torstai 5. helmikuuta 2015

Onni on tuore kala - kuhaa ja pinaattikastiketta

Tuore, kotimainen kala on ylellisyyttä. Pikku kaupungin marketin kalatiskissä ei useinkaan uiskentele muuta kun silliä ja lohta. Jos muuta on tarjolla, hinta on huima. Kala on kallis raaka-aine. Onneksi työpaikalla on harrastelijakalastaja, jolla on silloin tällöin ylitarjontaa ja tuoretta kalaa myytävänä. Tänäänkin ostin eilen pyydettyä kuhaa. Sen tuoreempaa on vaikea saada paitsi itse pyydettynä.

Mielestäni kala on parhaimmillaan ihan vain voissa paistettuna. Korkeintaan ohuesti jauhoilla leivitettynä. Kuha venhäjauhoilla ja muikut ruisjauhoilla. Mielestäni kalan kanssa kuuluu tarjota perunoita. Usein ihan vain keitettynä. Jos viikonloppukokki on viitseliäällä päällä, saatan pyöräyttää Kuha Valevskan, mutta laiskan päivän sattuessa, en jaksa moiseen ryhtyä. Niin hyvää kuin Kuha Valevska onkin, niin luvalla sanoen: siinä on järjettömän kova homma.

Yhden kalanirsoilijan takia minun on pitänyt keksiä houkutin, jolla saan kuopuksenkin syömään kalaa. Tässäpä kokeilemisen arvoinen vinkki muillekin. Valmista kalan kaveriksi pinaattikastike. Pakastepinaatista se valmistuu helposti. Muut syövät perunoita, kalaa ja hieman pinaattikastiketta. Neiti 5 v syö pinaattikastiketta ja hieman kalaa ja perunoita.

*

Pinaattikastike


50 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
1 pss pakastepinaattia
suolaa
varovainen ripaus valkopippuria
hieman muskottipähkinää

Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja anna kiehahtaa. Varo ruskistamasta. Lisää maito. Sekoita kunnes kastike sakenee ja kiehahtaa. Lisää pakastepinaatti. Mausta ja tarjoile esimerkiksi kalan lisäkkeenä.
*

Eikö olekin niin, että kauniin vihreä kastike on kuin lupaus keväästä. Kevättä odotellessa nautitaan kuitenkin nyt tästä talvesta, lumesta ja hiihtokeleistä, kun ne on vihdoin saatu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti