tiistai 8. syyskuuta 2020

Omenapiirakka salvialla, vanilijalla ja mascarponella

Omenapiirakkaa oikoen


Oikomalla tehty omenapiirakka tehdään tietysti valmiista pakastetaikinasta. Minulle on tullut tavaksi ostaa makeaa piirakkataikinaa valmiiksi pakastimeen. Aiemmin kesällä hoksasin miten helppo mökkileipomus piirakka valmiista taikinasta onkaan. Mustikat voi kerätä omalta tontilta ja jääkaapissa voi hyvin pitää varastossa kermaviiliä. Se tulee ennemmin tai myöhemmin syötyä joko piirakkana tai sitten se toimii helppona kastikepohjana. Kananmunia mökiltä löytyy aina. Ja toivottavasti tulevaisuudessa myös omenoita. Tänä kesänä mökkipuutarhan nuorennäköinen omenapuu tuotti satoa yhden kokonaisen omenan verran. Siitä ei piirakkaa leivota, mutta syöty on se yksi ainokainenkin - tasan neljään pekkaan.

salvia-omenapiirakka
Tällä kerralla tein omenapiirakan kotona ja raaka-aineita oli monipuolisemmin saatavilla kuin mökkiköökissä. Valmis taikina helpottaa "leipomista" kummasti. Taikinan sulattamiseen kuluu oma aikansa, mutta muuten valmiin taikinan käsittely sujuu nopeasti. Paljon enemmän aikaa kuluu omenoiden siivuttamiseen ja kuorimiseen. Kotimaisissa omenoissa on tietysti se etu, että niitä ei ole välttämätöntä kuoria, ellei kuoren suutuntuma ole sitten syy kuorimaveitsen käyttöön. Tämän piirakan kotimaiset omenat on ostettu kaupasta, mutta mausteena käytetty salvia on napsittu omasta yrttimaasta. Salvialle löytyi kun löytyikin käyttöä, vaikka sitä vähän epäröin. Yrtillä on maustettu muun muassa kanttarellipiirakaa ja -risottoa ja tätä kyseistä omenapiirakkaa. Ison osan salviasta laitoin jo pakastimeen syyssateiden pelossa. Onneksi sain pakastusvinkin.

Raikas, täyteläinen ja vähän metsäinen


Omenapiirakan maut olivat ihan napakymppi. Salvia taittoi mukavasti mascarponen rasvaisuutta ja aromikkaana vähän metsäisenä yrttinä salvia sopii hyvin myös kirpasakan omenan kylkeen. Salvian kanssa kannattaa olla vain vähän varovainen. Yrtti on voimakkaan makuinen ja liiallisesti käytettynä maustaminen voi kyllä tehdä ruualle enemmän hallaa kuin hyvää. 

Täyteläinen mascarpone takaa sen, että tämä piirakka ei tarvitse erillistä kastiketta. Eikös melkein jo tunnu suussa ihana täyteläinen mascarpone ja raikas omena? Täydellinen leivonnainen kahvipöytään tai vaikkapa jälkiruuaksi.

omena-salviapiirakka













Omena-salviapiirakka

1 pkt valmista piirakkataikinaa
1 prk (250 g ) mascarponea
0,5 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vanilijasokeria tai puolikkaan tangon siemenet
2 rkl salviaa hienonnettuna
4-5 omenaa

vähän voita piirakkavuokan voiteluun

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita uuni kuumenemaan 175 asteiseksi ja voitele halkaisijaltaan 26-30 cm kokoinen piirakkavuoka. Painele taikina piirakkavuuan pohjalle ja reunoille.

Mittaa kulhoon kerma, kananmuna, sokerit ja mascarpone. Sekoita tasaiseksi. Lisää täytteeseen vielä hienonnettu salvia. Kaada taikina vuokaan.

Poista omenista siemenkota ja puolita omenat. Halutessasi voit myös kuoria omenat. Leikkaa puolikkaan ohuiksi viipaleiksi ja asettele piirakkatäytteen päälle.

Kypsennä piirakkaa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsää. Nautiskele iltateellä, päiväkahvilla tai vaikkajälkiruokana.

*

Leivontavuorot jaettu


Kun perheessä kolme henkilöä on kiinnostunut leipomisesta, on leivontavuorot jaettava. Jos kaikki leipovat aina kun huvittaa, tässä huushollissa on pian neljä pulleaa henkilöä. Tämä ranskalaishenkinen omena-salviapiirakka oli minun valintani viime sunnuntaina omalla vuorollani. Lauantaina saimme nauttia tuoretta pulla, kun kuopus teki korvapuusteja. Ensi viikonlopun vuoro on pyhitetty esikoiselle. 

Nerokkaana olen keksinyt keinon miten saan leipomisvuoron tyttöjä useammin. Omenapiirakan lisäksi leivoin viikonloppuna kanttarellipiirakan, mutta se meni enemminkin ruuanlaiton piikkiin, sillä piirakka syötiin iltapalana. Kolmas leipomukseni oli pataleipä, mutta sitäkään en olisi leiponut, ellei kevyt keitto olisi vaatinut palan painiketta.

Saas nähdä mitä tulevana viikonloppuna on luvassa. Veikkaan jotain hyvin hyvin makeaa.

omena-salviapiirakka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti