perjantai 18. huhtikuuta 2014

Pitkäperjantain puuhia

Ei ole tuntunut pitkältä tämä perjantai. Hommia on painettu urakalla. Paljon on saatu aikaiseksi, vaikkakaan kaikki ei ole mennyt kuin Strömssössä. Yksi lusikkaleipätaikina lensi roskiin… Lapset ovat olleet välillä mukana hommissa ja välillä omissa touhuissaan, mutta etenkin pienempi on tykännyt olla apuna, kun isommalla oli kaveri leikkimässä. Metsästä tytöt kävivät keräämässä pienen kimpun sinivuokkoja. Sopiva vaasi löytyi lasten leikkiastioista.


Puuhiin on kuulunut tavallisia kevättöitä. Parveke on nyt kesäkuosissaan. Siellä on lasit pesty, kalusteet ja niiden pehmusteet ovat paikoillaan ja matto lattiassa. Myös terassille on laitettu pöytä. Kauden ensimmäinen ateria on nautittu ulkona: grillimakkaraa ja kaupan perunasalaattia. Se on oiva lounas kevättöissään kiireisille.Huomenna meillä juhlitaan 8- ja 5- vuotis syntymäpäiviä sukulaisten voimin. Synttärijuhlia silmällä pitäen olen tänään leiponut brownien, täyttänyt täytekakun makuuntumaan ja keittänyt soppaa. Juhlien kunniaksi kaapista kaivettiin oikein 10 litran kattila! Taitaa olla jo perinne, että syntymäpäivillä tarjoillaan lihasoppaa. 

Lihasoppa on mainio ruoka tällaisiin kemuihin. Eipä mene isäntäväellä koko aika keittiössä, vaan ehtii seurustella vieraidenkin kanssa. Soppaa on helppo tehdä isollekin porukalle, eikä koko kämppä kuumene, kun uunia ei tarvitse lämmittää.

Tänään pitkäperjantain loistavaksi päivälliseksi nautittiin Kotijärven kuhaa, jonka valmisti puolisoni. Kuhan saimme viime viikonloppuna katiskasta, kuten silloin taisin jo postatakin. Päivällisen valmistuksessa olin apukokin roolissa. Valmistin vain pinaattikastikkeen kuhan kaveriksi.

*

Kotijärven kuha


kuha

sitruuna
purjo
tilli
suola

Laita kala folion päälle. Suolaa kala sisältä hyvin. Purista kalan päälle puolikas sitruunaa. Palastele purjo ja puolikas sitruuna ja laita ne folioon kalan sisään ja ympärille. Sulje folio. Laita kala 200 asteiseen uuniin paista noin puoli tuntia koosta riippuen.

*

Olin pakastanut viime viikonloppuna pyydetyn kalan, perattuna ja suomustettuna tietysti. Se nostettiin sulamaan hyvissä ajoin, jotta se ehti ihan rauhassa sulaa ennen ruuaksi laittoa. Kala oli vähän alle puolentoista kilon kokoinen ja sitä pidettiin uunissa 35 minuuttia. Kala olisi ehkä voinut olla uunissa minuutin pari pidempään. Raakaa se ei ollut nytkään, mutta paksummalle kohdalle lisäaika ei olisi tehnyt pahaa. Toisaalta sitten olisi saattanut pyrstöpää kuivaa.

Tällaisenaan kala oli todella mehevää ja maukasta. Koska pienempi apukokki nirsoilee vähän kalasta, tehtiin kalalle kaveriksi apukokin herkkua: pinaattikastiketta. Se sopi täydellisesti kalalle. Arvaattekin varmaan, että 8-vuotiaalle kulinaristille ateria maistui loistavasti. Koko kala tuli syödyksi yhdellä istumalla. 


Keväisen ja kevyen kuhan, keitettyjen perunoiden, pinaattikastikkeen ja vihreän salaatin jälkkäriksi sopi vähän tuhdimpi jälkkäri. Pääsiäisen kunniaksi se oli tietenkin mämmi kuohukerman kera.

Vapaapäivissä parasta onkin se, kun voi väsyttää itsensä työllä ja touhulla, nauttia hyvää ruokaa ja saunoa oikein ajan kanssa. Väsyneenä, mutta rennon raukeana on hyvä jatkaa pääsiäisen ja vapaiden viettoa! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti