sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Lauantain menun mauissa sekoitus kevättä ja talvea!

Kevään merkkejä on päivä päivältä enemmän ilmassa. Kotijärvi on lähes jäistä vapaa. Ja lintujakin on bongailtu oikein urakalla.






Viikonlopun aikana olen nähnyt ensimmäisen lokin tälle keväälle. Aamulla kaksi joutsenta istuskeli jäälautan päällä. Iltapäivällä niitä olikin jo kuusi. Äänelläänhän se joutsenkin laulaa, mutta on kyllä sanottava, että ei se ole mikään kaunis ääni. No, joutsenilla on ainakin tähän asti ollut tapana jatkaa matkaansa eteenpäin. Pesiviä joutsenia ei ole kotijärvellä vielä nähty. Seurasin myös pitkään kun kolme telkkä naarasta ottivat matsia. Taisi olla kysymys pesäpaikan valinnasta.

Aina ihastuttava keväänmerkki on sinivuokko. Vuokkoja löysin aivan kotimme lähistöltä. Kovin kuivaa tuntuu olevan maastossa ja järvessäkin on vesi matalalla. Vesisade ei olisi pahitteeksi. Vesisade ja pari lämmintä yötä, niin varmasti alkaa vihertää.






Huhtikuinen menu on sekoitus keväisiä ja talvisia makuja. Kevään kepeyttä edustaa värinsä ja makunsa puolesta alkuruuaksi askartelemani kampasimpukka-annos. Pääruuan maut toivat mieleen joulun. Ensikokemus myskikurpitsasta oli  kuitenkin miellyttävä ja sitä voi laittaa toisenkin kerran. Ehkä kuitenkin vasta syksyllä.


Huhtikuun ensimmäinen menu

*

Kampasimpukat, guacamole ja yrttimarinoidut vihannekset


Paistettua ankanrintaa, myskikurpitsaa ja viikunakastiketta


Hedelmiä valkosuklaa hunnulla

*

Alkuruuan valmistamisen aloitin jo aamulla, sillä yrttimarinoidut vihannekset vaativat muutaman tunnin makuuntumisen. Yrtteinä käytin tällä kertaa rakuunaa ja oreganoa. Myös guacamolen voi tehdä ennakkoon, että maut ehtivät vähän syventyä.  Reseptin mukaan tehtynä vihanneksia tulee tällä ohjeella isompi satsi. Ne säilyvät jääkaapissa useita päivä hyvänä.


*
Yrttimarinoidut vihannekset

4 porkkanaa
pieni kukkakaali
pieni kesäkurpitsa

1 1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa
pippuria
suolaa
hunajaa
yrttejä maun mukaan esim. rakuuna, oregano, timjami

Kuori ja pilko porkkana, kukkakaali ja kesäkurpitsa. Laita porkkana ja kukkakaali kiehuvaan veteen muutamaksi minuutiksi. Käytä myös kesäkurpitsa kiehuvassa vedessä. Tarkoitus on, että vihannekset kypsyvät al denteksi. Nostele reikäkauhalla kannelliseen astiaan. 

Kaada päälle marinadi ja laita jääkaappiin makuuntumaan vähintään neljäksi tunniksi.


Guacamole

1 avokado
salottisipuli
sitruunamehua
suolaa
pippuria
sokeria
luonnonjugurttia

Kuullota salottisipuli öljyssä. Jäähdytä kuullotettu sipuli. Halkaise avokado. Muusaa toinen puoli haarukalla aivan pieneksi. Lisää luonnonjugurtti ja mausteet sekä toinen puoli avokadosta vähän isompina palasina.


Kampasimpukat

Kampasimpukoita
voita 
suolaa
pippuria
valkosipulinkynsi

Puhdista ja kuivaa kampasimpukat. Mausta suolalla ja pippurilla. Sulata voi pannulla ja lisää pannuun valkosipulinkynsi. Paista kampasimpukat voissa vajaa pari minuuttia puoleltansa. Tarjoile heti.

*














Alkuruoka onnistui täydellisesti! Olen aikaisemmin tehnyt guacamolen kermaviiliin, mutta nyt käytin luonnonjugurttia, joka teki rakenteesta tosi kermaisen, vaikka itse jugurtti oli rasvatonta. Avokadostahan rasvaa löytyy kyllä. Myös vähän etikkaiset ja miedosti rakuunalle maistuvat vihannekset sopivat hyvin sekä väriltään, että maultaan annokseen. Simpukoiden ansiokkaasta kypsennyksestä vastasi puoliso, joka vastaakin tässä taloudessa yleensä paistinpannusta.







 Pääruoka oli mielenkiintoinen makuyhdistelmä. Tarkemman reseptin voin postata myöhemmin. Yksinkertaistaen kurpitsaa ja mausteita paahdettiin uunissa pitkään. Ankanrinnat maustettiin kevyesti suolalla ja pippurilla ja paistettiin kypsäksi valurautapannussa. Fileet olivat sen verran pienet, että ne sai oikeaan kypsyyteen ihan pannulla. Osa rasvasta käytettiin viikunakastikkeeseen ja ylijäänyt jemmattiin. Sitä on tarkoitus käyttää perunoiden paistamiseen.

Pääruuan kohdalla on syytä hehkuttaa myös viiniä, joka istui ruualle kuin nenä päähän. Alkon myyjä oli oikeassa. Ei ole liian tanninen. Kannattaa maistaa Hesarinkin suosittelemaa Earth Song Shiras Mourvédre 2012, joka oli hinnaltaankin varsin kohtuullinen. Alle kympin pullo. 






Jälkkäriksi nautitut hedelmät ja marjat ennen valkosuklaa hunnutusta. Keväiset värit loistavat jälkiruuassakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti