keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Kanahampurilainen - loistavaa perjantairuokaa

Vielä ei ole myöhäistä toteuttaa ruokatoiveita kesälomalta. Eihän? Kun kesä oli loman aikaan sellainen kun oli, monta lomaruokatoivetta jäi toteuttamatta. Vasta perjantaina toteutin viimeisimmän.  Apukokeista isompi on jo pitkään sanonut haluavansa kanahampurilaista. Hyvä toive, joka viimein kuultiin. 
*

Kanahampurilainen


hampurilaissämpylöitä

ohuen ohuita broilerin filepihvejä
suolaa
mustapippuria

Salsa

4 kaltattua tomaattia
2 pientä suippopaprikaa
1/2 isosta kurkusta
1 punainen chili
sipuli
limen mehu
lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria

Guacamole

1 avokado
sipuli
tilkka öljyä
limen mehua
suolaa
mustapippuria
sokeria
luonnonjugurttia

Valmista ensin guacamole. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota ne paistinpannulla öljytilkassa. Jäähdytä sipuli. Halkaise avokado ja mausta se sitrushedelmän mehulla. Maun lisäksi sitruksenmehu estää hedelmää tummumasta. Tällä kertaa käytin limeä, koska sitruuna ei kaapissa ollut. Kumpi tahansa, tai vähän molempiakin on hyvä vaihtoehto. Surauta avokado, sipuli ja mausteet tasaisksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää luonnonjugurttia niin, että saat guacomolesta mieleisesi paksuista. Laita jääkaappiin makuuntumaan. 

Valmista sitten salsa. Pilko sipulit pieniksi palasiksi, laita kulhoon ja lisää päälle limen mehu. Lime marinoi ja vähän kypsyttääkin raakaa sipulia. Pilko kaltattujen tomaattien malto sekä kurkku, josta on poistettu siemenet pieniksi kuutioiksi ja lisää limellä marinoidun sipulin päälle. Lisää myös pieneksi pilkottu paprika ja chili kulhoon. Tomaatin ja kurkun siemenet ruuanlaittaja voi vaikka popsia ruuanteko ruokana. Salsasta tulee liian vetistä, jos siihen käyttää tomaatin ja kurkun kokonaan. Pilko sekaan vielä iso nippu lehtipersiljaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita jääkaappiin guacamolen viereen makuuntumaan.

Kun kastikkeet on valmiina, suurin työ tässä ruuassa onkin tehtynä. Meillä ohuen ohuet fileet maustettiin suolalla ja pippurilla ja grillattiin kypsiksi. Myös kaupan valmiit hampurilaissämpylät grillattiin kevyesti lämpimiksi ja sitten nautittiin.

*


Jos ei ota huomioon aikaa, joka kuluu kastikkeiden valmistamiseen, kanahampurilainen on todellista pikaruokaa. Kastikkeet voi hyvin valmistaa etukäteen, itse asiassa edes yön yli maustuminen ei tee niille ollenkaan huonoa. Päinvastoin. Sekä guacamolea, että salsaa kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi. Ne käyvät hyvin muidenkin ruokien lisäkkeeksi.(hävikkiviikon vinkki) Salsassa käytin vain yhden miedon chilin, että se maistuisi paremmin tässä ruokakunnassa. Halutessaan salsasta saa tulisempaa käyttämällä enemmän tai voimakkaamman makuisia chilejä. Tykkään käyttää hampurilaisten välissä ohuen ohuita pihvejä. Ne sopivat jotenkin paremmin sämpylöiden väliin ja hampurilaista on helpompi syödä kuin paksun paksun fileen kanssa. Meillä hampurilaisten väliin laitettiin vielä juustoa, vähän Lidlin valmista roasted onion- majoneesia ja lapset laittoivat kai ketsuppiakin. Hampurilaisiin kuuluu ketsuppi. Kun pöydässä on tarjolla vähän kaikkea, kukin voi koota mieleisensä. Kasviksia tulee syötyä kuin huomaamatta. Näppärä pyöräyttää tietysti sämpylätkin itse, minä ostin kaupasta valmiina. Ostin tarkoituksella sellaisia keskikokoisia, jotka olivat hyvä pari ohuiden fileiden kanssa. Nälkäisimmät söivät näitä ei  mitään suuren suuria hampurilaisia pari kappaletta.

Vieläköhän on  kesältä monta toivetta toteuttamatta? Samalla kun viimeisiä kesätoiveita toteuttelen, kaivoin jo rautapadankin esille. Syksy tekee tuloaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti