sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Uunijäätelö - viikonloppukokki retrokokkina

Aika ajoin näitä retroherkkuja putkahtelee mieleen. Uunijäätelö eli baked alaska tuli mieleeni pakastinta järjestellessäni. Pakkaseen oli jäänyt pieni pala vaniljajäätelöä. Tiedän, että jäätelönrakastajille pakastimeen unohtunut paketin loppu kuulostaa utopialta, mutta meillä näin voi käydä. En ole jäätelöfani. Tulisin toimeen loistavasti ilmankin. Pienestä noin 1/3 osa paketillisesta vanilijajäätelöä sain aikaiseksi kaksi jälkiruoka-annosta. Apukokit olivat riemuissaan! Näyttää se uunijäätelö maistuvan 2000-luvun lapsillekin.






Ennen kuin kirjoittelen uunijäätelön reseptiä haluan kiittää kaikki lukijoita, niin vanhoja kuin uusia, joita tuntuu olevan aika joukko. On kiva kirjoittaa, kun on lukijoita. Aivan mahtavaa on, kun lukemisesta jää merkki: kommentin tai vaikkapa tykkäys facebookiin. Kiitos myös sähköpostiviesteistä! 

*

Uunijäätelö

2 annosta

vähän vajaa 1/3 paketti vaniljajäätelöä
6 kaurakeksiä
2 kananmunan valkuaista
0,75 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua

vadelmia

Aloita laittamalla uuni lämpenemään 250 asteiseksi. Murskaa sitten kaurakeksit esimerkiksi muovipussissa hienoksi.

Vaahdota valkuaiset kevyeksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää vaahtoon sitruunanmehu ja tomusokeri ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.

Asettele keksin muruset lautaselle. Leikkaa pala jäätelöä murujen päälle. Peitä jäätelö huolellisesti marengilla. "Eristeeseen" ei saa jäädä yhtään aukkoja, ettei jäätelö marenkihunnun sisällä pääse sulamaan.

Laita lautaset kuumaan uuniin noin 1-2 minuutiksi. Kun marenki on saanut hiukan väriä, herkku on valmista. Koristele vadelmilla tai haluamillasi marjoilla ja nautiskele tai tarjoile muille nautiskelijoille.

*





Kuvittelisin, että 4-5 valkuaisella saa tehtyä riittävästi marenkivaahtoa peittämään litran jäätelöpalasen. Sen verran runsaasti marenkia sai aikaiseksi kahdellakin valkuaisella. Perinteisen uunijäätelön pohja on yleensä kakkua, mutta keksimuruistakin onnistuu ihan hyvin. Uunijäätelö voi myös maustaa laittamalla jäätelön ja marengin väliin kerroksen hilloa, marjoja tai hedelmiä. Luonnollisesti makua saa vielä enemmän, jos annoksen päälle asettelee runsaammin marjoja tai hedelmiä. Kun alat syömään, muista varoa lautasta, se saattaa olla kuuma!





Pieni palanen jäätelö teki monta ihmistä onnelliseksi. Apukokit pääsivät nauttimaan jäätelöstä, ja minä olin onnellinen, kun sain pakastinta tyhjennettyä. Eihän vajaan jäätelöpaketin ja yksi pakasterasian ole paljon, mutta alku se on sekin. Tiesittehän muuten, että valkuaiset voi pakastaa? Pakastetuista valkuaisista voi sitten loihtia vaikka uunijäätelöä. Pian on pakastimessa sen verran tyhjää, että voi tilata karitsaa Tolvilan kartanosta.






Blogi tulee päivittymään tammikuussa työkiireiden vuoksi tavallista harvemmin, mutta pysykää ihmeessä mukana matkassa. Viikonloppukokkia voi seurata esimerkiksi Suomen blogilistan. Viikonloppukokki-blogilla on myös profiili facebookissa ja instassa.

8 kommenttia:

  1. Minäkään en ole kovin suuri jäätelöfani, jos ihan nenän alle kiikutetaan, syön kyllä, mutten juurikaan oma-aloitteisesti osta jäätelöä ja syö. Uunijäätelö on kyllä hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että on muitakin kummallisia, jotka eivät jäätelöstä perusta :) Viime kesän lomamatkalla Kroatiassa ihastuin tosin pistaasijäätelöön ja taisin syödä viikon aikana kokonaista kolme jäätelöä. Henkilökohtainen ennätys, jota on vaikea rikkoa. Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  2. Ai, että, uunijäätelö! Niin ihana jälkkäri. Tylsää vaan kun meidän perheessä ei kukaan muu tykkää marengista. Ehkä mä teen joku kerta satsin ja syön sit yksin. Kaiken. 😜

    VastaaPoista
  3. Mikä ihana klassikko, oonkohan syönyt sitten äidin uunijäätelöiden, pitäis laittaa testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testiin vaan Hanna! Uunijäätelö taitaa kuulua jo klassikko-sarjaan.

      Poista
  4. Kivat kuvat, muistan lapsuudessa syöneeni itseni kipeäksi uunijäätelöllä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Alexander! Ruokamuistot ovat mukavia. Harmi, että sinun uunijäätelömuistosi ei ole onnellinen, vaan ehkä sille voi nyt nauraa, kun aikaa on kulunut. :)

      Poista