tiistai 10. syyskuuta 2019

Laiskurin munakoisoviipaleet

Sillä silmäyksellä kun näin Campasimpukoiden paistetut munakoisoviipaleet, tiesin, että paistettuja munakoisoviipaleita on saatava. Ne sopivatkin hyvin lisukkeeksi jauhelihakepakoille, tsatsikille ja pesto-perunasalaatille, jonka valmistin hävikkiviikonhengessä aikaisemmilta ruualta ylijääneistä keitetyistä perunoista. Koska pestoa oli purkin pohjalla vain pieni määrä, lisäsin perunasalaattiin yrttimaasta oreganoa ja vähän oliiviöljyä. Kun päivällispöytään avattiin vielä viininlehtikäärylepurkki, meille tuli melkein kuin vahingossa kreikkalaistyylinen illallinen.


laiskurin paistetut munakoisoviipaleet

Laiskurin munakoisoviipaleet antaa ehkä vähän väärän kuvan munakoisojen valmistamisen helppoudesta. Eihän tämä resepti mitään ydinfysiikkaa ole, mutta aikansa munakoisojen itkettäminen, paneroiminen ja paistaminen ottaa. Nimeen taisi liittyä myös viittaus bloggarikolleegan laiskaan päivään. Niin tai näin, meillä Campakeittiön tapaan paistetut munakoisoviipaleet ovat tästä lähtien Laiskurin munakoisoviipaleita. Hyvä nimi!

Uppopaistettu munakoiso on entuudestaan tuttu herkku. Tässä reseptissä munakoisoja ei uppopaistettu, mutta ei paljon muutenkaan. Vehnäjauho-maizena sekoituksella ja kananmunalla leivitetyt munakoisot paistettiin runsaassa öljyssä pannulla muutama kiekko kerrallaan. Tekniikan nimi on shallow frying. Termi on niin kaunis, että se on varmasti yksi syy miksi tulin reseptiä kokeilleeksi. Munakoiso (kotimainenkin) alkaa olla sesongissa, joten siitä vaan kokeilemaan laiskurin munakoisoviipaleita shallow fry -paistolla.

*

Laiskurin munakoisoviipaleet


1(500g) munakoiso
suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl maizenaa
2 kananmunaa
öljyä paistamiseen
juoksevaa hunajaa
mustapippuria

Leikkaa munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä ne tarjottimelle tai isoon siivilään. Ripota niille suolaa ja jätä itkemään noin tunniksi. Taputtele pinta talouspaperilla kuivaksi. Samalla voit pyyhkäistä ylimääräiset suolat pois munakoisojen pinnalta

Kuumenna pannulla noin 2 sentin korkeudelta oliiviöljyä. Kannattaa käyttää keskilämpöä ja tarkkailla samalla, ettei öljy pääse liian kuumaksi

Pyörittele kuivatut munakoisoviipaleet ensin vehnäjauho-maizena seoksessa ja sitten kananmunassa. Nostele noin 3-4 viipaletta (riippuu pannusi koosta) kerrallaan öljyyn paistumaan. Käännä viipaleet noin kolmen minuutin kuluttua.

Nosta paistetut viipaleet talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Asettele viipaleet sitten vadille niin, etteivät ne ole pahasti toistensa päällä. Näin ne eivät tartu toisiinsa ja pysyvät pinnaltaan rapsakoina. Paistossa ei voi kovin paljon ennakoida, ja totesimpa senkin, että lämmitettynä ei tämä ruoka parane.

Pyöräytä myllystä munakoisojen päälle mustapippuria ja valuta hieman hunajaa. Kannattaa nautiskella hetimmiten paiston jälkeen esimerkiksi nyt vaikka jauhelihakepakoiden ja tsatsikin kanssa.
*

laiskurin paistetut munakoisoviipaleet

Oliiviöljypullostani tuli pohja vastaan kesken paistamisen ja minun munakoisoni on paistettu oliiviöljyn ja auringonkukkaöljyn sekoituksella. Muutin alkuperäistä reseptiä sen verran, että lisäsin vehnäjauhojen joukkoon hieman maizenaa tuomaan lisää rapeutta paistopintaan. Näin oli vinkattu alkuperäisen ohjeen kommenteissa. En tiedä millaisia munakoisoja tulee ilman maizenaa, mutta ainakin näin onnistuin tekemään viipaleille rapean paistopinnan.

laiskurin paistetut munakoisoviipaleet

Olen vähän arka lotraamaan öljyllä paistettaessa. Lopputulos oli yllättävän vähärasvaisen oloinen, ja itse asiassa öljyä oli pannulla aika paljon vielä paistourakan jälkeenkin. Ensimmäiset munakoison viipaleet taisivat imaista öljyä vähän enemmän ja niiden värikin jäi vähän hailakaksi. Ilmeisesti öljy ei ollut tarpeeksi kuumaa. Ensimmäisiä lukuunottamatta munakoisojen paisto onnistui hyvin, ja voi miten hyvää! Jos ette vielä Campasimpukan postauksesta uskoneet, niin uskokaa viimeistään nyt.  Herkkua on!

8 kommenttia:

  1. Näitä samoja katselin, herkkua. Aion myös testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin vähän, että viitsinkö tehdä postausta ihan samasta reseptistä, joka on juuri julkaistu. Näköjään kannatti, jos saan vakuuteltua vielä yhtäkin lukijaa lisää. Mä tykkäsin ihan hulluna!

      Poista
    2. Minusta on ihan älyttömän kiva, jos heti tartutaan blogaanikaverin postaukseen ja toistetaan sen tavalla tai toisella, se on ihan parasta!

      Poista
    3. Meillä on Sari selvästi sama hyvä maku, kun usein postaamasi reseptit on oman suun mukaisia.

      Poista
  2. Tuo on kyllä niin hyvää, vaikka paistamiseen menee aikaa ja työtä, mutta lopputulos niin hyvää. Maizenan lisäyksen opin Tel Avivin parhaan falafelpaikan ohjeesta,ja ne siellä pitan sisään laitettavat munakoisot on todellakin rapeita🍆🍆

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maizenavinkkisi oli hyvä siellä Campasimpukan postauksessa. Olen jo oppinut, että kommentitkin kannattaa aina lukaista läpi :) Tänään oli vaikeuksia pitää näpit irti munakoisosta kaupasta, mutta välillä kai pitää syödä jotain muutakin. Tähän aikaan vuodesta on runsauden pula!

      Anyway, pita sisällä munakoiso toimii varmasti hyvin, kun sen rakenne on niin lihaisa ja sitten kun on vielä paistosta rapeutta.

      Poista
  3. Apua miten herkullisen näköisiä! NAM!

    VastaaPoista