sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Yltäkylläinen suklaatryffelikakku

Jos kakkuun käyttää puolisen litraa kermaa, puolisen kiloa suklaata ja vähän mantelimassaa lienee sanomattakin selvää, että hyvää tulee. Suklaatryffelikakku on niin runsas ja yltäkylläinen, että toista saa hakea.  Ihan pienelle porukalle kakkua ei kannata laittaa, koska se todella on niin täyteläinen, että sitä ei isoa palaa pysty syömään suurinkaan suklaafani. Ihan jouluaattoon en näin raskasta jälkiruokaa laittaisi, mutta tähän pikkujoulu kauteen kakku sopii loistavasti.









*

Suklaatryffelikakku

10-14 annosta

Mantelipohja
2 pkt (300 g) mantelimassaa
70 g tummaa suklaata
1 muna
voita voiteluun

Tryffelitäyte
180 g tummaa suklaata
200 g maitosuklaata
2 dl kuohukermaa
0,2 dl puolukkamehutiivistettä

Pinnalle
2 dl kuohukermaa
1/2 prk ranskankermaa
sokeria
vanilijasokeria
pähkinäseosta
(kaakaojauhetta)

Valmista pohja. Aja mantelimassa ja suklaa tasaiseksi sokseeksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele reunat. Tasoita massa vuoan pohjalle käsin painellen. 

Kypsennä pohjaa 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Valmista täyte. Kiehauta kerma kattilassa.  Nosta kattila liedellä ja lisää paloitellut suklaat kermaan. Nosta tarvittaessa takaisin lämpimälle liedelle, että suklaat sulavat ja saat kermasuklaa seoksesta tasaista massaa. Lisää lopuksi mehutiiviste.

Kaada tryffelimassa jäähtyneen pohjan päälle ja nosta jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään viisi tuntia.

Irrota kakku varovasti vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Vaahdota kerma jja lisää siihen ranskankerma. Mausta sokereilla. Levitä kermaseos kakun päälle. Koristele pähkinäseoksella ja halutessasi kaakaolla.

*














Ulkoilua, ruokaa, täyteläinen jälkiruoka ja päälle päiväunet. Paljon enempää ei sunnuntailta voi toivoa. Suklaakakun valmistin tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappiin kuorrutusta vaille valmiiksi. Kermakerroksen ja pähkinäkoristeet kakku sai juuri ennen tarjoamista. Kaakaohuntu unohtui, mutta olihan tuota suklaata oli muutoinkin riittävästi. Resepti on alunperin julkaistu Kotivinkin jouluherkut (2/2011) lehdessä, mutta olen muokannut sitä hieman omaan suuhun sopivaksi. Suklaatryffelikakku on muuten gluteeniton herkku, jos viljatonta vaihtoehtoa kaipaat kahvipöytääsi.

Ilma on heti paljon raikkaampi, kun sää on edes yhden asteen pakkasen puolella ja luonto on heti paljon kauniinpi, kun maahan on satanut edes ohut kerros lunta. Joulukuusta ei tänä vuonna haeta jään yli. Vaikka veikkaan, että järvi jäätyy nyt nopeasti, kun vain on vähänkin pakkasta. Vesi näyttää hyisen kylmältä. Ei kutsu uimaan, ei.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti