maanantai 25. syyskuuta 2017

Kokonaisena paistettu kukkakaali

Liemessä-blogissa lanseerattiin kukkakaalitalkoot elokuun puolessa välissä, jolloin näytti siltä, että kukkakaalit mätänevät peltoon. Osallistuin silloin elokuussa Jennin kukkakaalitalkoisiin tahinilla maustetulla kukkakaalilla. Koska pidän kukkakaalista kovasti, olen jatkanut talkoilua edelleen, vaikka viljelijöillä ei käsittääkseni enää olekaan hätää kukkakaalin kanssa. Tommi Myllymäen kokonaisena paistetussa kukkakaalissa on klassikon ainekset. Reseptiin sain hukattua myös salviaa, jota kasvaa omassa yrttimaassa.



kokonaisena paistettu kukkakaali




*

Kokonaisena paistettu kukkakaali kapristen, salvian ja ruskistetun voin kera


4 annosta

600 gkukkakaali 
70g + 100 g voita
20 salvianlehteä
3/4 dl kapriksia
1 rkl sitruunamehua
suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 

Puhdista kukkakaali ja laita se uunivuokaan. Hiero kukkakaalin pintaan 70 g voita. Mausta suolalla.

Paista kukkakaalia uunin keskitasolla 10 minuuttia. Alenna lämpö 150 asteeseen ja paista vielä noin tunti,  kunnes kukkakaali on kypsää ja pinta ruskistunut

Sulata 100 g voita ja ruskista se. Kun voi lakkaa kuplimasta, lisää joukkoon salvianlehdet ja paista niitä 20 sekuntia. Lisää kaprikset ja sitruunamehu.

Valuta kapriksilla ja sitruunamehulla maustettu ruskistettu voi kastikkeeksi kypsän kukkakaalin päälle.

Tarjoile kukkakaali lisäkkeenä lihalle tai kalalle.

*

Vähensin reilusti voin määrää alkuperäiseen reseptiin verrattuna, mutta mielestäni näilläkin määrillä voita oli reilusti. Kokonaisena paistetussa kukkakaalissa oli rakennetta ja makuja moneen lähtöön. Ruskistettu voi toi pähkinäistä makua, yrtit paistuivat rapsakaksi ja kapriksista lisukkeeseen tuli suolaa. Niin hyvää kuin ruskistettu voi onkin, juuri se on tämän reseptin kompastuskivi. Voi palaa ruskistamisen jälkeen todella helposti pohjaan, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana.



kokonaisena paistettu kukkakaali




kokonaisena paistettu kukkakaali



Tarjosin kukkakaalin lisäkkeenä karitsan ribseille, jotka valmistin luotto-ohjeellani. Lisäksi pöydässä oli paistettuja metsäsieniä, sipulia ja papuja. Tuhti ruoka oli tarpeen kaiken talkoilun lomassa. Talkoiltu on nimittäin muutenkin kuin kukkakaalitalkoissa. Olen osallistunut sadonkorjuutalkoiluun sienimetsässä ja lisäksi kesää on laitettu talkoilla muutoinkin pakettiin. Vene on nyt talviteloilla.

8 kommenttia:

  1. Onpas sulla herkullisia ohjeita täällä blogissa! Näistä menee moni kokeiluun. Itsekin tykkään kukkakaalista, vaikka ihan liian harvoin sitä tulee tehtyä. Kokonaisena paistettu kukkakaali kuulostaa herkulliselta! Me kun ollaan saatettu rouskutella kukkakaalia myös ihan sellaisenaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Meillä ei kukkakaali oikein tee kauppaansa, silti sitä tulee aina aika ajoin laitettua, koska se on oma suosikkini.

      Poista
  2. Tuo ruskistettu voi antaa varmasti kivan säväyksen kukkakaalille! Kokeilulistalle menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kun on päässyt ruskistetun voin makuun sitä huomaa käyttävänsä moneen asiaan. Kalan paistamisessa ruskistettu voi on myös tosi hyvää.

      Poista
  3. Kukkakaali on kyllä mainio raaka-aine! Se on paljon enemmän kuin vain keitettyä ylikypsää mössöä, niinkuin monet sitä valitettavan usein ajattelevat :) Mä tykkään juuri uunissa paahdetusta kukkakaalista erityisen paljon, salvia kuulostaakin hyvältä maustelisältä siihen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on Jenni! Kukkakaalirisotto on mulla myös to do -listalla. Joko sinä tehnyt?

      Poista
  4. Meillä ollaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa paahdettu kukkakaaleja kokonaisina ja voi mitä herkkua! Ensi kerralla kokeilen tätä tai tahini versiota :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ei ole mikään kevyt versio, voita tulee sen verran paljon, mutta maku on tosi hyvä. Kannattaa kokeilla!

      Poista