torstai 24. tammikuuta 2019

Oluessa haudutettu possupata

Harvoin, jos koskaan, olen syönyt näin hyvää possupataa. Vaikka todettava on myös se, että nälkä on hyvä mauste. Oluessa haudutetun possupadan ohje "löytyi" pari vuotta vanhasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä (1/2017) samaan saumaan, kun pakastimesta "löytyi" pala kasleria. Oluessa haudutetulla possupadalla pääsen näin ollen osallistumaan myös pakastimentyhjennyshaasteeseen ja kuivakaappihaasteeseen. Pataan nimittäin käytetään myös ohrasuurimoita. Alkuperäiseen reseptiin tein poikkeuksellisen vähän muutoksia. Pahoittelen huonolaatuisia kuvia, mitä lie tapahtunut? Ohje oli kuitenkin niin hyvä, että pakko oli kirjoitella se muistiin tänne blogiin.



oluessa haudutettu possupata


*

Oluessa haudutettu possupata

6 annosta

700 g porsaan kasleria
1 rkl voita
1 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria
sipuli
4 valkosipulin kynttä
200 g mukulaselleriä
Guinness-tölkki (44 cl)
6 dl lihalientä
4 laakerinlehteä
kuivattua rosmariinia
kuivattua timjamia
1 1/2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
3 perunaa

Ota liha hyvissä ajoin lämpeneämään. Leikkaa liha kuutioiksi ja ne ruskista pienissä erissä öljy-voiseoksessa. Siirrä ruskistetut lihat pataan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutio selleri. Lisää kasvikset pataan ja sekoittele.

Kaada pataan myös lihaliemi ja olut. Lisää mausteet ja ohrasuurimot. Laita kansi päälle ja nosta pata kuumaan uuniin hautumaan noin tunniksi. Tarkkaile välillä, että padassa on riittävästi nestettä.

Pese perunat huolellisesti ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Ota pata uunista ja lado perunat pataan päällimmäiseksi. Jatka kypsentämistä vielä noin toisen tunnin ajan. Tarkista vielä, että padassa riittää nestettä, eikä se pääse kuivumaan. Kun pata on hautunut perunakannen alla noin tunnin ja perunatkin ovat kypsyneet ja saaneet väriä, ruoka on valmista nautittavaksi. Ehdottoman hyvää ihan tavallisen vihreän salaatin kanssa.

*

Maistelin pataa juuri ennen uuniin laittoa ja ajattelin, että mitähän tästä tulee. Olut maistui tympeän voimakkaana. Mielessäni jo pohdin millä makua saa parannettua. Pitkä haudutus uunissa teki kuitenkin ihmeitä. Ei ollut mitään parannettavaa, kun maistoin pataa seuraavan kerran ennen perunakuoren latomista padan pintaan. Lopputulos oli niin hyvä, että pata maistui koko perheelle!

Ilmeisesti ohrasuurimot voisi lisätä pataan samaan aikaan perunoiden kanssa olin kuitenkin tyytyväinen, että lisäsin ne hyvissä ajoin. Rakenne oli aika puuromainen, mutta juuri sellainen on minulle mieleinen lopputulos. Jos haluat liemimäisemmän rakenteen, lisää suurimot yhtä aikaa perunoiden kanssa, mutta ota tämä huomioon kypsennysajassa.


oluessa haudutettu possupata


Meillä vietetään perinteitä kunnioittaen tipatonta tammikuuta. Ruokaan alkoholia voi kuitenkin sopimuksen mukaan käyttää. Onneksi, sillä ilman olutta tämä pata olisi jäänyt maultaan vajaaksi. Samoin kuin aiemmin tekemäni kikherne-broileripata ilman viiniä. Tammikuu on jo loppupuolellaan, mutta jos härkäviikkojen laskee kestäväksi pääsiäiseen saakka, vielä on tässä vielä talvea ja kevättä kuljettavaksi. Toivottavasti hiihtokelejä piisaa pitkään!

2 kommenttia:

  1. Tämä ruoka menee kokkaus listalle. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Pata oli ihan älyttömän hyvää ja valmistui melkein itsestään. Voisi tehdä vielä kerran ennen kesäkautta :)

      Poista