perjantai 29. toukokuuta 2020

Turkkilaiset munat - viikonlopun aamiaisherkku

Suolaiseksi maustettua kylmää jogurttia, uppomuna ja ruskistettua voita. Ei välttämättä kuulosta kovin herkulliselta yhdistelmältä, mutta uskokaa epäilijät kun kerron: turkkilaiset munat ovat jotain aivan käsittämättömän hyvää. Resepti on roikkunut pitkään luonnosten joukossa. Nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni. Onhan tulossa viikonloppu! Kannattaa tarkistaa, että kaapissa on turkkilaisen jogurtin lisäksi ainakin voita ja tuoreita kananmunia. Uppomunat onnistuvat parhaiten tuoreista kananmunista. Loput tarvittavat aineet löydät reseptistä, jos jotain puuttuu niin kokeile soveltaa. 

turkkilaiset munat


*

Turkkilaiset munat

2 annosta

2 kananmunaa
2 l vettä
1 dl väkiviinaetikkaa

Jogurttikastike


3 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
mustapippuria
muutama tippa sitruunan mehua ja kuoriraastetta

Lisäksi

ruskistettua voita 

savupaprikajauhetta
chilihiutaleita

ehkäpä tuoreita yrttejä

Valmista ensimmäiseksi jogurttikastike sekoittamalla ainekset keskenään. Mausta kastike oman maun mukaan ja muista maistaa jogurttia.

Ruskista seuraavaksi voi. Pilko voita paksupohjaiseen kattilaan ja anna sen sulaa. Jatka voin paahtamista kattilassa, kunnes siitä alkaa nousta paahtunut pähkinäinen tuoksu. Lämpötilan kanssa kannattaa olla tarkkana. Maltti on valttia, eikä hellan nuppeja kannata vääntää kaakkoon. Tietyn pisteen jälkeen voi palaa helposti, mutta periaatteessa on parempi, mitä pitempään uskallat paahtaa. Kun voi on mielestä, nosta kattila hetkiseksi hellalta sivuun. Voi tasaantuu niin, että palaneet proteiinihippuset painuvat pohjalle ja kirkas paahtunut voi jää pinnalle. Kirkas voi on helppo kaataa puhtaaseen astiaan. Jos haluaa olla tarkka, voin voi halutessaan siivilöidä. Ihan pientä määrää voita on vaikea ruskistaa, kannattaakin ruskistaa kerralla hieman enemmän. Vannon, että kaikki tulee syödyksi. Ruskistettu voi säilyy hyvin jääkaapissa, ja sitä voi käyttää ihan mihin vain esimerkiksi leivän päälle vaahdotettuna tai sellaisenaan, paistamiseen, kakkutaikinaan tai pannariin. Voit maustaa voin savupaprikajauheella tai vain lisätä molemmat erikseen valmiiseen annokseen.

Viimeisimmäksi valmisa uppomunat, että ne pysyvät lämpiminä. Keitä vesi kasarissa tai mahdollisimman laakeassa kattilassa. Anna veden kiehua hetki, jotta ilmakuplat katoavat vedestä. Riko munat esimerkiksi kahvikuppiin tai pieneen lasiin. Yksi muna yhteen lasiin. Huolehdi, että keltuainen säilyy ehjänä. Kun vesi poreilee tasaisen hitaasti, lisää kattilaan etikka. Pyöräytä reikakauhalla vedelle vauhtia ja kaada munat ripeästi, mutta varovasti yksi kerrallaan veteen. Munat kannattaa kaataa aivan veden pinnan läheltä, jotta ne pysyisivät paremmin kasassa ja pinnasta tulee tasainen. Kypsennä munia 2-3 minuuttia. Kahden minuutin muna on täysin valuva. Nosta munat hetkeksi talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.

Kun kaikki osaset ovat valmiina kokoa annos lautaselle tai kulhoon. Laita alimmaiseksi maustettua turkkilaista jogurttia. Asettele sen päälle uppomuna ja valuta hieman ruskistettua sulaa voita. Koristele savupaprikajauheella ja chilihiutaleilla. Jos haluat, voit lisätä myös yrttejä. 

Nautiskele aamiaiseksi tuoreeseen leipään dipaten.

*
turkkilaiset munat

Ekalla kerralla tein ahneuksissani turkkilaiset munat kahdella uppomunalla per annos. Annos oli todella tuhti ja aivan liian iso. Yksi muna riittää vaikka olisi nälkäistäkin porukkaa.

Ainakin meillä sunnuntain aamiaisiin on panostettu viime aikoina. Melkein aina on jotain kananmunasta. Viime aikojen onnistuneita aamiaisherkkuja ovat olleen mm. Dutch baby, joka kelpaa kyllä vaikka lounaaksikin. Toinen hitti oli kuppipannukakut. Näitä herkkuja voi höystää vaikka kylmäsavulohella, pekonilla tai laadukkaalla kinkulla. Ja kolmas pilvimunat. Meillä alkaa huomenna kokonaisen viikon kestävä kasvisruoka kokeilu, joten turkkilaiset munat ovat vahvasti ehdolla sunnuntaiaamuun. Toinen vaihtoehto voisi olla ihana avokadotoast. Usein sunnuntain aamiaispöydästä löytyy myös karjalanpiirakoita ja vähän parempaa leipää. Turkkilaisten munien kanssakin kannattaa panosta leipään. Maalaisleivät ja vaaleat hapanjuurileivät ovat täydellisiä! Ja hei, muistakaan myös smoothiet, etenkin, jos pakastimesta löytyy vielä viime kauden marjoja.

Mukavaa viikonloppua ja rentouttavaa kesälomaa koululaisille!

turkkilaiset munat

2 kommenttia:

  1. Voi näitä mun on pitänyt tehdä jo pitkään, mutta aina unohtuu...Hyvä kun tuli taas muistutus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamupalojen parhaimmistoa, suosittelen. Kauan kesti minullakin ennen kuin testasin. Joskus vuosi sitten näitä vissiin alkoi someen ilmaantumaan. Ei ihan trendien aallonharjalla.

      Poista