Olen tänä vuonna syönyt kaalia enemmän kuin moni muu suomalainen elämänsä aikana. Lupailin jo perheelle, että nyt tulee ruusukaalitauko. Minulle nimittäin käy helposti niin, että jään jumiin johonkin raaka-aineeseen ja sitä sitten piisaa. Yhden kerran jouduin kuitenkin syömään sanani. Bongasin nimittäin blogiharrastuksen kautta tutuksi tulleen Katjan blogista ruusukaali-avokadosalaatin, jossa ruusukaalia käytetään raakana. Mulle ei ollut tullut mieleenikään, että myös ruusukaalia voi syödä raakana. Ja tässä on itse asiassa hyvä vinkki niille, joille ystävyys ruusukaalin kanssa ei ole syttynyt ihan yhtä helposti kuin itselleni. Ruusukaali on raakana paljon miedomman makuinen kuin kypsänä.
Toinen vinkki niille, jotka haluavat opetella syömään ruusukaalia, on tarjoilla se paahdettuna pekonin kera. Ai, että! Itse pidän ruusukaalista ihan vaan paahdettuna. Ennen paahtamista maustan halkaissut ruusukaalit oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja ihan tipalla hunajaa. Jos aika on kortilla, kaalit voi myös paista paistinpannussa. Höyryttämälläkin kaali kypsyy, mutta eihän se silloin ole niin maukasta.
*
Ruusukaali-avokadosalaatti
300 g ruusukaaleja
2 kypsää avokado
2 porkkanaa
kourallinen cashew-pähkinöitä
kastike
1 (luomu)sitruunan kuori
1 1/2 rkl vastapuristettua sitruunamehua
1/2 tl dijon-sinappia
3 rkl neitsytoliiviöljyä
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria
Poista ruusukaaleista kanta ja päällimmäiset lehdet. Nypi ruusukaaleista lehtiä niin paljon kuin saat irti. Sitten kun lehtiä ei enää lähde irti, kaalin nuppu onkin jo niin pieni, että sen voi lisätä salaatin joukkoon.
Halkaise avokado, poista kivi ja pyöräytä avokado esimerkiksi lusikalla pois kuorestaan. Leikkaa avokado viipaleiksi. Kuori porkkana ja leikkaa siitä ohuita julienne-suikaleita.
Paahda cashew-pähkinöitä kuivalla paistinpannulla, kunnes ne alkavat saada hieman väriä.(Minulta unohtuu tämä vaihe melkein aina, mutta ei se haittaa!)
Valmista kastike sekoittamalla sitruunankuori ja -mehu sekä dijon-sinappi. Kaada sekaan oliiviöljy ohuena nauhana koko ajan kevyesti vaikka haarukalla vatkaten. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla.
Yhdistä salaatin ainekset ja kastike. Sekoita hyvin. Kääntele lopuksi myös siivutetut avokadon viipaleet salaattiin. Salaatti on valmista nautittavaksi heti, mutta sen maku vain paranee yön yli säilytyksessä. Tällöin toki kannattaa lisätä avokadot vasta juuri ennen tarjoilua, etteivät ne tummu ikävän värisiksi.
*
Minä paistoin salaatin kanssa broileripihvit. Katja söi salaattinsa paistetun lohen kanssa, joka varmasti on myös oiva vaihtoehto. Tämän ruusukaalireseptin myötä lupaan, että nyt tulee kaaliin ainakin hiihtoloman mittainen tauko. Lomaan tuntureilla Lapin maan kuuluu poronkäristys, nuotiomakkara, loimulohi, munkkikahvit ja minttukaakaot. Kuulumisia instagramissa!