keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Maalaissalaatti uppomunalla

Nuuka emäntä oli laittanut talteen kaksi kuorineen keitettyä perunaa, jotka ruualta jäivät syömättä. Keitetty peruna on aika hyvä jääkaappiin jemmattava. Isosta määrästä voi tehdä paistoperunoita koko porukalle. Muutama keitetty peruna uppoaa hyvin fritattaan tai munakkaaseen. Yhden perunan voi raastaa vaikka mureketaikinaan ja niin edelleen. Kahdesta keitetystä perunasta riittää kahdelle aikuiselle salaattiin.




*

Maalaissalaatti uppomunalla


mieleistäsi salaattia

pieni sipuli
2 keitettyä perunaa
pestoa

ilmakuivattua kinkkua 

1-2 kananmunaa per syöjä
3 l vettä
0,5 dl etikkaa
(suolaa)

Laita uppomunaa varten vettä lämpenemään mahdollisimman laakeaan kattilaan. Sillä aikaa kun vesi lämpenee valmista pieni perunasalaatti keitetyistä perunoista, pieneksi silputusta sipulista ja pestosta ja jätä makuuntumaan.

Kun vesi lämpenee, lisää veteen väkiviinaetikkaa ja jatka kuumentamista niin, että vesi poreilee kevyesti. Riko kananmunat yksitellen kahvikuppeihin. Tee kauhalla kattilaan pyörre ja kumoa muna kupista veteen. Laakeassa kattilassa pystyt kypsentämään useamman (1-3) munan kerrallaan, mutta kapeammassa vain yhden. Pidä huoli, että vesi pysyy poreilevan kuumana, mutta ettei se ala kiehumaan liikaa. Uppomunan kypsyminen kestää 2-4 minuuttia riippuen siitä, miten kypsäksi haluat keltuaisen. Nosta kypsä uppomuna reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan.

Kokoa salaatti asettelemalla pohjalle mieleistäsi salaattia, jonka päälle asettelet perunasalaatin, kinkun ja uppomunan. Tämä salaatti ei tarvitse edes kastiketta, sillä makua tulee pestosta ja uppomunan keltuaisesta etenkin, jos et ole kypsentänyt sitä täysin kypsäksi. 

*








Uppomunilla saa näyttävyyttä ja vähän ylellisyyttäkin arkisiin ruokiin. Halutessaan kananmunaa voi maustaa suolalla ja pippurilla, mutta tässä salaatissa pestossa on sen verran suolaa, että uppomuna ei sitä mielestäni erikseen kaipaa. Uppomunien valmistaminen ei ole kovinkaan vaikeaa, kun vain malttaa pitää veden miedosti poreilevana. Etikkaa kannattaa lisätä keitinveteen, sillä se pitää munan paremmin koossa ja edistää valkuaisen hyytymistä. Lopputuotteessa etikka ei mielestäni maistu. Sen sijaan suolaa ei laiteta keitinveteen, sillä se rikkoo valkuaisen rakenteen. Kypsentäminen on vähän tuurista kiinni. Riippuen siitä käyttääkö huoneenlämpöisiä vai jääkaappikylmiä munia. Kuvissa näkyvää jääkaappikylmää kananmunaa on kypsennetty 3,5 minuuttia, ja siitä tuli harmikseni aavistuksen liian kypsä. Valuvampi keltuainen olisi parempi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti