keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Kaurakeksit - aamupalaksi, välipalaksi, evääksi...

Selailin tässä taas Hanna Hurtan Kasvis-kirjaa. Tällä kerralla minut pysäytti lause: "Kuinka saada lapset syömään papuja? Leipomalla ne kaurakekseihin." Lause osui ja upposi. Ensinnäkin pitkän työputken jälkeen olin taikinaterapian tarpeessa ja sormet oikein syyhysivät leipomaan. Toisekseen olin jo jonkin aikaa miettinyt terveellisempää vaihtoehtoa välipalakekseille, joita meillä kuluu kiitettävää tahtia, koska niitä on niin kätevä kuljettaa koulussa ja harrastuksissa mukana. Oletteko huomanneet mikä määrä sokeria on kaupan välipalakekseissä? 







Kolmannen pointin hoksasin vasta leipoessani. Kaurakeksit ovat loistavaa evästä myös hiihto- tai luisteluretkille. Pitkällä lenkillä tarvitsee hiilihydraatteja ja näistä versioista saa hyvien hiilareitten lisäksi myös proteiinia. Ilman lisäaineita. Leivoin kekseistä sen kokoisia, että ne mahtuvat kätevästi saippuarasiaan, joka kulkee lenkillä vaikka taskussa, ellei ole tarvetta suuremmalle repulle. Makeutin kaurakeksit hunajalla, mutta käyttämällä vaahterasiirappia, kekseistä tulee vegaanisia. Kaurakeksit-kirjoitus on osa Blogisisarten Tervetuloa talvi -sarjaa.


*

Kaurakeksit


12-18 kpl



1 rkl chia-siemeniä

3 rkl vetttä
2,5 dl kypsiä valkoisia papuja
0,5 dl kookosöljyä
5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl kaurajauhoja
1 dl sokeroimatonta omenasosetta
1 dl kuivattuja aprikooseja pieninä kuutioina
0,5 dl hunajaa tai vaahterasiirappia
0,5 dl rusinoita
3/4 dl auringonkukan siemeniä
1 appelsiinin kuori raastettuna
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa

Sekoita chia-siemenet ja vesi keskenään. Jätä geeliytymään 10 minuutiksi.

Laita uuni lämpenemään 175 asteiseksi.

Mittaa pavut tehosekoittimeen ja surauta melko sileäksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja taputtele noin sentin paksuisiksi pyöreiksi kiekoiksi.

Paista noin 20 minuuttia.

Anna jäähtyä.


*







Kaurakeksit kuuluvat sarjaan helppo ja nopea. Taikina oli vaivatonta käsitellä. Käytin taikinaan joululta jääneitä kuivattuja hedelmiä. Kaapista löytyi aprikoosin lisäksi myös viikunoita, joten lisäsin vähän niitäkin. Yleiskoneella tehtynä pavut, kuivatut hedelmät, siement ja jopa kaurahiutaleet menivät aika hienoksi. Suutuntumaa olisi voinut jäädä enemmänkin. Tämä on pidettävä mielessä seuraavalla kerralla.

Seuraavalla kerralla? Aivan oikein. Lapset saa syömään papuja leipomalla ne kekseihin! En ole tosin kertonut keksien sisältävän papuja, mutta tartteeko sitä kaikkea sanoakaan? Tässä se nyt paljastuu. Lapset olivat vähän hämmentyneitä, kun kirjan vinkin mukaan ohjeistin, että joskus juuri tällaisen keksin voi napata aamupalalla jogurtin lisäksi.







Ne, jotka seuraavat Viikonloppukokkia facebookissa, saivatkin vihiä leipomisurakasta jo lauantaina. Käy toki tykkäämässä face-profiilista tai klikkaa seuraajakseni Instagramissa, niin pääset seuraamaan ruokatouhujani muutenkin. Samalla kiitos lukijoille, seuraajille ja tykkääjille sekä uusille, että vanhoille. Mukavaa, että luette, kommentoitte ja tykkäätte!





Kaurakeksit-postaus on osa Bogisisarten Tervetuloa talvi-postaussarjaa. Muita ruokapostauksia ovat Tsajut-blogin gluteenittomat letut, jotka saavat makunsa kauramaidosta, linsseistä ja kvinoasta sekä Ruoka-alkemisti -blogin Jennin postaus punajuuri-porkkanakeitosta. Keiton juju on paahdetuissa juureksissa.





Kaikki Tervetuloa talvi -sarjan kirjoitukset löytyvät instasta #tervetuloatalvi ja #blogisisaret sekä listattuina Oranssia- ja Kivempi- blogeista. Sarjan aiheet vaihtelevat laajalla skaalalla, koska blogitkin sijoittuvat monien genrejen alle. Siskot kirjoittavat muun muassa kodista ja perheestä, käsitöistä ja DIY-juttuista. Onpa Blogisisarissa mukana Lifestyle-, ruoka- ja hyvinvointibloggareitakin. Mukavia talvipäivä kaikille ja terveisiä Blogisisarille!



10 kommenttia:

  1. Papuja on yllättävän näppärä piilottaa erilaisiin ruokiin. Oonkin meinannut tehdä näitä keksejä, ehkä olis nyt korkee aika!

    Huomenna onkin vähän toisenlainen papuruoka tiedossa! :D

    Tosi hyvin onnistui sun kuvat tässäkin postauksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha-haa. Luulin, että papu-juttu on vitsi, mutta eipäs ollutkaan ;) Täytyy yrittää kunnostautua tässä papuasiassa. Onneksi näitä hyviä vinkkejä on saatavilla.

      Keksejäkin voin suositella.

      Poista
  2. Papuja kaurakeksissä, ei kyllä ihan ensimmäisenä voisi kuvitella. Mutta jos lapsille maistui, niitä ei silloin ehkä mausta edes erottanut. Näistä tulisi kyllä loistavia välipalakeksejä. Itse välttelen juuri runsaan sokerin vuoksi valmispatukoita. Kiitos vinkistä ja ihanan tunnelmallisista talviretkikuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo lapset on parempi testiryhmä kuin työkaverit. Työpaikan kahvipöydästä katoaa KAIKKI!

      Talvimaisema onkin nyt aika erinäköinen kuin tuossa viikko sitten otetussa kuvassa. Lunta pärähti meilläkin eilen paljon

      Poista
  3. Ihanat hyvän mielen tunnelmakuvat ja hieno idea raaka-aineiden piilotus. MOnesti lapsilla on ennakkoluulot se ongelma. Itse käytän kikkaa usein :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään ei ole niin kekseliäs kuin äiti-ihminen, joka yrittää ujuttaa lapsilleen terveellisempää ruokaa ;)

      Poista
  4. Haha, mahtavaa että tämä papuhomma toimi teilläkin. Pitääkin taas tehdä erä keksejä nälkäkiukun varalle. Ja muutenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä estää muuten aikuisenkin nälkäkiukun. Tänään testasin ;)

      Poista
  5. Ooo, näyttää hyvältä ja kuulostaa terveelliseltä! Näitä täytyy kokeilla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää terveelliselta, vaan ei maistu ;) Pitäisi tehdä pian uusi satsi.

      Poista