maanantai 14. syyskuuta 2015

Omenainen juustokakku ja kauden viimeiset (?) rapujuhlat

Kauniin lauantain kruununa vietimme (ehkä) kauden viimeisiä rapujuhlia. Perinteisiin juhliin kutsuttiin tuttava perhe. Neljän aikuisen ja viiden tytön voimin tuhosimme melkoisen määrän rapuja ja aika ison juustokakun miltei kokonaan.







Menu syyskuun rapujuhliin

*
Suppilovahverokeittoa ja rapeaksi paahdettua pekonia


Täplärapuja, tilliä ja paahtoleipää


Omenainen juustokakku

*

Parasta rapujuhlissa oli jälleen se, että sai viettää aikaa hyvässä seurassa ruokapöydän ympärillä. Koska vierasjoukko koostui lapsista ja aikuisista, jutut risteilivät aiheesta ja tunnelmasta toiseen. Kärpäsillä katossa oli varmasti hauskaa. Katolla olikin pinta-alaa, sillä oman tunnelman rapujuhliin toi se, että juhlia pystyi vielä syyskuun puolessa välissäkin viettää ulkona. Kattauksessa hauskaksi yksityiskohdaksi muodostuivat pienet akvavittipullot, joista aikuiset saivat valita snapsinsa, jos sellaisen halusivat. Akvavitti sopi muuten rapujen snapsiksi tosi hyvin. Kyllä ne ruotsalaiset tietää. Jälkiruuaksi nautittu omenainen juustokakku taisi kyllä olla enemmänkin aikuisten makuun.












*

Omenainen juustokakku


200 g kaurakeksejä
50 g voita sulatettuna
0,5 dl omenamehua

200 g vaniljatuorejuustoa
250 g rahkaa
2 dl kermaa
2 dl omenasosetta
5 liivatelehteä
0,5 dl omenamehua
1 dl sokeria
2 tl kanelia

Karamellisoidut omenat
2 omenaa
2 rkl voita
2 rkl fariinisokeria

Italialainen marenki
3 kananmunan valkuaista
vajaa 2 dl sokeria
0,5 dl vettä

Aloita laittamalla liivatelehdet likoon kylmään veteen ja valmistelemalla irtopohjavuoka laittamalla leivinpaperi vuoan pohjalle.

Valmista sitten pohja murustele keksit pieneksi muruksi lisää keksin murun sekaan sulatettu voi ja omenamenu. Painele massa vuoan pohjalle ja laita pohja jääkaappiin odottamaan muun kakun valmistumista.

Vaahdota kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon tuorejuusto, rahka, omenasose, sokeri ja mausteet. Sekoita hyvin. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja sulata ne lämpimään omenamehuun. Kaada seos juustomassaan ja sekoita hyvin. Lisää seos kaurakeksipohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin tekeytymään. Anna kakun hyytyä 4-5 tuntia, mutta yön yli odottelukaan ei tee sille pahaa.

Valmista kakun koristeeksi karamellisoituja omenakuutioita. Lisää kuutiot voin ja sokerin sekaan paistinpannulle ja anna kiehua, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Asettele kauniisti karamellisoituneet ja jäähtyneet omenat kakun pinnalle.

Tee lopuksi italialainen marenki. Laita ensin vesi ja sokeri kattilaan. Keitä, kunnes seos on 121 asteista. Käytä apuna lämpömittaria. Vesi-sokeriliemi saa kiehua tovin ennen kuin neste saavuttaa 121 asteen lämpötilan,  jos sinulla on tehokas sähkövatkain, ehdit kiehumisen aikana vaahdottaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kun liemi on tarpeeksi kuumaa, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan koko ajan voimakkaasti (täydellä teholla) sähkövatkaimella tms. vatkaten. Pienennä vempeleestäsi tehoja ja jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on jäähtynyt. Laita sitten marenkimassaa pursotuspussiin ja koristele kakku. Kaiva lopuksi esiin tohotin, ja polta marenki kauniin ruskeaksi.
*


Juustokakkujen valmistus on helppoa, ja ne ovat kivoja tehdä lasten kanssa. Tein kakun koristelua vaille valmiiksi jo tarjoamista edeltävänä päivänä, että se ehti makuuntua hyvin. Apukokkina toimi lapsista nuorempi. Isompi huiteli kaverin syntymäpäivillä. Itselleni jäi oikeastaan keittiömestarin rooli. Apukokki murusteli keksit, jotka olivat tällä kertaa kaurakeksejä, sekoitti ja paineli pohjataikinan vuokaansa. Vaahdotteli kermat ja rahkat. Minä huolehdin siitä, että sain liivatteen hyvin sekoitettua massaan.

Juustokakkureseptejä on helppo varioida vaihtelemalla rahkojen, juustojen ja kerman suhdetta, tai käyttämällä maustettuja valmisteita. Pyrin mielelläni luonnollisiin makuihin, ja sen vuoksi valitsin nytkin makua tuomaan vanilijatuorejuuston. Kerma ja rahka olivat naturel. Haaveilin itsetehdystä omenasoseesta, mutta en onnistunut saamaan omenoita, joten oli tyydyttävä kaupan soseeseen.

Lauantaina aamupäivällä valmistin kakun koristeeksi karamellisoituja omenoita ja italialaista marenkia. Marenkia olisi riittänyt pienempikin määrä, mutta minulla sattui pakastimessa olla kolme valkuista. Marenki kesti kakun päällä hyvin iltaan asti, eikä se seuraavana päivänäkään ollut muuttanut makuaan tai rakennettaan, kun söimme viimeisiä kakun palasia. Suurempi irtopohjavuokani on  halkaisiltaan 26 cm, ja se on ehkä hieman iso tällekin kakulle. Ainekset kyllä riittivät vuokaan ihan hyvin, mutta kakku jäi vähän matalaksi. Pienemmässä vuokassa kakku olisi ollut näyttävämmän näköinen.












Auringonlaskukuvat ovat myös kuluneelta viikonlopulta, mutta veneeltä, jossa pääsee kotirantaa paremmin nauttimaan upeista väreistä ja valosta









2 kommenttia:

  1. Hei, olipa hyvä idea nuo pikkupullot! Ja kakku tietysti ihanan houkutteleva. Rapujuhlat on kyllä aina parhautta! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pikkupullot olivat hitti. Hetken aikaa mietin, että olisinko pessyt pullot uutta käyttöä varten, mutta laiskuus voitti.

      Poista