tiistai 11. kesäkuuta 2019

Fustra tunnin jälkeen olo on ryhdikas ja rento (sis. alekoodin)

Muistatteko kun kirjoittelin fustrasta tuossa huhtikuun alkupuolella? Koska postauksesta on niin pitkä aika virkistän muistianne kertomalla mikä fustra on. Fusta on lisensoitu harjoittelumuoto, jolla pyritään muun muassa vaikuttamaan kehon virheasentoihin, parantamaan liikkuvuutta ja vahvistamaan keskivartaloa. Huhtikuussa tehdystä alkukartoituksesta selvisi millainen treeni olisi hyvä minulle ja mitkä odotukseni ovat treenin suhteen. Alkukartoituksen tulos ei oikeastaan ollut mikään yllätys; keskivartalo ja niska-hartiaseutu kaipaa kipeästi apua. Tyypillistä toimistotyöntekijälle. Fustrasta on liikuntamuotona niin monipuolinen, että siitä saattavat saada apua myös ammattiurheilijat, näyttelijät, laihduttajat tai oikeastaan kuka tahansa.


fustra, tampereen liikuntamaailma
Yksilöohjattu tai pienohjattu harjoitus on intensiivinen ja tehokas, vaikka liikkeet ovatkin usein melko pieniä ja toistoja tehdään vain maltillinen määrä. Osa tehosta perustuu juuri siihen, että paikalla on ohjaaja, joka kiinnittää koko ajan huomiota siihen, että asennot pysyvät puhtaina ja että liikkeet tehdään oikein. Itsekin koin, että etenkin lavoista löytyi lihaksia, joiden olemassaolosta en edes tiennyt.

Tampereen liikuntamaailman fustraohjaaja Ida Harjun kanssa treenaaminen oli mukavaa. Fustran alkukartoitusta lukuunottamatta en ollut koskaan treenannut personal trainerin kanssa ja täytyy kyllä sanoa, että onpa mukava treenata, kun joku on paikalla vain sinua varten. Ida näytti oikeat liikkeet, korjaili ja tarkkaili suoristusta, antoi palautetta, tsemppasi ja mikä tärkeintä kysyi jälkikäteen miltä nyt tuntui. Idan kanssa tehty treeni kesti 60 minuuttia lämmittelyineen ja verryttelyineen. Liikkeet sain tehtyä mielestäni oikein hyvin muutamaa keskivartaloliikettä lukuunottamatta. Keskivartalossa parhaiten tuntumaa sain suoriin lihaksiin, mutta vinojen ja poikittaisten kanssa olisi vähän enemmän töitä tehtävänä. Yllättävän paljon keskittymistä vaati hengittäminen. Personal trainerista oli suuri apu siinäkin. Jos hengitys lähti kulkemaan "väärinpäin", Ida pyysi heti korjaamaan. Treenatessa ei juuri tuntunut, mutta auta armias seuraavana ja etenkin sitä seuraavana päivänä! Kyllä tuntui! Kipeimiä lihaksia löytyi keskivartalosta, lavoista ja yllättäen tehdyt liikkeet tuntuivat myös pakaroissa ja reisissä. 


fustra, tampereen liikuntamaailma

Tampereen liikuntamaailma on loistava paikka treenata. Silloin alkukartoituksen aikaan salilla oli todella rauhallista. Kun tuossa toukokuun lopussa teimme treenin, salilla oli enemmän vipinää, mutta sekaan mahtui hyvin. Fustratreenin teimme sekasalin puolella, mutta liikuntamaailman tiloissa on oma salinsa naisille. Uskon sen madaltavan kynnystä salitreenille.

Mukavan ja avuliaan henkilökunnan lisäksi täytyy kehua myös salin ja erityisesti puku- ja peseytymistilojen siisteyttä. Suihkussa käyminen on miellyttävää, kun suihkutilat ovat puhtaat ja raikkaat. Talon puolesta on tarjolla useanlaisia shampoita ja saippuoita. Edes pukuhuoneessa jää hiekkaa jalanpohjiin, sillä liikuntamaailmassa kengät jätetään eteiseen. Idan kanssa tehdyn treenin jälkeen rentouduin vielä infrapunasaunassa naistenlehtiä lukiessa. Infrapunasauna oli minulle uusi kokemus. Sauna lämmitti mukavan lempeästi treenattua kroppaa. Infrapunasaunan sanotaan auttamaan palautumisessa, ehkä sen vuoksi ne ovatkin niin suosittuja kuntosaleilla. Infrapunasaunan muista terveysvaikutuksista mainitaan usein aineenvaihdunnan parantaminen ja positiiviset vaikutukset verenkiertoon.

Kuvissa treeni näyttää totiselta toiminnalta. Kuva ei kerro koko totuutta. Treeni oli hauskaa, mutta vaati paljon keskittymistä ainakin minulle, joka en ole kovin kokenut treenaaja. Yhteisen tunnin jälkeenkin olen koittanut pitää mielessä esimerkiksi hyvät työasennot. Jokainen toimistossa päätetyötä tekevä tietää, ettei se aina ole helppoa. Onneksi on sähköpöytä, että välillä pääsee seisomaan.


fustra, tampereen liikuntamaailma


Mikäli innostuit fustrasta, suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä Idaan esimerkiksi sähköpostilla ida.harju@liikuntamaailma.fi tai yhteydenottolomakkeella. Mainitsemalla Viikonloppukokki25 - koodin saat 90 minuutin näytetunnin alennettuun 25€ hintaan. Vielä viimeinen kauempaa saapuville vinkki: liikuntamaailman lähistöllä ei ole paljon ilmaista parkkitilaa. Kalevankankaanhautausmaalta on lyhy kävelymatka Yliopistokadulle ja Liikuntamaailmaan. Parkkipaikalla voi pitää autoa pysäköintikiekolla 3 tuntia.

Yhteistyö: Fustraohjaus saatu Tampereen liikuntamaailmasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti