellalla, jolloin lihapullat saavat vielä enemmän makua. Tosin tämä vaihtoehto vaatii vähän enemmän vaivaa, sillä kovin montaa pullaa ei yhdelle pannulle mahdu.

Ruskea kastike kannattaa laittaa alulle jo oikeastaan ennen kuin laittaa lihapullat uuniin. Laita kattilaan 50 g voita, kun voi alkaa sulaa, lisää kattilaan 2-3 rkl vehnäjauhoja. Pienennä levyn tehoja ja sekoittele voi-jauhoseosta rauhallisesti ja kärsivällisesti, kunnes se alkaa ruskistua. Varo kuitenkin polttamasta seosta. Kun olet saanut mieleisesi värin voi-jauhoseokseen lisää kattilaan kuumaa vettä pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Mausta kastike suolalla. Jätä kastike kiehumaan hiljalleen vähintään 10 minuutiksi, jotta jauhot kypsyvät kunnolla. Pidempikään aika ei tee kastikkeelle huonoa. Päinvastoin! Halutessasi voit maustaa kastiketta ketsupilla ja sinapilla, mutta huolella ruskistetut jauhot eivät mielestäni kaipaa muita mausteita suolan lisäksi.

Tarkista kastikkeesta maku, ja tarjoa kastike lihapullien ja vaikkapa keitettyjen perunoiden kera.

*


Kun ryhtyy tekemään lihapullia, kannattaa kerralla tehdä isompi taikina, ja pyöritellä pullat vaikka talkoilla. Lähes kilon verran taikinaa tuli pyöriteltyä suitsait lihapulliksi kun apukokki yhdessä isänsä kanssa kääri hihansa. Ylijääneet lihapullat säilyvät (jos eivät tule syödyksi) jääkaapissakin useita päiviä, tai sitten ne voi pakastaa pahan päivän varalle, vaikkapa jonkun kiireisen arki-illan ruuaksi.

Ruskea kastike on peruskastike, josta voi jalostaa moneksi. Maustamalla kastiketta sinapilla, ketsupilla tai vaikka kurkkusalaatilla se sopii loistavasti nakki- tai makkarakastikkeeksi. Lihapullat ovat ehkä perinteisintä ruskean kastikkeen kanssa tarjottavaa. Halutessasi voit pyöristää makua vielä kermatilkalla, mutta mielestäni tämä kastike ei suolan lisäksi muuta maustetta kaipaa. Kastikeen valmistuksessa on yksi kompastuskivi. Jauhot palaavat aika herkästi. Vähäinenkin palaminen maistuu lopputuloksessa heti. Jauhojen ruskistamisessa tarvitaan kärsivällisyyttä. Huonosti ruskistetut jauhot vaikuttavat paitsi väriin myös kastikkeen makuun. Vippaskonsteina värin saavuttamiseksi voi käyttää maustekastikkeita tai esimerkiksi ketsuppia, mutta kyllä hyvin ruskistetut jauhot lopputuloksesta erottaa. Toinen kompastuskivi on nesteen lisääminen. Jos silloin, kun lisää nestettä, sekoittaa huonosti, lopputulos voi olla paakkuinen.

Ruskea kastike ja lihapullat on mauiltaan niin perinteisiä, että muutkin lisukkeet valittiin hyvin hyvin perinteisiksi. Vai mitäs sanotte keitetyistä perunoista, vihreästä salaatista ja sillistä? Ei mitään turhia kikkailuja. Palan painikkeena oli aikuisilla III-olutta. Jälkiruokana nautittiin kauden ensimmäinen mämmi.
Palmusunnuntai alkaa kääntyä iltapuolelle. Päivä on ollut tapahtumarikas ja monipuolinen. Aamu alkoi palmusunnuntain perhemessulla, jossa klarinetistimme esiintyi. Sen jälkeen apukokit meikattiin noita-akoiksi, ja he kävivät virpomassa naapurit. Lihapulla talkoiden, sunnuntaipäivällisen ja päiväunien jälkeen ehdimme vielä ulkoilla Kotijärven jäällä mahtavassa kevätsäässä. Pääsiäisen vietto 2016 on alkanut!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti