maanantai 15. joulukuuta 2014

Punajuuri-vuohenjuustopaistos

Onneksi punajuuri on kokenut viime vuosina arvonnousun. Suurin trendi alkaa olla jo ohi, kuten monesti aiemminkin meikäläisen keittiöön trendi on rantautunut viivellä. Punajuuri on nykyään yksi lempijuureksistani. Se on hyvän makuinen ja kauniin värinen. Yksi huonopuoli sillä on. Kypsyminen kestää kauan. Ehkä hitaan kypsymisen vuoksi punajuurta tulee valmistettua harvoin ruuaksi. Se on viikonloppuruokaa. 
Viime lauantaina nautimme pitkästä aikaa illallista kotona. Menu oli yksinkertainen, mutta julkaisemisen arvoinen. Muistattehan kiireeni, joihin olen jo jonkin aikaa vedonnut. Tavoitteena oli valmistella ruoka pitkälle ennakkoon, että pääsemme helpolla sen jälkeen, kun lapset saadaan nukkumaan. Olin nimittäin varma, että työntäyteisen viikon päätteeksi uni tulee aikaisin.

Kolmannen adventin menu

*
Valkosipulikeitto ja patonki (Ohje)

Pihvi agnushärän ulkofileestä, paistinperunat,
 punajuuri-vuohenjuustopaistos ja punaviinikastike

Valkosuklaalla gratinoidut hedelmät
*

Ruuissa oikaisin vähäsen. Patonki oli kaupassa paistoa vaille valmiina ja punaviinikastikekin pussista. Jälkkäri, jonka postailen toisella kerralla, valmistui melkein itsestään ilman suurempia ponnisteluja. Hyvä lähiliha pihvi ei vaadi kuin paistamisen, jonka hoiti mieheni. Päivällä touhutessani valmistelin valkosipulikeiton, joka vain lämmitettiin illalliselle. Samoilla lämpimillä kypsensin uunissa punajuuret, valkosipulin ja patongin. No, uuni piti lämmittää vielä illalla uudelleen, että sain vuohenjuuston sulamaan punajuuren päälle ja hedelmät gratinoitua valkosuklaalla. Punajuuri-vuohenjuustopaistos on se, jonka reseptin haluan ehdottomasti itselleni tänne muistiin ja toisaalta jakaa lukijoille.

*

Punajuuri-vuohenjuustopaistos


punajuuria
merisuolaa

vuohenjuustoa
hunajaa
oliiviöljyä 

paahdettuja seessaminsiemeniä

Pese punajuuret hyvin juuresharjalla. Laita merisuolaa uuninkestävään vuokaan ja asettele punajuuret vuokaan. Kypsennä punajuuria uunissa kunnes ne ovat kypsiä. Omani olivat pieniä, mutta ne olivat silti 175 asteisessa uunissa toista tuntia.

Anna kypsien punajuurten jäähtyä hieman, kuori ja lohko juurekset puhtaaseen uunivuokaan. Asettele punajuurten päälle vuohenjuustoa, valuta päälle vähän oliiviöljyä ja hunajaa. Koristele vielä kuivalla pannulla paahdetuilla seessaminsiemenillä.

Laita vuoka hetkiseksi uuniin esimerkiski grillivastusten alle, että juusto sulaa punajuurten päällä. Tarjoile vaikka pihvin lisukkeena.

*
Tarkoitukseni oli tarjota rucolaa lämpimän lisäkkeen kanssa, mutta lähikaupan rucolat olivat niin nuupahtaneita, että en viitsinyt ostaa niitä lainkaan. Punajuuret, vuohenjuusto ja rucola olisivat kyllä sopineet tosi hyvin yhteen, vaikka ei tässä lisäkkeessä näinkään mitään vikaa ollut. Hunajalla ja öljyllä sain korostettua punajuurten makua ja kaunista väriä. Seessaminsiemenet puolestaan toivat annokseen paahteisuutta.


Annoksesta tuli syvän värinen ja kaunis. Kun luonnosta ei värejä löydy, täytyy kerätä niitä edes lautaselle. Punaisen värin uskotaan vaikuttavan mielialaan kohottavasti. Tässä sitä nyt sitten on: mielialankohotus väriä monessa eri sävyssä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti