sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Sinappi- ja valkosipulisilakoita - ihan hyvän kokoisia joulukaloja

Mikähän siinä onkin, että silakoista ei juuri tule laitettua ruokaa kuin jouluna. Hyviähän nuo olisivat muutoinkin, mutta enpä muista koskaan esimerkiksi paistaneeni silakkapihvejä, vaikka kalaa syömmekin ihan mielellämme. Sanonta pieniä ovat silakat joulukaloiksi ei siis pidä kutiansa meidän perheessä. Kala voi olla pieni, mutta se, että joulupöydässä on silakoita onkin sitten suurempi juttu, niin harvinaisia kaloja ovat silakat meidän ruokapöydässämme.


sinappisilakat, valkosipulisilakat, joulu


*

Sinappi- ja valkosipulisilakoita


500 g silakkafileitä

etikkaliemi

5 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
2 tl merisuolaa

sinappikastike

2 rkl vahvaa sinappikastiketta
1 rkl sokeria 
hieman suolaa
pari myllynpyöräytystä mustapippuria
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl rypsiöljyä
3 rkl tillisilppua

valkosipulikastike

1-2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 prk (250g) kermaviiliä
puolikkaan sitruunan mehu
hieman suolaa
hyppysellinen valkopippuria

Tee ensin etikkaliemi. Yhdistä vesi, väkiviinaetikka, merisuola ja sokeri. Sekoita, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet nesteeseen. Lisää silakkafileet nesteeseen. Anna fileiden kypsyä liemessä vähintään 4 tuntia tai jopa yön yli.

Valuta fileet ja repäise niistä nahka irti. Kun kala on kunnolla kypsää, nahka lähtee helposti irti.

Sekoita sitten kastikkeet. Sekoita sinappikastikkeen aineet hyvin sekaisin öljyä ja tilli silppua lukuunottamatta. Lisää öljy muutama tippa kerrallaan, kunnes saat kastikkeesta haluamasi paksuisen. Sekoita valkosipulikastikkeen ainekset keskenään. 

Jaa silakkafileet kahteen osaan. Purkita silakkafilettä ja sinappikastiketta vuorotellen kannelliseen lasipurkkiin ja laita toiseen purkkiin silakkafilettä ja valkosipulikastiketta. Anna silakoiden maustua kylmässä 1-2 vuorokautta. Sinappi- ja valkosipulisilakat säilyvät hyvin viikon verran kylmässä, jos eivät tule nopeammin syödyksi.

*

Koko määrän silakkafilettä voi kypsentää yhdessä ja samassa etikkaliemessä, vaikka sitten valmistaisikin useampaa eri maustelientä. Minulla on ollut tapana valmistaa juurikin sinappi- ja valkosipulisilakoita. Samasta kalasta tulee eri mausteilla aivan eri makuista.  Silakkafileet ovat joulun kalapöydän perinteistä tarjottavaa. Ne ovat parhaimmillaan keitetyn perunan tai ruisleivän päällä tarjoiltuna.


sinappisilakat, valkosipulisilakatsinappisilakat, valkosipulisilakatsinappisilakat, valkosipulisilakat, joulu


Jouluruokien haasteena on tehdä yhtä lajia riittävän vähän. Tärkeää on, että kaikille riittää maisteltavaa, ja että kaikki tulevat kylläiseksi, mutta liikaakaan ruokaa ei saa olla. Minusta ei nimittäin ole heittämään ylijäämä ruokia pois. Siksi valmistan silakoita vain maksimissaan puolesta kilosta filettä. Helposti tekisi suuremmankin määrän, mutta sen jälkeen voikin ruveta haalimaan paikalle lisää syöjiä. Puoli kiloa riittää todistetusti hyvin meidän 4 henkiselle perheelle ja parille vieraallekin. Lapset suhtautuvat hyvin epäilevästi silakkafileisiin, eikä kalan maistelua voi syömiseksi kutsua.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti