keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Palsternakkalepuskat - hävikkiherkkua pyreestä

Vaikka päivälliseltä jäisi hyvinkin pieni määrä pyrettä tai sosetta, se kannattaa ilman muuta pelastaa talteen. Parista desistä pyrettä saa leivottua lepuskoita, jotka ovat pieniä leipäsiä. Rieskoja ehkä tarkemmin sanottuna. Perunamuusin lopusta tehdyt perunalepuskat lienevät monille tuttuja, mutta lepuskoita pystyy leipomaan mistä tahansa soseen, muusin tai pyreen lopusta. Palsternakkapyreen lopusta pyöräytetyt lepuskat olivat melkeinpä perunalepuskoita paremman makuisia.




palsternakkalepuskat



Bloggaajakolleega on nimennyt tälläiset ruuat tähdenlennoiksi, ja se onkin hävikkiruokaa kauniimpi nimi. Pitäisi ottaa mallia. Olethan muuten huomannut, että Viikonloppukokkia pystyy seuraamaan facebookissa? Toinen helppo tapa seurata blogin päivittymistä on Suomen blogilista. Lisäksi voit ottaa minut seurattavaksi instagramissa. Sinne päätyy kuvia kokkauksista, jotka eivät koskaan pääse blogiin asti toisin kuin palsternakkalepuskat.


*

Palsternakkalepuskat

6-8 leipästä

vähän vajaa 2 dl palsternakkapyrettä
1 muna
2 dl lettujauhoja (sekoitus ohra- ja vehnäjauhoja)
(1 tl suolaa)

Laita uuni lämpenemään 250- 300 asteeseen.

Sekoita aineet nopeasti taikinaksi. Nostele pellille leivinpaperin päälle taikinanokareita ja taputtele jauhetuilla käsillä leipäsiksi. Pistele leipäset haarukalla.

Paista kuuman uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

*


palsternakkalepuskat



Minulle nauretaan välillä, kun pelastan kattiloista ja padoista ruuan loppuja. Välillä jääkaapista ja pakastimesta löytyykin kieltämättä aika suuri määrä pakasterasioita, joissa on vain rippu ruokaa. Niin vähän, että siitä ei kukaan tule kylläiseksi. Palsternakkapyree jäi taannoin yli mahdottoman maistuvaltalta illalliselta. Se keikkui jääkaapissa lähes viikon verran ennen kuin, ihan viime tipassa, leivoin pyreen leipäsiksi, jotka sitten nautittiin lounaskeiton lisukkeena. 




palsternakkalepuskat



Pyre oli alunperin valmistettu niin jaloista aineksista, että en lisännyt tällä kerralla lepuskataikinaan edes suolaa. Maidossa ja kermassa keitetyt palsternakat oli soseutus vaiheessa maustettu hyvin miedosti valkopippurilla ja suolalla. Kannattaa siis taikinanteko vaiheessa arvioida kannattaako taikinaan lisätä edes suolaa. Pyreen lisäksi jauhokaapin siivouksessa löytyneet lettujauhot saivat leipäsissä uuden elämän. Tein myös satsin saaristolaisleipiä, joiden jauhot olivat niin ikään erilaisia pussin loppuja. Saas nähdä miltä ne maistuvat? Lepuskat ainakin olivat parempia kuin hyviä!




palsternakkalepuskat



5 kommenttia:

  1. Olisko tuon palsternakkapyreen ohjetta? Eli miten keitetään maidossa ja kermassa ja tuleeko muita aineita ym? :) näyttää hyvältä nuo lepuskat, pitääpä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Valitettavasti en kirjoittanut arkkaa reseptiä ylös, mutta muistinvaraisesti tässä on ohjetta. Mulla oli kaksi aika pulleaa palsternakkaa, jotka kuorin ja paloittelin kattilaan. Palsternakan päälle lisäsin 1 dl kuohukermaa ja sen verran maitoa lisäksi, että palaset juuri ja juuri peittyivät. Kun palsternakat olivat kypsiä, soseutin seoksen ja maustoin varovasti valkopippurilla ja suolalla sekä pienellä määrällä sitruunamehua (2 tl tms.). Lisäsin lopuksi ihan pienen nokareen voita (noin 1 rkl), että pyre tuli kiiltäväksi.

      Poista
    2. Voi kiitos!! Kuulostaa hyvältä :)
      T. Alma

      Poista
  2. Lepuskat, rieskat ja leipäsit,, ihan parasta hävikkiherkkua! Ja maistuvat myös taaperollekin ; ) mukavan stressitöntä joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja pian se taapero on jo niin iso, että osaa leipoa ja leipoo mielellään rieskat itse :) Jouluiloa sinnekin!

      Poista