sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Kuhan laitoin - Klassikkokokeilussa Kuha Walewska

Laskiaisen sää ei juuri houkuttanut ulkoiluun. Lapset sentään saivat aamupäivällä lumiukot tehtyä. Onneksi jääkaapissa oli jäljellä yksi iso porkkana. Puolittamalla porkkanan molempien tyttöjen ukot saivat nenänsä. Nyt lumiukoista ainakin toinen on kaatunut. Vähäiset lumet ovat melkein sulaneet. Piha ja tiet ovat yhtä jäätikköä. Vaikka laskiaisen sää ei kannustanut ulkoiluun ja mäen laskuun, laskiaispullat sentään nautittiin. Laskiaisen perinteinen hernekeitto ei oikein kuulosta sunnuntairuualta. Lihaisan lauantain jälkeen sunnuntaiseksi päivälliseksi maistui klassikkokala Kuha Walewska.

*

Kuha Walewska


Duchesse

700 g rosamunda perunoita
2 rkl voita
2 kananmunan keltuaista
1 tl muskottipähkinää
suolaa
tilkka perunoiden keitinlientä

Kuha

4 kuhafilettä
1,5 dl valkoviiniä
1,5 dl kasvislientä

Kastike

30 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuhan keitinlientä
1/2 dl kermaa
2 dl valkoviiniä
suolaa
kananmunankeltuainen

voita vuoan voiteluun

Koristeluun

katkarapuja
tilliä

Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta perunat ja lisää soseeseen voita ja kaksi kananmunan keltuaista. Mausta muskottipähkinällä ja tarvittaessa suolalla. Jos muusi on kovin tämäkkää, ohenna sitä hieman perunojen keitinvedellä.

Laita perunamuusi tähtipäiseen pursotinpussiin ja pursota ruusukkeita voidellun vuan reunoille. Laita vuoka 200 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi, että muusi kypsyy. 

Kypsennä sillä välin kala. Mittaa viini ja kasvisliemi kasariin ja laita kuhafileet kiehuvaan nesteeseen noin kolmeksi minuutiksi tai kunnes kala on kypsää. Mikäli kalat eivät peity liemessä kokonaan, käännä fileet kypsymisen puolessa välissä. Nosta kypsät kalat varovasti leikkuulaudalle valumaan ja siivilöi liemi talteen. 

Valmista sitten kastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon kuhan keitinliemi, kerma ja valkoviini. Kuumenna kastike kiehuvaksi hyvin sekoittaen. Hauduta kypsäksi miedolla lämmöllä pari minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla. Lisää lopuksi munankeltuainen hyvin sekoittaen. 

Kokoa sitten Walewska. Ota vuoka uunista ja nostele kalat varovasti keskelle vuokaa, kaada kalojen päälle kastike ja koristele katkaravuilla ja laita vielä muutamaksi minuutiksi uuniin grillivastusten alle. Kun ruoka on lämmennyt ja saanut hieman väriä pintaan, se on tilliä vaille valmista tarjottavaksi.

*Taas kuha walewskaa tehdessä muistin, miksi teen sitä vain kerran vuodessa. Kuha walewskassa on paljon tekemistä ja kaikkea pitäisi vielä tehdä melkein yhtä aikaa, etteivät perunat kuiva uuniin, kala pannuun ja niin edelleen. Ennakkovalmistelut eivät tässä ruuassa paljon auta, vaan melkein koko ruuanlaittoaika on aktiivista tekemistä. Kuha walewska on parhaimmillaan juuri uunista otettuna ja se jäähtyy nopeasti. Kuha walewska ei odota ruokailijaa, vaan ruokailija odottaa kuha walewskaa.

Toisaalta kuha walewskaa syödessä muistin myös, miksi valmistan tätä kova töistä ruokaa. Kuha walewska on yksinkertaisesti herkullista. Joissakin ohjeissa kuha walewskaan kuuluvat myös sienet. Mielestäni versio ilman sieniä on parempi. Suolan kanssa kannattaa tämänkin ruuan kanssa olla tarkkana. Kala ja peruna vaativat ehdottomasti riittävästi suolaa maistuakseen, mutta toisaalta suolaa tulee helposti ruokaan liemestä ja ravuista.

Monivaiheisen ruuan lisäkkeenä nautittiin yksinkertaisesti keitettyjä pakastepapuja paahdettujen seessaminsiementen ja valkosipulin kera. Pavut on keittämisen jälkeen vielä nopeasti pyöräytetty paistinpannulla voissa. 

Onneksi laskiaisen tunnelmaan pääsee muutenkin kuin mäkea laskemalla. Viikonlopun herkuista riittää kirjoitettavaa vielä toisellekin kerralle. Hyvän ruuan äärellä rentoutuneena on mukava aloittaa uusi viikko.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti