tiistai 11. joulukuuta 2018

Tahinikakku - maustekakkua vähän uudella otteella

Tahinikakku on herkullinen maustekakku, mutta sitä tehdessä oli taas katastrofin ainekset ilmassa.  Homma lähti liikkeelle oikeastaan kaappeja järjestellessä ja siivoillessa. Sitäkin hommaa tehdessäni yritän aina mieluumin saada käytettyä tuotteita. Vasta ihan viimeinen vaihtoehto on heittää mitään pois. Tällä kertaa silmäni osuivat tahinipurkkiin, joka oli vielä puolillaan, mutta parasta ennen päiväys oli jo lähellä. Samalla mieleeni muistui Saara Atulan ja Jenni Häyrisen Brunssikirjasta tahinikakun resepti. Kaivoin kirjan esiin ja reseptisivuhan oli hiirenkorvalla. Kyllä, minulla on paha tapa taitella omista kirjoista sivun nurkkia, Tahinikakku on kahvikakku, joka syntyy aika vähistä raaka-aineista. Raaka-aineet ovat sitä paitsi sen verran tavanomaisia, että jos kaapissasi on tahinia, siellä on  luultavasti muutkin kakun ainekset. No okei, vähän piti soveltaa. Mutta vain vähän.


tahinikakku


*

Tahinikakku


2 dl fariinisokeria
2 dl tahinia
2 kananmunaa
sitruunan kuori raastettuna
sitruunan mehu
1 tl kanelia
1/2 tl neilikkaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

vähän voita vuuan voiteluun

(kuorrutus

1 dl tomusokeria
2 rkl verigreippimehua
pari tippaa punaista elintarvikeväriä

koristeluun 

seessaminsiemeniä)

Aloita laittamalla uuni lämpenemään 180 asteeseen ja voitele samalla kakkuvuoka.

Vaahdota sokeri ja tahini keskenään. Vatkaa joukkoon kananmunat. 

Sekoita loput aineet puuhaarukalla taikinan joukkoon ja kaada kakkuvuokaan.

Paista noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetkinen vuokassaan ennen kumoamista.

(Kun kakku on täysin jäähtynyt valmista kuorrute sekoittamalla kuorrutteen ainekset keskenään. Levitä kuorrute kakun päälle ja koristele seessaminsiemenillä.)

*

Kuten ohjeesta varmaan oivalsitkin, minä en valmistanut tahinikakulle kuorrutetta lainkaan. Reseptiä on muokattu sen verran, että alkuperäisen ohjeen sitrushedelmä on vaihdettu verigreipistä sitruunaan. Ihan vain siksi, että sitruuna oli ainoa hedelmä, joka taloudesta sillä hetkellä sattui löytymään. Käytössäni oli hieman liian iso kakkuvuoka ( 2 l ) taikinaan nähden. Sen vuoksi tahinikakusta ei tullut yhtään kaunis. Oikeastaan se oli aika säälittävän näköinen. Taikinan koko suhteessa vuokaan olisi kyllä pitänyt huomata, ja tuon mokan vuoksi lisäsin tunnisteeseenkin katastrofin.

Makunsa puolesta kakku onnistui loistavasti. Jotenkin seessamin antamasta pähkinäisestä mausta tuli etäisesti mieleen maustekakku, jonka tein tattarijauhoista. Tulin laittaneeksi kakkuun liikaa jauhoja, eikä se rakenne ollut oikein kiva, vaikka kaunis kakku kyllä oli. Ei oikein tunnu tuo leipominen olevan minun juttuni! Aika harvoin kaikki menee leipoessa kohdilleen. Tätä tahinikakkua voisi kokeilla leipoa, vaikka joulun kahvipöytään perinteisen maustekakun tai piimäkakun tilalle. Minä taidan jättää leipomiset muille.


tahinikakku


Kakkuun sain kuitenkin hyödynnettyä tahinin, jonka tuomiopäivä oli jo lähellä. Mikä parasta, en ostanut edes yhtään uutta purkkia kaappiin. Usein nimittäin käy niin, että saadakseen jonkun purkin tyhjäksi, alkaa etsiä sopivia reseptejä ja sitten päätyy ostamaan uusia purkkeja. Niitä purkkeja ja purnukoita kun tuppaa muutenkin kertymään ruuanlaittoharrastuksen ja kokeilun halun myötä.

Paitsi purkkeja ja purnukoita, hyllyille kertyy myös keittokirjoja. Ja täytyy sanoa, että parhaissa kirjoissa kokattavaa ja kokeiltavaa riittää pitkiksi ajoiksi. Brunssikirja on ollut minulla muuten kovassa käytössä. Blogiin asti kokkailuista ei ole tähän asti tainnut päätyä kuin pari ihanaa salaattia: harissa-harissa-kukkakaali ja tahini-kesäkurpitsa. Kirjassa on vielä monta sivua hiirenkorvalla ja kokeiltavaksi merkitty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti