maanantai 2. helmikuuta 2015

Kuhaceviche

Ceviche on nopea, herkullinen ja helppo valmistaa. Helpompi valmistaa kuin kirjoittaa. Oikein piti taas arpoa mihin kohtaan c:t ja h:t kirjoitetaan. Ceviche on meillä yleensä valmistettu lohesta, mutta nyt pääsi testiin kuha. Vaalea lihainen kala onkin kai perinteisempi cevichen raaka-aineena. Vaikka kyllä lohikin ihan hyvin toimii. Kaikkein tärkeintä kuitenkin on, että kala on mahdollisimman tuoretta.


*

Kuhaceviche


200 g tuoretta kuhaa
puolen sitruunan mehu
limen mehu
puolikas punainen chili
tomaatin malto kuutioina
puolikas avokadoa
suolaa
pippuria
lehtipersiljaa
loraus oliiviöljyä.

Leikkaa kala ohuiksi siivuiksi kulhoon. Purista päälle sitrusten mehu ja sekoittele niin, että kala kostuu kauttaaltaan. Kalttaa tomaatti, poista kuori ja siemenet. Leikkaa tomaatin malto pieniksi kuutioiksi. Pilko myös chili ja avokado ja lisää kalojen päälle kulhoon. Mausta suolalla, pippurilla ja lehtipersiljalla. Lorauta vielä oliiviöljyä joukkoon. Sekoita vielä ja anna tekeytyä muutama minuutti. Annostele tarjolle ja nauti.

*

Perinteinen cevichen mausteyrtti on korianteri. Koska en ole oppinut korianterista oikein vieläkään pitämään, korvasin sen lehtipersilijalla. Kalan kypsyy sitrusten mehussa aivan silmissä. Kypsyessä väri muuttuu vaaleammaksi. Eri ohjeissa cevichen kypsennysaika vaihtelee muutamista minuuteista tunteihin. Itse pidän lyhyestä kypsennysajasta. Pitkä odottelu jääkaapissa jotenkin sitkistää kalaa. Sanoisin, että vajaa puolituntiakin riittää. Tietysti kalan palojen koolla voi vaikuttaa siihen, miten nopeasti ne kypsyvät. Pieneksi pilkkomisella on etunsa tässä suhteessa. Ja ehkä tässä ruuassa pieneksi pilkkomisen puolesta puhuu myös ulkonäkö. Pieni on kaunista!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti