torstai 17. joulukuuta 2020

Waldorfinsalaatti lämpimänä versiona

Salaattia joulupöytään


Joulupöydän salaatit ovat mielestäni italiansalaatti, sienisalaatti ja waldorfinsalaatti. Niin ja rosolli tietenkin, mutta se on vähän eri asia. Rosollia en osaa mieltää salaatiksi, vaikka sitähän se oikeastaan on. Kypsät juurekset jäähdytetään ja sekoitetaan salaatiksi.

waldorfinsalaattiJoulupöydän salaatteja ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua kevyiksi ja raikkaiksi, vaan ne jatkavat samalla linjalla kuin monet muutkin jouluruuat. Salaateista löytyy kermaa, smetanaa ja majoneesia, miten kukakin salaattinsa valmistaa. Siksi meillä on jouluruokien pöydässä yleensä myös jokin yksinkertainen vihreä salaatti esimerkiksi salaattia ja viikunaa.

Waldorfin uudet vaatteet


Tuossa itsenäisyyspäivän aikoihin mielessäni alkoi kummitella ajatus waldorfinsalaatin muokkaamisesta lämpimään muotoon. Mitä enemmän ajatusta pyörittelin, sen mukavammalta se alkoi tuntua. Selleri, sekä varsi-, että mukulaselleri, on maultaan sellainen, että se jakaa porukan aika tehokkaasti tykkääjiin ja ei-tykkääjiin. Olen kokemuksen kautta tullut siihen lopputulokseen, että lämpimänä selleri maistuu monelle paremmin. 

Waldorfinsalaatin majoneesi tuntui aluksi lämpimän salaatin hankalimmalta komponentilta. Mutta yhdessä hetkessä koin ahaa-elämyksen: hollandaise-kastike on käytännössä sama kuin majoneesi lämmitettynä. Vieläpä kun älysin, että jemmassa on hyvä resepti pika-hollandaiselle, resepti oli käytännössä syntynyt ja toteutusta vailla. Kuulisin mielelläni mitä mieltä olet reseptistä?


waldorfinsalaatti


Waldorfinsalaatti lämpimänä

1/2 (n. 150 g) mukulaselleri
varsisellerin varsi
shalottisipuli
vihreä omena
miedonmakuista öljyä
tilkka sitruunanmehua
suolaa
hieman valkopippuria
vähäsen kuivattua rakuunaa
saksanpähkinöitä
viinirypäleitä

kastike

2 keltuaista
100g voita sulatettuna
suolaa
sitruunamehua

Aloita puhdistamalla, kuorimalla ja pilkkomalla sellerit, sipuli, omena. Kuullota kasviksia ja omenaa öljytilkassa paistinpannulla, kunnes ne ovat kypsiä. Lisää tilkka sitruunanmehua. Se vaikuttaa makuun ja estää omenaa ja mukulaselleriä tummumasta. Mausta suolalla, valkopippurilla ja rakuunalla. Pippurin ja rakuunan kanssa kannattaa olla maltillinen.

Kun salaattiainekset ovat lämpimiä lisää päälle vielä viinirypäleitä ja saksanpähkinöitä.

Valmista kastike sauvasekoittimella. Laita korkean kulhon pohjalle kaksi huoneenlämmintä keltuaista. Lisää mikrossa sulatettu voi ohuena nauhana keltuaisten päälle. Sekoita koko ajan sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Tarjoile salaatti ja kastike lämpimänä. Hollandaise-kastikekin pysyy hetkisen lämpimänä, kun laittaa sen tarjolle lämpimään astiaan ja käyttää valmistamiseen huoneenlämpöisiä keltuaisia, jotka eivät jäähdytä voisulaa liikaa.

waldorfinsalaatti2 kommenttia:

  1. Minä olen kerran tehnyt Waldorfin salaattia ja silloinkin tein sitä muille kuin itselleni, tein erään ystävän ystävän läksiäisiin ruoat ja jännitti ihan hirveästi lähettää "omaa ruokaa" jonnekin toisaalle, eikä olla edes paikalla katsomassa, että onko syötävää ja miten menee. :D Onneksi meni hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muille kokkaaminen on tosi jännää. Tulee suorastaan hiki, jos pitää miettiä riittävyyttä, miten lämmitetään, ettei kuiva yms. 2-4 henkilön ruuat syntyy lautasannoksinakin tuosta nuon vain, mutta jo 6 alkaa jännittää.

      Poista