tiistai 21. helmikuuta 2017

Avokadoa, savulohta ja mantelia - sitä saa, mitä tilaa

Viikonlopun jäljiltä onnistuneita reseptejä on jonoksi asti. Koska en osannut päättää mistä kirjoitan ensimmäisenä, kyselin apua facebookissa. Joukko naisia oli ilmeisesti liittoutunut kannattamaan alkuruokaa, joten sitä saa mitä tilaa. Ensimmäisenä on tulossa alkuruoka, joka valmistui lauantai-iltana nopeasti ja helposti avokadosta, savulohesta ja mantelista. Mutta ei hätää, muutkin äänensä antaneet saavat reseptinsä. Kiitos peukuista! Tulossa on resepti myös borssikeitolle ja kerroskiisselille. Vaikka kukaan ei tilannutkaan marinoituja sitruksia, sekin tulee vuorollaan. Olkoon keittiön tervehdys!Avokado, savulohi, manteli, alkuruoka


Kun on innostunut ruuasta, meinaa aina välillä lähteä mopo käsistä. Minulla oli suuret suunnitelmat viime lauantain illalliselle. Tarkoitus oli tehdä alkuruokaa oikein kaksin kappalein. Venemessuilla vietetty pitkä päivä verotti voimia ja teki illallisesta tavallistakin myöhäisemmän, joten alkuruokia oli lopulta vain yksi. Illallisen myöhäisestä ajankohdasta on todistusaineistona joukko vähän pimeitä tai muutoin kummallisen värisiä kuvia. Jääkaappiin varattu mustajuuri ei koskaan päätynyt keittoksi asti. Mustajuuri odottaa yhä aikoja parempia. Lauantai-illallisen alkuruokana toimi kunniakkaasti avokado, savulohi ja manteli. Idea reseptiin on jälleen kerran Myllymäen Kasvikset kirjasta, mutta tällä kerralla  otin vapauden soveltaa reseptiä reilummin.

*

Avokadoa, savulohta ja mantelia

2 annosta

pari salaatinlehteä
avokado
1/2 sitruunan mehu
suolaa
50 g savulohta
2 rkl manteleita
avokado zest -öljyä

Murskaa manteleita morttelissa karkeaksi muruksi. Paahda mantelimuruja kuivalla pannulla sen verran, että ne saavat hieman väriä.

Halkaise ja lohko avokado. Purista päälle sitruunanmehu, että avokado pysyy kauniin värisenä.

Revi salaatinlehdet annoslautasen pohjalle. Asettele salaatin päälle avokado, savulohi ja paahdettu mantelimurska.

Mausta suolalla ja avokado zest -öljyllä. Tarjoa alkuruokana.

*


Avokado, savulohi, manteli, alkuruoka
Avokado, savulohi, manteli
Alkuperäisestä reseptistä on tästä tosiaan jäljellä vain idea. Minulla oli käytettävissäni pieni palanen edellisenä iltana savustettua kirjolohta, kun alkuperäisessä reseptissä käytettiin kylmäsavulohta. Alkuperäisessä reseptissä ei ollut lainkaan salaattia, vaan kaunis ja herkkä annos oli koristeltu vesikrasseilla. Maustamiseen Myllymäki oli käyttänyt oliiviöljyä, minä puolestani yritän tuhota tuota sitruunankuorella maustettua avokadoöljyä. Koska olen todennut sen sopivan erinomaisesti salaatti kastikkeeksi, käytin sitä myös tähän alkuruokaan, jossa salaattia oli vain hyvin nimellisesti.

2 kommenttia:

 1. Kun on innostunut ruuasta, meinaa aina välillä lähteä mopo käsistä -> turhan tuttu juttu :D

  Minulla on ollut hiukan murheita avokadon syömisen kanssa sen jälkeen kun kuulin huumekytköksistä ja paikallisten vedenpuutteesta ko herkkujen viljelyn vuoksi. Olen vähentänyt, mutta ihan en ole pystynyt lopettamaan. Enkä tiedä olisiko se lopettaminenkaan ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen pohtinut samaa asiaa, ja päätin, että yritän ostaa vastuullisesti tuotettuja avokadoja.

   Avokado tarvitsee aivan älyttömän määrän vettä kasvaakseen, olikohan se peräti 30 litraa? Se on aika paljon puhdasta juomavettä seudulla, josta siitä on pulaa.

   Poista